נשיא סוריה אחמד אל-שרע (אל-ג'ולאני) צפוי להיפגש היום (רביעי) עם נשיא צרפת עמנואל מקרון, בביקורו הראשון באירופה, מאז שהדיח את השליט הוותיק בשאר אל-אסד. הביקור ייערך למרות העימותים הקטלניים שהעיבו על החודשים הראשונים של השלטון החדש.
הביקור מתקיים כאשר אל-שרע ובכירים נוספים לצידו – שלהם היו קשרים עם רשת הג’יהאד של אל-קאעדה – מצויים תחת לחץ מצד אירופה להוכיח רצינות בשמירה על זכויות האדם, בעוד דמשק מבקשת את הסרת כל הסנקציות מתקופת אסד. עימותים עדתיים במרץ, שבהם נהרגו למעלה מ־1,700 בני אדם, רובם מקרב המיעוט העלאווי של אסד, עוררו גינויים בינלאומיים והטילו ספק במסלול החדש של סוריה.
באמצעות הזמנת אל-שרע, מקווה מקרון לסייע לרשויות החדשות בדרכן ל"סוריה חופשית, יציבה, ריבונית שמכבדת את כל מרכיבי החברה הסורית", כך אמר ל-AFP גורם בלשכת הנשיאות הצרפתית שביקש להישאר בעילום שם. הגורם אמר כי צרפת מודעת ל"עברם" של חלק ממנהיגי סוריה, ודורשת שלא תהיה "שום סלחנות" כלפי "תנועות טרוריסטיות" הפועלות בסוריה. "אם אנו מזמינים אותו (את אל-שרע) לכאן, זה בדיוק כדי לבקש ממנו להעמיק את המאבק בחסינות מעונש", אמר שר החוץ ז’אן-נואל בארו לרשת הצרפתית TF1.
הכי מעניין

נשיא צרפת, עמנואל מקרון. | צילום: EPA
אל-שרע עמד בראש הקבוצה האסלאמיסטית הייאת תחריר א-שאם (HTS) שהובילה לנפילתו של אסד לאחר 14 שנות מלחמת אזרחים. לקבוצה היו בעבר קשרים עם אל-קאעדה.
איסור נסיעה
אל-שרע עדיין תחת איסור נסיעה של האו"ם, וסביר שצרפת נאלצה לבקש אישור חריג מהאו"ם, כפי שהיה במקרה של ביקוריו האחרונים בטורקיה ובערב הסעודית, כך לפי מקור המעורה בנושא. דובר האיחוד האירופי אנואר אל-אנוני אמר כי ייתכנו חריגים במקרים מסוימים אם נציגי האו"ם יקבעו כי "הכניסה או המעבר מוצדקים".
מקרון צפוי לקבל את פני אל-שרע בארמון האליזה בשעה 14:15 שעון מקומי, ולאחר מכן תתקיים מסיבת עיתונאים משותפת. צרפת, שבעבר שלטה בסוריה בתקופת המנדט הקולוניאלי, רואה בביקור הזדמנות להגדיל את השפעתה במדינה לאחר שנים של נוכחות רוסית, וחברות צרפתיות כבר מחפשות חוזים חדשים במדינה. בשבוע שעבר חתמה ענקית הלוגיסטיקה הצרפתית CMA CGM על חוזה ל־30 שנה לפיתוח ותפעול נמל לטקיה.
ארגון הסיוע הצרפתי Mehad, שפועל בסוריה מאז 2011, התריע מפני החרפה של המשבר ההומניטרי במדינה וקרא ל"תגובה חזקה" מצד צרפת. "המחויבות החזקה של עמנואל מקרון חייבת כעת להתממש בפעולה, לא רק על ידי שמירה על התקציב שהוקצה לסיוע הומניטרי בסוריה, אלא גם על ידי העברתו במהירות", אמר מיגו טרזיאן, מנכ"ל Mehad. "אם לא כן, אנו צועדים לעבר אסון הומניטרי ובריאותי במדינה".
"טעות חמורה"
הרשויות האסלאמיסטיות החדשות בסוריה התחייבו לשלטון שוויוני במדינה הרב-עדתית והרב-אתנית. אך בנוסף לעימותים העדתיים במרץ, גם עימותים אחרונים עם לוחמים מהקהילה הדרוזית ודיווחים של ארגוני זכויות אדם על הפרות נוספים עוררו ספקות ביכולת הממשלה הזמנית לרסן את הקיצונים בשורותיה. כתוספת לחץ על הממשלה הסורית החדשה, ישראל ביצעה מאז נפילתו של אסד מאות תקיפות במדינה, כולל אחת סמוך לארמון הנשיאות בדמשק ביום שישי.
הזמנתו של אל-שרע עוררה מחלוקת בצרפת, כאשר מנהיגת הימין הקיצוני מארין לה פן האשימה את מקרון בקיום שיחות עם "ג’יהאדיסט" בפגישה "פרובוקטיבית וחסרת אחריות". בימין המסורתי, יו"ר מפלגת הרפובליקנים בפרלמנט, לורן ווקייה, גינה את הפגישה כ"טעות חמורה". "אנחנו לא מקבלים מנהיגים שהם טרוריסטים לשעבר וחברים בארגונים שרוצים לפגוע בצרפת", אמר.
אבל ח"כ חאווייה ברטראן, מאותה מפלגה וראש מחוז או-דה-פראנס בצפון המדינה, טען מנגד כי "מי שמבקר את עמנואל מקרון לא הבין כלום לגבי תפקידו של ראש מדינה". שר החוץ בארו, שנפגש עם המנהיג הסורי בדמשק בינואר, הגן על קיום השיחות ואמר שפריז מקיימת דיאלוג "תובעני" עם דמשק. "אם סוריה תקרוס היום, אם תתפרק, הדבר יפרוש את השטיח האדום לדאעש", אמר בארו ל-TF1.