וול סטריט התמרד באפריל, אחרי שהנשיא פרסם תוכניות להטיל את המסים הגבוהים ביותר על ייבוא לארה״ב זה יותר ממאה שנה. בתוך פחות משבוע איבדו המניות כמעט 12% מערכן, והריבית על אגרות החוב ל-30 שנה קפצה בקצב שלא נראה מאז 1982.
הטלטלה בשווקים גרמה לנשיא לסגת ולעצור זמנית את המכסים כדי לפתוח חלון של 90 יום למשא ומתן. השבועות שאחר כך היו מלאים במתקפות של מכסים, נסיגות ובלבול שהגיעו מהבית הלבן.
אבל מאז השפל בתחילת אפריל, מדד S&P500, בהתעלמות מהחששות שהוצפו, כבר טיפס ב-26%. הנשיא חגג את ההתאוששות הזו כהוכחה שהגישה הלא שגרתית שלו לשנות את הסחר העולמי מוצלחת.
הכי מעניין
הסכנה כעת היא שאחד הצדדים - או וול סטריט או הנשיא - ילכו רחוק מדי.
חסינות פיננסית
"אני מאמין שהסיכונים הולכים ונבנים. טראמפ מרגיש עכשיו תחושת חסינות, והוא מוכן לנקוט עמדות במכסים שהן הרבה יותר קיצוניות ממה שמישהו ציפה, כי הוא כנראה באמת מאמין שהוא יכול לעשות הכל בלי לשלם מחיר", אמר דאגלס רדיקר, יו"ר חברת ייעוץ השקעות בשם International Capital Strategies.
בשבת טראמפ איים להטיל מכסים של 30% על מוצרים מהאיחוד האירופי וממקסיקו, כחלק מהסלמה חדשה במדיניות הסחר, אבל הוא השאיר פתח למאמצים דיפלומטיים לפני שהמכסים ייכנסו לתוקף ב-1 באוגוסט.

טראמפ מכריז על שיטת המכסים החדשה, אפריל 2025 | צילום: AP
המשקיעים מרשים לעצמם להמשיך לקנות מניות ולהעלות מחירים, כי הם מניחים שטראמפ תמיד ייסוג מהתוכניות הכי יקרות שלו, אמרו אנליסטים. אבל הנשיא רואה בעלייה המתמשכת במניות אישור להחריף את איומיו, כמו שאמר פעם ב-2016 שהוא יכול "לעמוד באמצע השדרה החמישית ולירות במישהו" מבלי להיענש.
ההצלחה של טראמפ להעביר החודש בקונגרס את "חוק החשבון הגדול והיפה" (One Big Beautiful Bill Act) שכלל את סדרי העדיפויות שלו במיסים ובהוצאות, הוסיפה לו יציבות במהלכיו הקרובים, לדברי רדיקר ומומחים אחרים.
נשק פוליטי
השבוע טראמפ הסלים שוב את מלחמת הסחר, ושלח הודעות לכ-20 מדינות על מיסים חדשים על ייבוא סחורות מהן. ההודעות היו יוצאות דופן מכמה סיבות. למשל, המכס על מוצרים מקנדה, בת ברית קרובה שציפתה לסגור הסכם סחר עד 21 ביולי, נקבע ל-35%.
ביום רביעי טראמפ הטיל מכס של 50% על ברזיל, מדינה שקונה יותר ממה שהיא מוכרת לארה״ב. והוא עשה זאת מסיבות שלא קשורות בכלל לגירעון הסחר, שהוא בדרך כלל טוען שהוא אירוע "חירום לאומי". למעשה, הצעד נבע מהתנגדות שלו למשפט של בעל בריתו הפוליטי, נשיא ברזיל לשעבר בולסונארו, שמואשם בניסיון הפיכה ב-2023.

הבורסה בברזיל יום לאחר ההודעה על הטלת המכסים | צילום: epa
בראיון ביום חמישי ל-NBC טראמפ גם חשף תוכניות להעלות את המכס הכללי מ-10% כיום ל-15% או 20% על כל היבוא לארה״ב. "אני חושב שהמכסים התקבלו טוב מאוד. שוק המניות שבר שיא חדש היום", הוא הוסיף.
מוקדם יותר באותו יום הוא התגאה בכמה הצלחות בשווקים: "מניות טכנולוגיה, מניות תעשייה ונאסד״ק - כולן בשיאי כל הזמנים! קריפטו - 'בשמיים'. NVIDIA קפצה ב-47% מאז המכסים שלי. ארה״ב מכניסה מאות מיליארדים ממכסים", כתב טראמפ ברשת "Truth".
ביום שישי, מדד S&P500 הגיב באדישות יחסית לדבריו של טראמפ, ירד רק ב-0.3% והיה כמעט ללא שינוי באותו שבוע.
השוק התעלם חודשים מהעובדה שהמטרות ארוכות הטווח של הנשיא אינן ברורות. טראמפ אמר שהוא רוצה לגרום ליותר ייצור בתוך ארה״ב בעזרת מכסים. אבל לא ברור מה בסוף תהיה המדיניות, ואיזה מכסים ייקבעו על אילו מדינות ומוצרים. יש גם תביעות משפטיות נגד השימוש שלו בסמכויות המכס, והן עדיין נדונות בבתי המשפט.
רכבת הרים
ההכרזה ב-2 באפריל על מכסים חדים שנועדו להשיג "הדדיות" בסחר עם עשרות מדינות, פתחה תקופה סוערת במיוחד.
השווקים הפיננסיים נבהלו: גם המניות וגם אגרות החוב צנחו במקביל. תוך שבוע טראמפ הכריז על עיכוב ביישום המכסים, והאשים את תנודתיות השוק בכך שנאלץ לסגת. התשואה על אגרות החוב ל-10 שנים קפצה בחצי אחוז תוך ימים ספורים - תנועה חריגה מאוד בשוק הממשלתי היציב בדרך כלל.

השור בוול סטריט. | צילום: EPA
"המשקיעים התחילו קצת להרגיש בחילה", אמר הנשיא לעיתונאים.
המכסים על סין, שלא נכללה בהפסקה, קפצו לרמה של 145% שהורגת מסחר, במקביל להוראות של טראמפ לפטור מוצרים אלקטרוניים מהמיסוי. כשהכעס שלו מהמו״מ האיטי עם האיחוד האירופי גבר, הוא איים במכס של 50% על מוצריהם - ואז חזר בו יומיים אחר כך.
הוא הכפיל את המכס על פלדה ואלומיניום ל-50%, אבל הסכים להוריד את התשלום על מתכות תעשייתיות מהבריטים. בכירים בממשל הגיעו להפסקת אש במלחמת הסחר עם סין, שקרסה כעבור כמה שבועות, ואז ניסו שוב לחתום על הסכם - שגם הוא לא החזיק מעמד.
הקצב היה מסחרר, והמשקיעים ניסו להבין את האסטרטגיה שלו. ובכל זאת, המניות חזרו לטפס, והגיעו לשיא חדש בתחילת החודש.
"לא משנה מה טראמפ אומר, כי זה לא מה שהוא בסוף יעשה. האם זה מוצא חן בעינינו? לא. זו דרך נוראית לנהל עסקים. האם אנחנו חייבים לקבל את זה כי אין משהו אחר? כן", אמר דייוויד קוטוק, יועץ אסטרטגי בחברת Cumberland Advisors.
עם הפנים קדימה
כמה אסטרטגים צופים שעליות המחירים יימשכו. לדברי אולריקה הופמן-בורקארדי מ-UBS, בהמשך השנה מדיניות הסחר תהיה פחות תנודתית, כשהממשל יחתום על הסכמים עם השותפות המרכזיות. היא אמרה שלדעתה מדד S&P500 יכול לעלות עוד 4% עד אמצע 2026. היא גם העריכה שחלק מהמכסים הכי קיצוניים שטראמפ איים עליהם, כמו מס של 200% על תרופות מיובאות, "כנראה לא יתממשו".
"אנחנו ממליצים לא להיבהל בטווח הקצר, כי אין עדיין בהירות מה באמת יתממש ובאילו תאריכים", הוסיפה בדו"ח.

טראמפ מציג את שיעורי המכס על מדינות העולם | צילום: AFP
המשקיעים האופטימיים מתעודדים מכך שהכלכלה ממשיכה לצמוח למרות כל הכותרות. תחזיות לאינפלציה חריגה או למיתון היו לא נכונות או מוקדמות מדי. המחירים לצרכן במאי עלו בקצב שנתי של 2.4%, ירידה מ-3% כשהנשיא נכנס לתפקיד. החודש נוספו 147 אלף משרות חדשות.
אבל ההשפעה המתונה על הכלכלה עלולה להיות זמנית. טראמפ איים בהרבה יותר מכסים ממה שהטיל בפועל. חברות אמריקאיות דאגו למלאים בתחילת השנה, שמספקים להן רשת ביטחון זמנית.
כלכלנים מגולדמן זאקס אמרו ביום שישי שהמכסים יעלו את האינפלציה השנה באחוז אחד. בדצמבר, מדד המחירים המועדף על הפדרל ריזרב יגיע ל-3.3%.

הבורסה באינדונזיה אחרי שטראמפ הכריז על מכס של 32% | צילום: epa
לדברי ניל שירינג מ-Capital Economics, מכס בסיסי של 10% יקזז 1% מהתוצר האמריקאי. "זה לא כלום, אבל גם לא מספיק כדי לגרום למיתון", הוא אמר.
ובכל זאת, עוד מכסים בדרך, גם אם הפרטים לא ברורים. טראמפ הודיע על מכסים של 50% על נחושת שייכנסו לתוקף ב-1 באוגוסט, וגם הורה לחקור מוצרים כמו משאיות כבדות, מטוסים ומנועי סילון - מה שעשוי להוביל למסים חדשים.
כששוקי ההון רגועים, יש גם סיכון שטראמפ ירגיש חופשי לממש את האיומים הקיצוניים שלו או לשבש את הבדיקה המתוכננת ב-2026 להסכם הסחר עם מקסיקו וקנדה.
"אם השוק ירגיש שהכאוס הזה מזיק לכלכלה, שוב תהיה התנגדות והוא ייאלץ לסגת", אמר אד יארדני, נשיא Yardeni Research. "זה סוג של ריקוד מטורף בין השוק לטראמפ".