פרקליטות מחוז צפון הגישה לאחרונה בשם רשות הטבע והגנים תביעת נזיקין לבית משפט השלום בנצרת נגד אדהם אבו זיידאן תושב מגאר, אשר הודה והורשע בחודש יוני 2024 בצייד של צבי ישראלי – חית בר המוגדרת כערך טבע מוגן בסכנת הכחדה, בניגוד לחוק. בכתב התביעה דורשת המדינה בשם הרשות פיצוי כספי על סך של כ-600 אלף ש"ח, הסכום המוערך לשיקום הנזק הנגרם מאובדן הצבי לעדר. מדובר במדיניות אשר החליטה הרשות להחיל לאחרונה באמצעות היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, לפיה יוגשו תביעות נזיקין בגין ציד והרג חיות בר מוגנות וערכי טבע מוגנים.
עו"ד שי פרץ, התובע הראשי ברשות הטבע והגנים: "אנחנו ממשיכים בהבטחתנו למצות את הדין כנגד ציידי הצבאים, כך שבסיום כל הליך פלילי מוגשת תביעה אזרחית מתאימה. המסר שלנו הוא ברור: חייהם של ערכי הטבע המוגנים אינם הפקר! כל אדם שיפגע בהם יישא בתוצאות ובעלויות הנגזרות מהתנהלותו הנלוזה! מטרת תביעה זו הינה להשיב ולו חלקית את שנגזל מהציבור כולו לצד העצמת ההרתעה הנדרשת כלפי העבריינים הפוגעים בערך הטבע המוגן והקסום, המצוי בסכנת הכחדה ממשית. ידע כל עבריין סביבתי כי לפגיעה בטבע יש מחיר כבד".
ברשות הטבע והגנים מוסיפים כי מדובר בתביעה שניה מסוגה בארץ, לאחר שבשנה שעברה החלו הליכים דומים נגד אדם שצד צבייה בוגרת באזור הצפון. הרשות מבהירה כי מעבר לענישה הפלילית שנעשתה עד היום כדרך קבע, תתווסף מעתה סנקציה כלכלית, הפעם של כ-600,000 ₪, שיתבעו מהצייד במסגרת ההליכים האזרחיים, לטובת שיקום עדר הצבאים שנפגע. ברשות מודים ליחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה על שיתוף הפעולה ההדוק ושילוב הכוחות בשורה של הליכים משפטיים יזומים להגנה על הסביבה וערכי הטבע.
הכי מעניין

הצבי שניצוד | צילום: רשות הטבע והגנים
תביעה זו אשר הוגשה ע"י עו"ד פנינית נוה ועו"ד עירין ענבר-אייזנגר מפרקליטות מחוז צפון אזרחי מהווה נדבך נוסף במדיניות אכיפה אזרחית סביבתית שגובשה בשנים האחרונות על ידי רשות הטבע והגנים ומדינת ישראל באמצעות פרקליטות המדינה בהגשת תביעות וייזום הליכים משפטיים שנועדו להבטיח ולקדם הגנה על אינטרסים ציבוריים, ובכללם שמירה על הסביבה, ועל ערכי טבע מוגנים אותם יש לשמר עבור כלל הציבור וכן עבור הדורות הבאים, בהיותם חלק בלתי נפרד מנכסי המדינה
פירוט המקרה
בשנת 2020, הגיע אדהם אבו זיידאן יחד עם שני נאשמים נוספים לאזור בקעת יבניאל, שם אבו זיידאן ירה בצבי והמיתו ולאחר מכן אסף את גופתו והסתיר אותה. פקחי רשות הטבע והגנים שהיו במקום מצאו את גופת הצבי כאשר היא מדממת. ביוני 2024 אבו זיידאן הודה והורשע, ונגזרו עליו, בין היתר, מאסר בפועל שירוצה בעבודות שירות של 6 חודשים ותשלום קנס של 25 אלף ש"ח. לנוכח הנזק הרב שהסב הנתבע לסביבה ולמערכת האקולוגית, שעה שפגע בצבי באופן שפגע בעדר, מבקשת כעת הרשות מבית המשפט האזרחי באמצעות פרקליטות מחוז צפון להורות לנתבע לפצותה בעלות שיקום העדר.
הצבי הישראלי הוא אחד משלשת המינים היחידים השייכים למשפחת הפריים שנותרו בטבע בישראל. הצבי הוא חיית בר מוגנת וערך טבע מוגן עפ"י חוק, המהווה מרכיב חשוב בבית גידולו הן כאוכל עשב ומפיץ זרעים, והן כמזון לטורפים ולאוכלי פגרים. תפוצתו ההיסטורית של הצבי השתרעה מחצי האי ערב, צפונה לסוריה ומערבה לסיני, אך הפצת הנשק החם במזרח התיכון אחרי מלחמת העולם הראשונה גרמה לצמצום דרסטי במספר הצבאים ע"י צייד, עד כדי הכחדתו במרבית המרחב, למעט בישראל. המין הוערך בשנת 2015 כמין בסכנת הכחדה בדרגת ""Endangered ע"י ארגון שמירת הטבע העולמי (IUCN). בישראל הצבי מאוים כיום ממספר גורמים, אשר מבין העיקריים שבהם צייד לא חוקי, העלול לגרום לקריסת אוכלוסיות אזוריות ולהכחדתן. בשנת 2024 נאמדה אוכלוסיית הצבאים בישראל בכ-5,500 פרטים בלבד.
על מנת לאמוד את הנזק שנגרם, ואת פעולות השיקום הנדרשות, בחן המומחה – ד"ר נעם לידר, מנהל אגף האקולוגיה ברשות הטבע והגנים, את תרומתו האקולוגית-חברתית ורבייתית הגדולה של זכר הצבי בוגר להמשך קיומה של אוכלוסיית הצבאים והציג מודל לחישוב כמות הזכרים הבוגרים הנדרשת לשחרור מגידול בשבייה, במטרה לפצות על האבדן. כדי להבטיח פעולה מתקנת המבוססת על תוספת אפקטיבית של זכר בוגר אחד במקום הזכר הניצוד, נדרש לשחרר לטבע מינימום של ארבעה זכרים בוגרים. הסיבה היא שבהשבה לטבע של בע"ח מגידול בשבייה למטרות השבה של מין נכחד או לאישוש אוכלוסייה פגועה בטבע, חלק מהפרטים אינו שורד את תקופת השחרור הראשונה, ולכן לא כל הפרטים המשוחררים מצטרפים באופן אפקטיבי לאוכלוסייה בטבע. על פי הערכת המומחה, העלות הכספית של שחרור הזכרים הנדרשים לטבע ומעקב אחר שרידותם לאורך זמן בעזרת משדרים וספירות תעמוד על כ-600,000 אלף ש"ח, ומכאן נובעת תביעת הרשות לסכום זה.