חמאס מתמודד עם המשבר הכלכלי והמנהלי החמור ביותר שחווה ב-40 שנות קיומו, ומתקשה לעמוד באתגרים שהמשך הלחימה בישראל והשלטון בעזה מציבים.
עם קופות ריקות, הזרוע הצבאית של חמאס לא יכולה עוד לשלם באופן מספק את משכורות לוחמיה, אף שהיא עדיין מסוגלת לגייס נערים למשימות טרור כמו תצפית או הנחת מטעני חבלה לאורך צירי הפעולה של צה"ל. כך אמרו עודד עילם, ראש חטיבת הפח"ע לשעבר במוסד וחוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, וקציני צה"ל ששוחחו עם וושינגטון פוסט באנונימיות.
הארגון גם לא הצליח להחליף את המנהרות המאובזרות היטב ואת מרכזי הפיקוד התת-קרקעיים שכוחות צה"ל השמידו בניסיונם לעקור את חמאס מהשורש. לפני שנהרג בתקיפה אווירית לפני חודשיים, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד סינוואר, מצא מקלט במחבוא בן חדר אחד, תשעה מטרים מתחת לבית חולים בדרום עזה. הבונקר הצנוע היה רחוק מאוד מהמתחם התת-קרקעי העצום שצה"ל דיווח שמצא מוקדם יותר במלחמה בצפון הרצועה, שכלל חדרים מרווחים עם אריחים לבנים, דלת חסינת נפץ, אוורור מכני ושטח נרחב למחסני נשק. "חמאס לא בונה מחדש את המנהרות שלו, לא משלם ללוחמיו המאומנים היטב, רק שורד", אמר עילם.
הכי מעניין
עוד כתבות בנושא חמאס
גם הצד המנהלי של חמאס לא יכול לעמוד בתשלומי השכר של שוטרים ועובדי משרדים בעזה, שם הארגון הוא הרשות השלטת מאז 2007. הוא גם לא יכול להמשיך לשלם קצבאות למשפחות מחבלים שנהרגו, אמרו עילם, שוטר פלסטיני מקומי ושני עזתים נוספים.
אנליסט עזתי שמקורב לחמאס, איברהים מדחון, אמר שארגון הטרור לא התכונן ליותר משנה של מלחמה ונאלץ לאמץ צעדי צנע, כמו קיצוץ עלויות מנהליות ומשכורות, תוך ניסיון לשמור על שירותים בסיסיים כלשהם – למשל, על ידי הקמת ועדות חירום שמספקות שירותים מקומיים בסיסיים כמו פינוי אשפה וניהול דלק גנרטורים – ובכך לשמור על חזות של רשות שלטונית. כדי להתמודד עם חלק מהמחסור, אמר מדחון, חמאס מסתמך גם על מאמצי הקהילה המקומית ו"הרשת החברתית החזקה שעוזרת לספוג את הזעזועים".
"חמאס הרוויח במיוחד מהסיוע"
חמאס וישראל מנהלים כעת משא ומתן על הפסקת אש אפשרית שתימשך 60 יום. ישראל שואפת להבטיח שתוכל להמשיך להפעיל לחץ על חמאס, וארגון הטרור מחפש מוצא מהמלחמה. כל הצדדים אומרים שהשיחות מתקדמות, אך טרם הגיעו להסכם.
מוקדם יותר במלחמה חמאס הסתמך על מיסים שהוטלו על משלוחים מסחריים ותפיסת סחורות הומניטריות, כך לדברי עזתים וגורמים ישראלים וזרים בהווה ובעבר. עזתי שעבד בגבול העיד כי אנשי חמאס בלבוש אזרחי ערכו באופן שגרתי רישום מלאי של סחורות במעבר רפיח, עד שנסגר בשנה שעברה, ובמעבר כרם שלום, אף שהיה תחת שליטת צה"ל. הם גם סקרו מחסנים ושווקים. רוב הפלסטינים שרואיינו דיברו בעילום שם מחשש לנקמה מצד חמאס. האו"ם, הנציבות האירופית וארגוני סיוע בינלאומיים גדולים טענו שאין להם ראיות לכך שחמאס גנב באופן שיטתי את הסיוע שלהם.

מחבלי חמאס משתלטים על משאית סיוע הומניטרי | צילום: AP
"חמאס הרוויח במיוחד מהסיוע: הוא לא עלה להם כלום, אבל הם העלו את המחירים שלו", הסביר קבלן עזתי שעבד במעברי הגבול של עזה במהלך המלחמה. במשך כמעט שנתיים, הוא אמר, ראה את חמאס גובה באופן שגרתי 20 אלף שקלים מסוחרים מקומיים, תוך איום להחרים את משאיותיהם אם לא ישלמו. הקבלן סיפר שעובדים מטעם ממשלת חמאס אמרו לו כמה פעמים שיהרגו אותו או יגדירו אותו משת"פ אם לא ישתף פעולה עם דרישותיהם להטיית הסיוע. הוא אמר שסירב, אך הוסיף שידוע לו על לפחות שני נהגי משאיות סיוע שחמאס רצח כי סירבו לשלם.
בחודש מרץ, זמן קצר לפני תום הפסקת אש בת חודשיים, רוב המשלוחים האלו נעצרו.
חמאס תחת לחץ
גורם צבאי ישראלי אמר שחמאס איבד 90% מהנהגתו ו-90% ממצבורי הנשק שלו במהלך המלחמה. בשלב מוקדם של המלחמה, חמאס מיהר לאגור כסף וציוד מתחת לאדמה, אך אלה אזלו. במרץ 2024 צה"ל דיווח כי יותר מ-3 מיליון דולרים מהמנהרות מתחת לבית החולים שיפאא', בצפון עזה, הוחרמו.
אולם חמאס הרוויח מאות מיליוני דולרים מהסחר בסיוע הומניטרי, כך לדברי שני גורמים צבאיים ישראלים וקצין מודיעין ישראלי. כך למשל, אמרו הגורמים, חמאס תפס לפחות 15% מחלק מהסחורות כמו קמח וכן שוברי סיוע שסוכנויות בינלאומיות התכוונו לספק לעזתים רעבים. גורמים אלה אמרו שחלק מהשלל ניתן ישירות לאנשי חמאס ותומכיו, בעוד שהשאר נמכר כדי להרוויח כסף.
פלסטיני-אמריקני שמוביל קבוצת שתדלנות פרו-פלסטינית, אחמד פואד אל-חטיב, אמר שחמאס שינה שוב ושוב את אסטרטגיית הרווחים שלו מסיוע ומסחר, כשהארגון מסתמך על החמרת המשבר ההומניטרי כדי להביא לסיום המלחמה. "האסטרטגיה של חמאס הסתמכה על סבלם של העזתים", אמר אל-חטיב. "אך כאשר האסטרטגיה הזו כשלה, הארגון הכפיל בטיפשות את ההסתמכות שלו על הגישה הזו, בעיקר מכיוון שלא היה שום דבר אחר בארגז הכלים שלו כדי להתמודד עם תגובת ישראל ל-7 באוקטובר וחוסר יכולת העולם לעצור אותה".
"חמאס רואה בסיוע את המטבע החשוב ביותר שלו", אמר גבר מדיר אל-בלח שבמרכז עזה, שמסייע בניהול חלוקת הסיוע. הוא אמר שבעוד רוב האוכלוסייה נאלצה לגרד מים ומזון, אנשים שמקושרים לחמאס קיבלו במתנה קופסאות סיוע שנועדו לחלוקה רחבה יותר.
צה"ל, תוך ציטוט מידע מודיעיני, מסר שארגוני הסיוע שחמאס פגע בהם כללו סוכנויות או"ם וארגונים לא ממשלתיים. ממשלת ישראל השתמשה בהאשמות על גניבת סיוע נרחבת על ידי חמאס כדי להצדיק הגבלות על סיוע הומניטרי הנכנס לעזה וכדי להצדיק הפצצת מחסני סיוע.
ישראל לא סיפקה הוכחות פומביות לכך שחמאס גנב באופן שיטתי סיוע שהוכנס לעזה במסגרת מערכת האו"ם, ולמרות בקשות הוושינגטון פוסט שהוגשו לגורמים בצה"ל, למשרד החוץ הישראלי ולמשרד ראש הממשלה, לא סופקו ראיות שיוכיחו דיווחים על הסטה נרחבת של סיוע מהאו"ם. לטענת גורמי סיוע וגורמים במערב, ישראל גם לא הציגה באופן פרטי הוכחות לארגונים הומניטריים או לגורמים ממשלתיים מערביים, גם כאשר אלה לחצו לקבלת ראיות.

מחבלי חמאס משתלטים על משאיות הסיוע שנכנסו מישראל לרצועת עזה | צילום: עאבד ראחים חאטיב, פלאש 90
סגן מנהל בפועל של תוכנית המזון העולמית של האו"ם, קארל סקאו, אחד הספקים העיקריים של קמח בעזה לאורך המלחמה, טען בריאיון שהטיית סיוע שיטתית על ידי חמאס "לא הייתה בעיה עד כה בסכסוך". תוכנית המזון העולמית דיווחה בעבר על שלושה מקרי ביזה של ציוד במהלך 21 חודשי מלחמה. "יש לנו אמצעים להפחתת סיכונים שלמדנו מהם ב-40 השנים האחרונות, של פעילות בסביבות מורכבות מסוג זה עם קבוצות חמושות", אמר. "אנחנו מיישמים את כל האמצעים האלה להפחתת סיכונים".
גורמים מכמה ארגוני סיוע בינלאומיים גדולים טענו גם הם שלא הייתה הטיה שיטתית של סיוע מצד חמאס וכי יש להם נהלים חזקים למעקב אחר סיוע כשהוא נכנס לעזה ומופץ.
גורם מצרי שתודרך בנושאי מודיעין, לעומת זאת, אמר שחמאס אכן גנב חלקים מהסיוע. "חמאס מנסה להשתמש בסיוע כדי לשרוד, זה קורה", אמר הגורם, שדיבר בעילום שם.
לוחצים על המערכת הישנה
בין דרישות חמאס במשא ומתן עם ישראל על הסכם הפסקת אש חדש נמנים פתיחה מחדש של גבולות עזה והגברת הסיוע ההומניטרי כדי להקל על המחסור החמור במזון שהפך את דעת הקהל נגד חמאס, אך גם כדי להחיות את תזרים המזומנים שלו, אמר גורם המכיר את השיחות שדיבר בתנאי אנונימיות כדי לדון בדיונים רגישים.
"אחת הסיבות שחמאס לוחץ על חזרה למערכת הישנה היא שיש להם אנשים בכל המחסנים", אמר גורם מערבי. נוכחות עובדי ממשלת עזה מאפשרת לחמאס לווסת ולפקח על פעילויות השוק, כמו גם למסות או לתפוס חלק מהאספקה לעתים, הוסיף גורם ישראלי בכיר.
עד להשעיית המשלוחים המסחריים לעזה באוקטובר, חמאס הטיל מיסים על יבוא זה בגבול, ואם סוחרים סירבו, השתלט על חלק ממשאיותיהם ומכר את תכולתן לסוחרים עזתים, לדברי עיתונאי כלכלי מעזה. הוא אמר שלפני המלחמה, "דלק וסיגריות היו הפריטים שהוטל עליהם המס הגבוה ביותר והיו הרווחיים ביותר עבור ממשלת חמאס בעזה", והוסיף כי קשה היה להשיג נתוני הכנסות.

מחבלי חמאס בעזה | צילום: EPA
איש עסקים עזתי אמר שחמאס הטיל מס של לפחות 20% על סחורות רבות. אך הארגון גם השתלט על משאיות שהובילו סחורות בעלות ביקוש גבוה כמו קמח, שיכול להימכר בעד 30 דולר לקילוגרם, וגנב דלק שיועד לארגוני סיוע. אספקת הדלק הניבה הכנסות גבוהות עבור חמאס במהלך המלחמה, כאשר הארגון גם מיסה וגם תפס דלק שאוחסן בתחנות דלק למכירה, אמר גורם צבאי ישראלי.
בנוסף להטלת מיסים על סחורות, חמאס גם הרוויח כסף בכך שאפשר לסוחרים קשורים למכור מצרכים מיובאים כמו סוכר וקמח במחירים מופקעים ללא חשש מענישה על ניצול מחירים, לדברי צה"ל, שציטט מסמך פנימי של חמאס שהושג על ידי הצבא. העיתונאי הכלכלי העזתי, שדיבר בתנאי אנונימיות מחשש לנקמה, אישר שאכן סוחרים אלה מורשים למכור סחורות במחירים מופקעים. הוא אמר שחמאס לפעמים הגביל את ההיצע בשוק על ידי מתן הוראות לאחרים לעכב חלוקה למשך מספר ימים, ובכך לאלץ את המחירים לעלות.
כאשר חמאס הפר את הפסקת האש במרץ והמלחמה התחדשה, ארגון הטרור ראה את הכנסותיו צונחות כאשר יבוא ומשלוחי סיוע לעזה צומצמו במידה רבה לזרזיף. הקמת קרן הסיוע ההומניטרי לעזה במאי – תוכנית סיוע מזון הנתמכת על ידי ארה"ב וישראל שפעילותה מופרעת על ידי ירי קטלני חוזר ונשנה בעזתים המחפשים סיוע במרכזיה – שללה מחמאס הכנסות קודמות, אמר הגורם הצבאי הישראלי.
דיכוי גובר
ככל שחמאס נתון ללחצים צבאיים וכלכליים גוברים, הוא הפך לאכזרי יותר בניסיון להראות שהוא עדיין בשליטה. עזתים שרואיינו לכתבה זו דיברו על פחד הולך וגובר מנקמה. בסרטונים שפורסמו מאז האביב ברשתות החברתיות על ידי יחידה המקושרת לחמאס שהוקמה כדי להטיל עונשים, נראים חמושים רעולי פנים מכים ויורים ברגליים של גברים שהואשמו בגניבת סיוע.

שוטרי חמאס יורים בתושבי עזה שמנסים לחלץ אוכל מהסיוע ההומניטרי | צילום: צילום מסך מהרשתות החברתיות
עזתים אמרו שחמאס גם מנסה להפחיד את מי שמבקר את הארגון. בחודש שעבר, למשל, מוואפק חדור, בן 31, נשדד והוכה באכזריות על ידי עשרות חמושים של חמאס לאחר שדיבר בפומבי נגד ארגון הטרור, כך אמר אחיו מחמוד.
ככל שחמאס מאמץ מדיניות קשוחה יותר, הפופולריות של הארגון יורדת, אמר רמי, עובד בן 40 בממשל בראשות חמאס שדיבר בתנאי שרק שמו הפרטי ישמש מחשש לביטחונו. הוא אמר שהזעם ברחובות עזה שונה באופן ניכר מהאופטימיות שהייתה מוקדם יותר, אחרי טבח 7.10, כאשר "האמנו שאנו עומדים על סף שחרור פלסטין או השגת ניצחון גדול במלחמה", במיוחד כאשר חמאס וארגוני הטרור הנוספים ברצועה החזיקו בכ-250 חטופים.
"שיקול הדעת הלקוי של חמאס וכישלונו להביא בחשבון את תוצאות המלחמה תרמו באופן משמעותי לאסון הזה", הוסיף רמי.