בימים האחרונים מציינים בכפרי דרום לבנון את חג העשוראא השיעי בתהלוכות, התקהלויות עם דגלי חיזבאללה, כשלכולם יש תיעוד ופרסום ברשתות החברתיות ובטלוויזיה הלבנונית. תושבים ביישובי הצפון עוקבים בדאגה אחרי התמונות שמזכירות להם את מה שהיה לפני המלחמה – נוכחות אזרחית מסיבית של ארגון הטרור השיעי, כשמתחת לפני הקרקע, תרתי משמע, מחכים אמצעי הלחימה והלוחמים של כוח רדואן ליום פקודה.
"כאלוף משנה במילואים שלחם במהלך המלחמה וכעת רואה את המראות הללו מביתי במטולה, אני אומר באופן חד-משמעי כי בכל מקום שבו הייתה תשתית חיזבאללה כמו שנמצאה בכפר כילא, לא ניתן להתעלם מהמתרחש, במיוחד כשהוא נמצא צמוד לגדר", מזהיר יו"ר נשיאות המגזר העסקי והתאחדות האיכרים בישראל, דובי אמיתי, בשיחה עם מקור ראשון. "אין לקבל מציאות שבה פעילי טרור מתקבצים כמעט על הגבול ומאותתים בבירור על כוונותיהם. הדבר פוגע באופן חד וברור בתחושת הביטחון של האזרחים".

תהלוכת חג העשוראא בכפר כילא, אתמול | צילום: AFP
לדברי אמיתי, "צה"ל נדרש לנקוט בפעולות מנע ברורות ומול איום מסוג זה נדרשת תגובה תקיפה, מיידית וחד משמעית". בכפר כילא, שנמצא מול מטולה מצידו הלבנוני של הגדר, פעל צה"ל בצורה אגרסיבית במיוחד, כשאחוזים גבוהים מהתשתיות והמבנים בכפר הושמדו במהלך הפעילות שם ובעקבות מציאת אמצעי לחימה רבים.
הכי מעניין
למטולה, נכון לעכשיו, חזרו רק 30% מהתושבים. רבים מהם תלו את אי חזרתם בסיבות ביטחוניות, והמציאות שבה הפגנות כאלה מתקיימות עם דגלי חיזבאללה סמוך לגדר, פוגעת עוד יותר במאמצי השיקום. גורמים העוסקים בהחזרת תושבי הצפון לבתיהם אומרים כי "מצד אחד, צה"ל אכן מוכיח שהוא מטפל שם במחבלים ויש כל הזמן תקיפות, אבל הסיפור של התאגדויות 'ללא נשק' צריך להיות מטופל ביטחונית". הם קוראים לצה"ל "למצוא דרך לטפל בהם ולהגדיר נהלים" ומוסיפים: "לא יכול שיש מעבר לגדר פעילות כזאת וצה"ל לא עושה עם זה כלום. זה פוגע בתהליכי השיקום והחזרה הביתה".

תהלוכת חג העשוראא בכפר כילא, אתמול | צילום: AFP
גורמים בצה"ל מסרו כי בעוצבת הגליל (91) נערכו לכך מראש עם רחפנים ואמצעי איסוף שעקבו כל העת אחרי האירוע. לטענתם, היה מדובר בהתקהלות של כ-150 לבנונים, במרחק קילומטר וחצי מהגבול, כשהם סטטיים ולא מתקרבים לאזור הגדר. כמו כן, זוהו מספרים בודדים של דגלי חיזבאללה ולא היו מחבלים מופללים עם נשקים ולכן לא בוצעה תקיפה. עוד נאמר כי מה שקורה בכפר הזה נמצע תחת מעקב קבוע באמצעים רבים. בצה"ל סירבו לציין אם כטב"מי תקיפה היו בכוננות מעל ההתקהלות בכפר כילא הסמוך למטולה.