המבצע הצבאי המוצלח של ישראל נגד איראן הנחית מכה אנושה על תוכנית הגרעין של טהרן, והחזיר אותה שנים לאחור בכל התחומים — כך מעריך אגף המודיעין בצה"ל.
התקיפות המדויקות פגעו לא רק במתקני העשרה, אלא גם בפאזל המלא: מדענים בכירים, ארכיוני מחקר, ייצור צנטריפוגות ותשתיות העשרה.
דובר צה"ל, תא"ל אפי דפרין, הסביר כי מדובר במבצע מערכתי, שתוכנן לפגוע בכל מרכיבי התוכנית כדי להבטיח השבתה ארוכת טווח. "זו תמונה שלמה. חיסלנו את המדענים הבכירים שלהם, רובם בני יותר מ-60, שאין להם תחליף. יידרשו להם שנים לשחזר את היכולת הזו," אמר דפרין בכנס של המכון היהודי לביטחון אמריקה בוושינגטון.
הכי מעניין
דפרין ציין כי ישראל תקפה במקביל במספר אתרים קריטיים, כולל מתקני הצנטריפוגות באיספהן, מתקן ההעשרה בנתנז ומפעל הפלוטוניום באראק. לפי ההערכה הישראלית הרשמית, יידרשו לאיראן יותר משנתיים כדי לשקם את התוכנית.

תת-אלוף אפי דפרין | צילום: דובר צה"ל
פגיעה קשה גם בטילים הבליסטיים
דפרין חשף כי ישראל השמידה או השביתה שני שלישים ממשגרי הטילים הקרקע-קרקע של איראן, ופגעה בכל שרשרת הייצור של הטילים הללו.
"העובדה שחיל האוויר שלנו פעל בחופשיות מעל טהרן ומערב איראן, גם עם מטוסים וגם עם כמות גדולה של מל"טים — זו מכה פסיכולוגית קשה למשטר," אמר. לדבריו, כעת האיראנים מנסים לגייס סיוע מרוסיה ומסין, וישראל עוקבת אחר כל תזוזה.
עוד כתבות בנושא
סכנת השיקום בעזרת ציר חדש
ד"ר אייל פינקו, חוקר במרכז בגין-סאדאת ומפקד לשעבר בחיל הים ובקהילת המודיעין, ציין כי למרות הנזק העצום, האיראנים יקבלו כנראה סיוע מצפון קוריאה, סין ופקיסטן. לדבריו, "אין ספק שהם יקבלו עזרה, אבל יידרשו שנים רבות לשחזר יכולת גרעינית צבאית".
הוא הדגיש כי פקיסטן כבר הציעה להעביר לאיראן מאות טילים ולעזור לה מיידית — סימן לדינמיקה האזורית המסוכנת.
האיום הכלכלי והדיפלומטי
ג'ייסון ברודסקי מארגון United Against Nuclear Iran טען כי אמנם איראן מסוגלת תיאורטית לשקם את התוכנית, אך הסנקציות והמחסור במשאבים יקשו עליה מאוד. הוא הזהיר מהמשך מכירת הנפט לסין, שמהווה צינור חמצן כלכלי לטהרן — סין קונה כ-90% מהנפט האיראני, ומהווה כ-14% מתמהיל האנרגיה שלה.
לדבריו, האפשרות שהמערב יפעיל מחדש את מנגנון הסנקציות של מועצת הביטחון באוקטובר, כולל חידוש האמברגו על נשק וטילים, עלולה להקשות משמעותית על איראן לשקם את יכולותיה.
מה הלאה?
ישראל הבהירה בפומבי כי תמשיך לעקוב ולעצור כל ניסיון בנייה מחדש של הכוח האיראני, גם אם יידרש מבצע צבאי נוסף. לדברי דפרין, קיימים עוד "רבים מאוד" יעדים שלא הותקפו — כולל תשתיות כלכליות והנהגת המשטר.
המסר ברור: ישראל הצליחה למנוע בזמן את ההתעצמות האיראנית, אך המשטר עצמו לא קרס. האייתוללות לא ויתרו, והאיום צפוי לחזור — אם לא נמשיך להיות דרוכים ונפיק את כל הלקחים.