הפיגוע הקשה שהתרחש ביום רביעי סמוך לברוכין, שבו נרצחה צאלה גז ז"ל, ממשיך להיבדק בצה"ל. תחקיר ראשוני של אוגדת איו"ש וחטיבת אפרים חושף פספוס מבצעי חמור, כאשר המחבל, שתכנן את פעולותיו בקפידה, הצליח לחמוק, גם אחרי שזוהה על ידי תצפיתנית.
עוד כתבות בנושא
במרחב ברוכין, שבו אירעו לאחרונה מספר פיגועי ירי, פרס צה"ל מערך תצפיות לאחיזת השטח. ביום רביעי, בשעה 21:56, זיהתה תצפיתנית נקודה חשודה ולא ברורה במצלמה התרמית. בדיעבד, עם הסרטון שפורסם, ניתן לפרש את מה שנראה כמחבל, אך לעיתים קרובות מתרחשים זיהויים שגויים של בעלי חיים. התנהגות המחבל, שתכנן וידע מה הוא עושה, הקשתה על התצפיות. רק כשהוא עבר למצב כריעה, הבינה התצפיתנית שמדובר במחבל, אך הוא הספיק לפתוח באש ולברוח דרך השטח. היא הכריזה "פטיש חם" בקשר, וכוחות מיהרו לזירה. "זה פספוס רציני", קובע בכיר בצה"ל, "כשלמרות שהפיגוע זוהה, לא הצלחנו לסגור על המחבל במהירות". צה"ל הציף את השטח בכוחות, כיתר כפרים והתחיל במצוד אחרי, בעיקר בכפרים הסמוכים ברוקין וא-דיק, בסיוע גדודי מילואים, גדודי הכשרות של צנחנים וקומנדו, וגדוד צוערים מבה"ד 1.
התחקיר מעלה כי התחלופה הגבוהה של כוחות, כולל החלפת גדוד יומיים קודם והחלפת מפקד חטיבה יום לפני הפיגוע, האטה את התגובה שלהם בהגעה למקום, מתוך חוסר היכרות מבצעית עם הגזרה, למרות שלא היה בכוחם למנוע את הפיגוע. בצה"ל נבדק אם המחבל הכיר את התחלופה בכוחות והמפקדים ובחר את התזמון בקפידה, אך התשובה תתברר רק אם ייתפס בחיים, תרחיש שבצה"ל מקווים להימנע ממנו, ולחסל את המחבל. תחלופת גדודי הגנה היא סיכון מוכר, במיוחד לאור התחלופה הגבוהה מאז המלחמה, כשסבבי המילואים מתגברים, הכוחות משתנים במהירות לאור המשימות בגזרות השונות, וכך חטיבת הנח"ל שהגיע לגזרה לפני זמן לא רב, עזבה אותו בתחילת השבוע לטובת התמרון בעזה. לכן משתדלים באיו"ש להכניס גדודים חדשים במהירות – הם מתחילים מיד בפטרולים ומעצרים, כולל בג'נין וטול כרם, ועומדים במשימות בצורה איכותית.
הכי מעניין

המצוד אחר המחבל שרצח את צאלה גז הי"ד | צילום: דובר צה"ל
האירוע מוגדר כ"כישלון אדיר" בפי בכירי צה"ל. צה"ל מבין שנכשל בביטחון תושבי יו"ש, ולמרות שיפור במציאות הביטחונית, כשהפיגוע הקטלני האחרון התרחש בפונדוק בינואר ומבצע "חומת ברזל" פגע אנושות בקתיבות בצפון השומרון, מבינים במערכת הביטחון שהפירוק הוביל ל"רסיסים" בדמות מפגעים בודדים, הפועלים ללא התראה או מודיעין שאפשר לנטר. כתוצאה מכך, הצבא נמצא במצב שבו כל רגע עלול להתרחש אירוע.
האתגר ביו"ש נובע מהשימוש המשותף של ישראלים וערבים בצירים גדולים וארוכים בהם צה"ל מתקשה לאחוז שטח גדול בצורה הרמטית. פעילויות איסוף מודיעיני מתבצעות, אך מספיק שינוי קל בכיוון כדי לפספס את המחבל שמסתנן. כמו כן, הצפת השטח בכוחות רבים אינה תביא לפתרון מלא, שכן גם יחידות מובחרות כמו סיירת נח"ל מתקשות להתמודד טקטית מול מפגע בודד שפועל בצורה ספונטנית.
לכן בצה"ל אומרים כי "לא בטוח שניתן למנוע מפגע בודד, כי קשה להיות חזק בכל מקום". הצבא מעביר את מרכז הכובד לכפרים וערי הטרור שהוזנחו במשך תקופה ארוכה, עם עשרות מעצרים, פעולות נגד כספי טרור וחיסול מבוקשים. "לפני שנה וחצי המצב היה שונה, וכיום אין מקום שבו הצבא לא פועל", מוסיף בכיר בצה"ל, "זאת הסיבה שכוחות פחות נראים בצירים, כי הם נמצאים בכפרים הפלסטיניים באופן מתמיד". כיום ברור לכולם שהמצב אינו הרמטי, ואי אפשר להתחייב למניעה מלאה, אך הצבא עובד לילות כימים כדי "לעקור את הדשא ואת מי ששתל אותו", הוא אומר ומדגיש: "המחבל ייתפס, במוקדם או במאוחר".
בהתיישבות תוהים מדוע לא קיים מימד הרתעתי כלפי מבצעי הפיגועים. בצה"ל עונים כי קיימת הרתעה כלפי ארגוני הטרור, אך כלפי מפגעים בודדים נדרשת הכרזת מלחמה משמעותית שתמנע זאת. בנוסף, מבהירים גורמים שונים כי הרשות המבצעת היא זאת שצריכה לקבוע את מדיניות ההרתעה, וצה"ל יבצע אותה, תהיה אשר תהיה, אם כי לא ברור אם מדיניות כזו תרתיע. התפיסה המבצעית של שמירת מגע מתמדת מוכיחה את עצמה, והסד"כ, למרות האתגרים, מאפשר פעילות איכותית.

צאלה גז הי"ד | צילום: צאלה גז
"האפשרות לפשיטה בסגנון 7 באוקטובר ביו"ש היא קלושה", אומר גורם בצה"ל, "כל ההתארגנויות שהיו אפשריות פורקו, והמצב הנוכחי מתמקד במפגעים בודדים וספונטניים". במערכת הביטחון מעריכים כי יום הנכבה, שמצוין כעת לצד ל"ג בעומר יחד עם מזג אוויר חם במיוחד, עלול לעורר השראה לפיגועים, אך צה"ל נערך לכך. "אנחנו במצב מלחמה וכל יום אצלנו הוא יום רגיש", אומרים בצה"ל.
"אנחנו לא מקלים ראש בפיגוע, למרות שמדובר במפגע בודד. זהו כישלון אדיר, אך הצבא אינו קופא על שמריו", אמר בכיר בצה"ל וציין כי תנופת הקמת חוות ביו"ש בימים אלה משרתת את הצבא, אך גם מחייבת אותו לספק להם ביטחון. "מחבלים שחושבים שיוכלו לבצע פיגועים צריכים להיות מורתעים, ולא שנאמר לתושבים להימנע מנסיעה בצירים מסוימים, שכן חובת הצבא להגן עליהם בכל מקום".