אלפים ליוו אחר הצהריים למנוחות את צאלה גז הי"ד, שנרצחה אמש בפיגוע הירי בכביש 446 בין ברוכין לפדואל. היא הותירה אחריה בעל, חננאל, וארבעה ילדים, האחרון יולד הלילה בניתוח חירום, לאחר שנפצעה באורח אנוש בפיגוע.
הרופאים בבית החולים שניידר בפתח תקווה נאבקים על חייו של התינוק שנשאה צאלה הי"ד. הוא יולד אמש בניתוח חירום, ומצבו מוגדר כעת קשה ויציב.
חננאל, בעלה של צאלה שנפצע באורח קל בפיגוע, כתב היום הודעה בקבוצת ווטסאפ שעשתה הדים ברשת: "שלום חברים, יום עצוב היום. הלילה אשתי נרצחה. היינו בדרכנו לבית החולים כדי ללדת בשמחה את בננו הרביעי. כמובן שאני שבור, זה טבעי, אבל אני גם מודה לה' שנשארתי בחיים ואהיה חזק כדי להמשיך ולהיות אור לעולם כולו. כי לעולם לא ניתן להם לשבור אותנו".
הכי מעניין
עוד כתבות בנושא רצח צאלה גז
בהספדו אמר חננאל: "היית האור של חיי, המתנה הגדולה ביותר שקיבלתי. אני עומד כאן קרוע אבל מודה לאלוקים שזכיתי להיות איתך 11 שנים. היית אישה של חמלה אין סופית, גיבורה אמיתית. הקדשת את חייך לריפוי נשמות ותמיד אמרת שזה דיני נפשות.
"גידלת שלושה ילדים מתוקים באהבה, מסירות וחום. כמעט והיה לנו עוד תינוק יחד. חשוב לי לבקש ממך סליחה על שלא עשיתי את המקסימום תמיד. יכולתי לתמוך בך יותר ולכבד אותך יותר. אני. רוצה להגיד לעם ישראל שאנחנו כואבים מאוד. אני רוצה להגיד לבננו היקר שנולד יתום לאמא. אני אוהב אותך מתוק שלי. אמא חיכתה לך כל כך. היה לה הריון מאוד קשה והיא עשתה הכל כדי שתגדל בשלווה ובנחת".

צאלה גז הי"ד | צילום: פייסבוק
במקביל, מאז הרצח אמש מנהלים כוחות של צה"ל, שב"כ ומג"ב מנהלים מצוד אחר המחבל, שזהותו ידועה. כתר הוטל על הכפר בורקין הסמוך למקום הפיגוע, והכוחות פועלים גם בסלפית הסמוכה. כמה מחבלים חוסלו בכפר טמון. כבישים היוצאים מכמה יישובים פלסטיניים נחסמו.
בהתיישבות התעורר זעם רב בעקבות הרצח. ראש מועצת בית-אל שי אלון הביע תסכול מהתנהלות הדרג המדיני: "חייב להיות 'תג מחיר' לפיגוע נגד יהודים במדינת ישראל. אנחנו זועקים לאסוף את הנשק כולו ולחסל את הרש"פ, למחוק את מחנות הפליטים ולגרש מחבלים מהארץ. הדרג המדיני לא רוצה לשנות גישה. אין לכם עוד תירוצים - תתחילו לעבוד".
השר לביטחון לאומי איתמר בן-גביר קרא לשינוי מדיניות דרמטי, והאשים במובלע את בכירי הצבא: "זכות המתיישבים לחיים גוברת על זכות תושבי הרש"פ לתנועה. קשקושי 'מרקם החיים המשותף' של גורמי הביטחון עולים לנו בדם יהודים. אני קורא לראש הממשלה להנחות את צה"ל להחזיר לאלתר ולצמיתות את כל המחסומים ביהודה ושומרון, ולעמוד בהתחייבותו לקדם את חקיקת עונש מוות למחבלים".
שר הביטחון ישראל כ"ץ הביע השתתפות בצער המשפחה והדגיש מחויבות מתמשכת למלחמה בטרור. "נמשיך להילחם בטרור בעוצמה בכל רחבי יהודה ושומרון, ולא נאפשר לו להרים ראש", הוא מסר. "הנחיתי את צה"ל לאתר מהיכן יצאו המחבלים ולטפל במקום מגוריהם של שולחיהם, בעוצמה רבה, לסיכול המחבלים ולהרס כל תשתיות הטרור".
בצבא, כנהוג במקרים כאלה, קיים הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר תחקיר ראשוני בזירה עם אלוף פיקוד המרכז אבי בלוט ומפקד אוגדת איו"ש יקי דולף. זמיר הנחה את הכוחות להמשיך בפעילות כיתור ועוצר ובמצוד אחר המחבלים. "זהו פיגוע קשה וכואב שבו נהרגה אזרחית ישראלית", כך אמר זמיר, "בדרך לחדר לידה. אנחנו בלחימה רחבה נגד הטרור ביהודה ושומרון, וכך נמשיך. נפעיל את כל הכלים שלנו, ונגיע למרצחים כדי לבוא איתם חשבון".
אולם מערכת הביטחון מתקשה למצוא פתרונות מול פיגועי "המפגע הבודד", כפי שהיא מכנה אותם: מחבל שלוקח נשק ויוצא לפיגוע ירי או דריסה, בתמיכת האוכלוסייה המקומית אך אך בלי הכוונה של ארגון מאחוריו. אפשרות אחת היא לאפשר תנועת ישראלים בלבד בכבישים, באמצעות סגירת היציאות מהכפרים אל הכבישים, אך במערכת הביטחון ובהתיישבות יש האומרים שבלתי אפשרי ליצור נעילה הרמטית, והדבר מפחית את החיכוך של כוחות הביטחון באוכלוסייה הפלסטינית ומאפשר לטרור לצמוח בלי הפרעה.
פתרון שני לבעיית "המפגע הבודד", שמכירים בצבא, הוא להציף את הצירים בלוחמים כדי שהמחבלים יחששו לבצע פיגועים או יפגשו את צה"ל החמושים ולא את האזרחים. לפתרון הזה אין מתנגדים למעט המציאות עצמה – המחסור בלוחמים וריבוי המשימות, בפרט בזמן שהיחידות הסדירות לוחמות בעזה.
נשיא המדינה יצחק הרצוג התייחס לרצח בעוד מילים קשות: "רצח צאלה גז ז״ל בדרכה לחדר הלידה הוא מעשה טרור נפשע שמצמרר כל לב. דווקא ברגע של חיים - נקטפו חיים באכזריות. הטרור לא ינצח את הרוח הישראלית. נרדוף את הטרור בכל מקום, ולא נשקוט".