הממשלה אישרה הבוקר (א') את תוכנית ההטבות המקיפה למשרתי המילואים שיזמו שר האוצר בצלאל סמוטריץ’, שר הביטחון ישראל כ”ץ וסגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין. התוכנית, בהיקף של כ-3 מיליארד ש”ח, כוללת שורת הטבות כלכליות וחברתיות שמטרתן לחזק את משרתי המילואים, את משפחותיהם ואת מעסיקיהם – לאור התרומה המשמעותית שלהם לביטחון הלאומי, ובפרט לקראת ההרחבה הצפויה של התמרון הקרקעי.
בצה"ל מתייחסים לאישור התוכנית ואומרים כי "זאת תקופה חסרת תקדים. משרתי המילואים לא שירתו ככה מעולם, מאז הקמת המדינה".
התכנית שאושרה היא בהיקף של 3.4 מיליארד שקלים, ובעקבות הפקות לקחים מהתוכניות הקודמות ופידבקים ממשרתי המילואים עצמם, אומרים בצה"ל שכעת היא מדויקת יותר ומגיעה למקומות הנכונים והיעילים יותר. אחד הדגשים הוא דיפרנציאליות בין לוחמים ותומכי לחימה, למילואימניקים שנמצאים בתפקידים עורפיים. מאחר והשכר במילואים מושפע מהשכר באזרחות, ואין יכולת לצה"ל להשפיע על כך, ההבדל ביניהם מתבטא בדברים הנלווים כמו קרן הסיוע ומענקים נוספים. הביצוע יחל בזמן הקרוב, בעיקר במה שקשור במענקים למפקדים ולקרן הסיוע, ויושלם עד השנה הבאה. התוכנית היא כמובן המשכית להחלטות הממשלה המשמעותיות הקודמות בנושא.
הכי מעניין
עיקרי ההחלטה שאישרה הממשלה
מענקים שנתיים למפקדים ממחלקה ועד גדוד בהתאם למינוי והכשרה, מ-5,000 שקלים ועד 20 אלף. ארנק דיגיטלי למשרתי מילואים לוחמים – עד 5,000 ש”ח לניצול אישי לרווחה ופנאי, תשלום אגרות והיטלים למדינה. יועבר מענק לחיילים משוחררים שגויסו מיד לאחר הסדיר וברצף של 90 יום בגובה אלף שקלים.
סיוע למשפחות המילואים עם מימון קייטנות והרחבה של מספר הילדים הזכאים בפסח, בקיץ, בחגי תשרי וחנוכה. סיוע בבייביסיטר, שיפוצים וטיפולים רגשיים. כמו כן, כחלק מההוקרה וההערכה, יתחיל נוהג של תור נפרד בחנויות למשפחות המילואים, בדומה למה שיש בארצות הברית.
עוד כתבות בנושא
המעסיקים יתוגמלו. בצה"ל פועלים להשקת תו תקן למי שמעסיק אנשי מילואים, ויתמרצו במסגרת הקמפיין את הציבור לקנות בעסקים שבהם עובדים מילואימניקים או ששייכים למשרתי מילואים. בצה"ל רוצים לקדם את הגדלת איסור הפיטורים של משרתי מילואים מ-60 ימים אחרי תום תקופת המילואים ל-120, ולבנות זוגם מ-30 ל-60 ימים.
הקלות בתנאי קבלה להשכלה גבוהה והעברת מידע מצה״ל אודות התלמידים שהוריהם משרתי מילואים. באכ"א למדו באחרונה את הקשיים של מילואימניקים עצמאיים, וכעת ייתנו הקלות משמעותיות בהצהרת ההכנסות ויסייעו עם תקופת הסתגלות. עולים חדשים במילואים - קידום תוכנית לווי בשפות שונות למשרתים מילואים שהם עולים חדשים.

סטודנטים במילואים, למצולמים אין קשר לכתבה. | צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן גוריון
סטודנטים – בצה"ל זיהו כי האמנה שנחתמה מול המוסדות האקדמיים לא נאכפה בשטח, ולכן יש קשיים רבים למשרתי המילואים. עכשיו יאכפו את יישום האמנה בצורה הדוקה יותר. כמו כן, דווקא האוכלוסיות שלא משרתות בצבא, כמו ערבים וחרדים, מקבלות תנאי קבלה קלים יותר. בישיבת הממשלה לא הצליחו להכניס לתוכנית את תיקון המצב הזה, אך הקלה דומה עבור משרתי המילואים תתבצע בהמשך.
קמפיין עתידי
דבר נוסף שלא נכנס לתכנית שהוכרזה הבוקר, אך ככל הנראה יצא לפועל בישיבת הממשלה שתתקיים הערב, נוגע לרכישת קרקעות. בצה"ל הבינו שמה שהיה קודם לא הספיק, ובממשלה החליטו להגדיל את הסיוע בנושא בצורה דרמטית ליותר מ-150 אלף שקלים, יחד עם הקלות מסוימת בשאר תוכניות משרד השיכון.
בצה"ל יודעים שלא כל משרתי המילואים מודעים לכל ההטבות, ולכן החליטו להנגיש את בצורה משמעותית את סל הסיוע ו"לדחוף" את זה. תוך שישה חודשים תוקם מערכת דיגיטלית חדשה למיצוי זכויות, וכל משרת מילואים ידע בדיוק מה מגיע לו.
צה״ל עוסק גם במענה הנדרש ליתר המשרתים, בדגש על משרתי הקבע. גם אנשי הקבע ומשפחותיהם נמצאים בעומס גדול מאוד מאז החלה המלחמה, בדומה למערך המילואים. הסיוע עבורם יהיה במסגרת השלב הבא, והייתה הסכמה לכך בממשלה ובצבא וכבר בחודש הקרוב זה יטופל, אומרים גורמים בצה"ל.