ישראל מתכננת לקחת שליטה על חלוקת הסיוע ההומניטרי בתוך רצועת עזה, תוך שימוש בקבלני אבטחה פרטיים אמריקנים, כתנאי להסרת המצור שהטילה במשך חודשיים על הכנסת אספקה לרצועה, כך לפי גורמים ישראלים בהווה ובעבר, עובדי סיוע ואנשים נוספים המכירים את התוכנית.
הפרטים נסגרו בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני של ישראל שנערכה אתמול (ראשון) בלילה. גורמים ישראלים אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי התוכנית צפויה לצאת לפועל לפני סוף החודש.
מרכיבי התוכנית תוארו בראיונות עם למעלה מתריסר אנשים המכירים אותה, שרובם דיברו בעילום שם כדי לתאר דיונים רגישים.
הכי מעניין

מחבלי חמאס משתלטים על משאיות הסיוע שנכנסו מישראל לרצועת עזה. | צילום: עאבד ראחים חאטיב, פלאש 90
על פי התוכנית ישראל תאפשר כניסת כ-60 משאיות ביום, שיישאו מזון בסיסי ופריטים חיוניים אחרים, לעזה – עשירית מכמות המשאיות שנכנסו במהלך הפסקת האש בת החודשיים שהסתיימה במרץ. המשאיות ייבדקו על ידי צה"ל במעבר כרם שלום שבדרום רצועת עזה.
לאחר הכניסה לרצועה, ימשיכו המשאיות למוקדי חלוקה בדרום הרצועה שיוגדרו על ידי ישראל, תחת הגנה של קבלני אבטחה אמריקנים. הקבלנים יספקו גם אבטחה סביב המוקדים; כל חלוקה ישירה או מגע עם האוכלוסייה הפלסטינית יתבצע על ידי עובדי סיוע הומניטרי שאינם ממשלתיים.
בשלב הראשון תוגבל החלוקה למקסימום שישה מוקדים. אם המודל יצליח, הוא עשוי להתרחב לצפון ולמרכז עזה, כך לפי אדם המכיר את שיקולי ישראל.
כל מוקד ישרת בין 5,000 ל-6,000 משקי בית. נציגי אותם משקי בית יאספו חבילת מזון והיגיינה במשקל 20 קילוגרם אחת לשבועיים, כך לפי עובד סיוע בינלאומי. אדם נוסף המעורב תיאר חלוקה על בסיס שבועי. טכנולוגיית זיהוי פנים תשמש לזיהוי המבקרים במוקדים.

משאיות הסיוע נכנסות לרצועת עזה, 21.10. | צילום: EPA
"ערכנו את כל התכנון המבצעי של איך נוכל להעביר את הסיוע הדרוש – בדיוק הכמות הנדרשת ולא גרם אחד יותר – ישירות לידיים של האזרחים בעזה ולוודא שחמאס לא מקבל אותו", אמר בכיר לשעבר בצה"ל שהיה מעורב בתכנון הראשוני לפני חודשים.
לא היה ברור כיצד קבעו גורמים ישראלים את "הכמות המדויקת" הזו, אך ארגוני סיוע טוענים שהיא נמוכה בהרבה מהנדרש כדי לקיים את כ-2 מיליון הפלסטינים בעזה. "זה בדיחה", אמר ראש ארגון סיוע בינלאומי הפועל בעזה. "שישים משאיות ביום זו רק טקטיקה של ישראל להפחית לחץ בינלאומי, לא ניסיון אמיתי להתמודד עם המשבר ההומניטרי". כמה אנשים הזהירו כי הפער בין היצע הסיוע לצורך האמיתי יוביל לאלימות סביב המוקדים.
חלק מהמימון, כולל העסקת קבלני האבטחה הפרטיים, יוקם דרך עמותה חדשה הרשומה בשווייץ.
גורמים מדיניים וצבאיים ישראלים טוענים כי חמאס גרף מאות מיליוני דולרים במהלך 18 החודשים האחרונים על ידי גניבת סיוע ומכירתו מחדש. ארגוני סיוע וחלק מהגורמים האמריקנים מערערים על הטענה.
שתי חברות אמריקניות צפויות להיקשר בחוזה לביצוע לוגיסטיקה ואבטחה לאורך מסלולי החלוקה הראשוניים ובסביבת מוקדי החלוקה. החברות הן Safe Reach Solutions ו-UG Solutions.