גורמים אמריקנים רשמיים הודיעו בשבוע שעבר כי עופרת נמצאה במכלים של קינמון טחון המשמשים לעתים קרובות לבישול ביתי. בסתיו האחרון, רשויות הבריאות מצאו גם ריכוזים "גבוהים במיוחד" של עופרת בשקיות רסק תפוחים בטעם קינמון, מה שגרם לריקול המוני ולחקירה בינלאומית.
מאיפה הגיעו המשלוחים? למה זה באוכל שלנו? והאם עלינו להפסיק, או להפחית, את כמות המזון שאנו אוכלים בטעם קינמון? דיברנו עם מומחים על הסיבה לכך שמתכות כבדות מתגלות לפעמים בתבלינים ובמזונות אחרים. הנה מה שהיה להם לומר.
איך עופרת נכנסת לקינמון?
זיהום של עופרת יכול להגיע מהאדמה או מהאוויר במהלך גידול צמחים, אך במקרים מסוימים, ספקי קינמון ותבלינים אחרים עשויים להוסיף בכוונה כרומט עופרת כדי לשפר את הצבע או להגדיל את משקל המוצר.
קינמון, שמגיע מקליפת עץ, יכול לספוג "רמות נמוכות של עופרת" שנמצאות באדמה שבה הוא גדל דרך השורשים או דרך מגע ישיר עם הקליפה, אומרת לורה שומו, מנכ"לית איגוד סחר התבלינים האמריקאי. לעצים לוקח בערך 10 שנים לצמוח וזה "זמן מספיק ארוך כדי שעופרת תיכנס לעץ", אמרה.
פעילות תעשייתית בקרבת מקום, כבישים ואפר וולקני עשויים לתרום לכמות העופרת באדמה, אמרה שומו. עצי קינמון נחתכים לגדמים, מה שגורם להם להצמיח ענפים חדשים שמופשטים מקליפתם שמיובשת בשמש ואלו מתגלגלים למקל החום האופייני. תהליך הייבוש "מרכז באופן טבעי אלמנטים כמו עופרת במוצר המוגמר", אמרה שומו. התעשייה חוקרת באופן פעיל דרכים למנוע או להסיר עופרת מקליפת עץ הקינמון, אך ייקח שנים להשלים את המחקרים, אמרה.

ג'נה פורסיית', מדענית החוקרת בבית הספר לרפואה של סטנפורד, שחקרה זיוף מכוון של תבלינים, אמרה שאפילו "כמה פירורים" של כרומט עופרת "יכולה לגרום לעלייה של כמה אחוזים במשקל".
במקרה של שקיות רסק תפוח עם קינמון, חוקרים פדרליים אמרו כי זיהום העופרת היה "כנראה, מעשה הונאה ממניעים כלכליים". החוקרים זיהו כ-0.5 אחוז עופרת מתוך כלל חלקיקי הקינמון שנאספו ממתקן הייצור באקוודור. לשם השוואה, האיחוד האירופי מגביל את העופרת בקינמון ל ל-2 חלקים למיליון (0.0002 אחוז).
במקרה של הקינמון הטחון, הזהיר מינהל המזון והתרופות האמריקני בשבוע שעבר, החוקרים זיהו בערך 2 עד 3 חלקי עופרת למיליון. פרנסיסקו דיאז-גונזלס, פרופסור ומנהל המרכז לבטיחות מזון באוניברסיטת ג'ורג'יה, אמר כי הוא מאמין שכמות העופרת מעידה על "זיהום סביבתי, לא מכוון".
למה אנחנו כל הזמן שומעים על עופרת בקינמון?
בסתיו האחרון הזהירו רשויות הבריאות הפדרליות והמדינה מפני רמות "גבוהות במיוחד" של עופרת שזוהו בשלושה מותגים של שקיות מחית קינמון, WanaBana, Schnucks ו-Weis. החקירה שלאחר מכן הובילה לריקול של כמעט 3 מיליון שקיות.
רסק התפוחים המזוהם נקשר ל-499 מקרים – מאושרים, סבירים וחשודים – של חשיפה לעופרת ב-44 מדינות, לפי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן. החקירה הביאה לבחינה רחבה של הקינמון שיובא לארצות הברית, אמר דיז-גונסלס. "מה שאנחנו רואים עכשיו אלו פעולות של ה-FDA, הם מנסים לשפר את הפיקוח שלהם", אמר.
פורסיית' אמרה כי יוניסף וארגונים דומים דוגלים בתקנות מחמירות יותר של כמות העופרת במזון. "אנחנו בעצם רוצים כמה שפחות עופרת, במיוחד לילדים, כשהמוח שלהם מתפתח במהירות", אמרה פורסיית'.
חשיפה ממושכת לרמות גבוהות של עופרת בגיל צעיר יכולה לעכב את הגדילה, ואת ההתבגרות ולהוביל לרמות IQ נמוכות יותר או ללקויות למידה, אומרים מומחים. רמות מדאיגות של עופרת נמצאו גם בשוקולד, כורכום ותבלינים אחרים.
מה אנחנו יודעים על עופרת במזון לתינוקות ולפעוטות?
דוחות הקונגרס בשנת 2021 מצאו שמוצרי מזון פופולריים רבים המיועדים לתינוקות ופעוטות מכילים רמות משמעותיות של עופרת, ארסן, קדמיום וכספית. Healthy Babies Bright Futures, ארגון המקדם בריאות ילדים, בדק יותר מ-150 מזונות לתינוקות ופעוטות וגילה שב-95 אחוזים היו רמות ניתנות לזיהוי של מתכות כבדות, לפי דו"ח שפורסם ב-2019.
ג'ק קאראוונוס, פרופסור למדעי בריאות ציבורית וסביבתית באוניברסיטת ניו יורק, שחוקר חשיפה לעופרת, אמר שאפילו 0.5 אחוז של עופרת, אם נצרך באופן קבוע, עלול להוביל להשפעות בריאותיות "די חמורות" עבור ילדים צעירים.

האם עלי להפסיק או להפחית את האפייה או הבישול עם קינמון?
קאראוונוס אמר שגם אם מבוגרים חשופים מדי פעם לעופרת בתבלין טחון, הם נמצאים בסיכון נמוך לבעיות בריאותיות. "המוח שלנו כבר סיים להתפתח", אמר קאראוונוס. הורים לילדים קטנים עדיין יכולים לאפות או לבשל עם קינמון, אבל ילדים צעירים צריכים לאכול תזונה מגוונת כדי למזער את הסיכון. מזונות עשירים בסידן ובברזל יכולים להגביל את ספיגת העופרת, אמרה קטארזינה קורדאס, פרופסור חבר לאפידמיולוגיה ובריאות הסביבה באוניברסיטת באפלו.
אין בדיקה ביתית זמינה כדי לבדוק אם הקינמון, התבלינים או המזונות האחרים שלכם מכילים עופרת, אמרה קורדאס. אם אתם רוצים להפחית את הסיכון של משק הבית שלכם לחשיפה, אמרה קורדאס, אתם יכולים לאכול פחות קינמון או להימנע מאוכל או משקאות בטעם קינמון על בטן ריקה. "עופרת נספגת בקלות רבה יותר על בטן ריקה", אמרה.
"אם זה הייתי אני, והייתי אופה עם קינמון כל שבוע, אז כנראה הייתי שוקלת: 'נו, האם אני באמת צריכה לאפות עם קינמון כל שבוע?'", אמרה קורדאס.

כיצד אוכל להפחית את הסיכון שלי לקנות קינמון נגוע בעופרת?
מומחים ממליצים להישאר עם תבלינים של מותגים מוכרים. "נראה שלמוצרי של מותגים תמיד יש בקרת איכות גבוהה יותר במקור", אמר קאראוונוס. לורי רובינסון, מנהלת התקשורת הראשית של McCormick & Company, אמרה כי הספקים של החברה "מקפידים על פרוטוקולי בטיחות מחמירים". "אנחנו רוכשים קליפת קינמון שלמה וחתיכות קליפת קינמון, במקום מוצר שנטחן בעבר, מה שמאפשר לנו להימנע טוב יותר מרמאויות ומזהמים", אמר רובינסון.
מה לגבי קניית תבלינים בחו"ל?
פורסיית' אמרה שהיא מזהירה צרכנים מפני קניית תבלינים מפוקפקים בזמן שהם נוסעים לחו"ל. "יש סוג כזה של רומנטיקה ללכת לבזאר ולקנות מהשקים הפתוחים האלה בשוק", אמר פורסיית'. "למרבה הצער, זה המקום שבו אפשר להיתקל בכל סוגי ההונאות".
מה עוד אני יכול לעשות כדי להפחית את הסיכון לחשיפה לעופרת בילדים?
בנוסף לתזונה מגוונת, ודאו שהילדים שוטפים את ידיהם לפני האוכל כדי לשטוף עופרת או מזהמים אחרים. "ידיים הן צינור למזהמים", אמרה קורדאס. "ניקוי ידיים חשוב לא פחות ממה שיש באוכל".
