יום רביעי, יוני 11, 2025 | ט״ו בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

בטעם של פעם: מתכונים מבית סבתא

מתכונים קצרים של שתי שורות, ניצול מוחלט של שאריות ועל הדרך טיפים לשיפור התנהגותה של עקרת הבית. המדור חוזר לספר בישול משנות השישים

מאת  אפרת ליכטנשטט
ז׳ באייר ה׳תשפ״ב (08/05/2022 08:26)
בתוך אוכל, חדשות
צילום: אפרת ליכטנשטט

עוגת ג'לי. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

לכבוד יום העצמאות חזרתי לספרה הנפלא והאלמותי של ליליאן קורנפלד ״המטבח המשובח״ שיצא לאור בישראל בתחילת שנות השישים ומשקף בצורה נאמנה ויוצאת דופן את הלך הרוח במדינה הצעירה בראשית ימיה, לפחות מהצד הקולינרי. אם מזדמן לכם לשים יד על עותק מהספר, זוהי קריאה תרבותית של ממש, מבט על העברית הגבוהה, על סדרי העדיפויות ועל מה שיש במקרר (אם יש מקרר). הספר כתוב בלשון נקבה, שהרי ברור שגברים לא עסקו בהכנת מזון או נכנסו למטבח. הספר מלא בטיפים ובעצות מעשיות לעקרת הבית שחלקן הגדול עוסק בחיסכון, איך לשמור על המזון שלא יתקלקל, איך להגדיל את כמות החמאה אם אין כזאת בנמצא, איך לנצל שאריות ואיך להכין ארוחה ממה שיש בבית.

יש גם ״הוראות״ התנהגות לשיפור דרכיה של עקרת הבית כמו ״אל תאכלי כשהינך עייפה, ראשית עלייך לנוח״ וגם ״אכלי סלט חי בכל יום״. בספר יש כל כך הרבה פנינים שקצרה היריעה מלהכיל. בספר למעלה מ־1,500 מתכונים ולכל מתכון מוקדשת שורה או שתיים לדוגמא: ״פשטידת אטריות: ערבבי אטריות מבושלות עם בצלים מטוגנים ו־1-2 ביצים, אפי בסיר משומן היטב. אפשר להוסיף כמה צימוקים וקינמון. כדי לקבל פשטידה חומה טגני 1 כף סוכר עם הבצלים המטוגנים״ (עמוד 180), ובאמת למה לבזבז דיו או מילים כשהכול כל כך פשוט.

מדהים לראות עד כמה המדינה שלנו השתנתה, אנחנו מרבים להגיד ״תרבות השפע״ ויודעים שהמבחר שיש היום בסופרים זה נפלא וגם מוגזם, אבל רק בקריאה בספרים מפעם או בשיחה עם הוריי אני באמת מצליחה להבין כמה גדול השינוי.

בחרתי מהספר שני מתכונים שאני זוכרת שסבתא שלי הכינה כשהייתי ילדה, ועוד מתכון אחד מהשכנה הבשלנית שלי, עוגה שהרשימה מאוד את ילדיי, ובצדק – היא פשוט מושלמת.

חג עצמאות שמח לכולנו!

עוגת ג׳לי של אילנה מהריאן

לפני כמה שבועות בני הקטן הגיע הביתה ללא מפתח ונאלץ לחכות אצל אילנה השכנה עד שנגיע, שכנתי היקרה ראתה את פניו הנפולות ומיד הציעה לו ״עוגת ג׳לי״ שהייתה נפלאה ושיפרה את מצב רוחו באחת. הוא כל כך התרשם שביקש את המתכון. כן – הדור הבא כבר מכין מתכונים בעצמו. ובכן זוהי באמת גרסה נפלאה לעוגה המוכרת, בזכות הפרדת הביצים מתקבלת עוגה רכה ואוורירית ונמסה בפה, כמו ענן. תודה אילנה.

צילום: אפרת ליכטנשטט
עוגת ג'לי. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

לעוגה
½1 כוסות (210 גרם) קמח
½1 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
3 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים
¾ כוס סוכר
1/3 כוס (80 מ״ל) שמן
½ כוס (120 מ״ל) מיץ תפוזים/תפוחים

לשכבת הג׳לי
2 חבילות ג׳לי
מים לפי הוראות היצרן
10-15 תותים חתוכים או פירות אחרים (משמשים, אננס וכל פרי רך אחר)

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים תבנית בקוטר 22-24 ס״מ.
2. בקערה בינונית מערבבים קמח, אבקת אפייה ומלח.
3. בקערה גדולה ומטרפה חשמלית (או במיקסר) טורפים את החלמונים עם מחצית מהסוכר.
4. מוסיפים את השמן תוך כדי ערבוב.
5. מוסיפים את הקמח והמיץ בהדרגה תוך כדי טריפה.
6. בקערה נקייה טורפים את החלבונים עם המחצית השנייה של הסוכר כשתי דקות לקצף יציב אך לא נוקשה מדי.
7. מוסיפים את הקצף לקערה הראשונה בשלוש־ארבע פעימות בתנועות קיפול כדי לשמור על הבלילה אוורירית.
8. מעבירים את הבלילה לתבנית ומיישרים לשכבה אחידה.
9. אופים 30-35 דקות או עד שקיסם הננעץ המרכז העוגה יוצא נקי.
10. מצננים מעט את העוגה לטמפרטורת החדר.
11. מסדרים את הפירות על העוגה.
12. מכינים את הג׳לי לפי הוראות היצרן בכלי מזיגה וממתינים 3-2 דקות עד שהוא כבר לא לוהט ונוזלי מאוד, אלא מתחיל טיפה להסמיך. אל תחכו יותר מדי כדי שלא יתגבש.
13. מוזגים את הג׳לי על הפירות והעוגה.

שומרים בקירור.

קומפוט (לפתן)

אצל סבתי ז״ל לא הייתה ארוחה שלא הסתיימה בקומפוט. ובאמת – זהו הקינוח המושלם, פירות שכבר עומדים לצאת משימוש וקצת סוכר, וזה גם פרווה ומתאים לסיום כל ארוחה בשבת. מעולם לא הכנתי קומפוט, זה נראה לי פשוט מדי ולא מצאתי אף הזדמנות מתאימה, ולכן כשהכנתי אותו בעצמי הופעתי לגלות ש: א. בני הבית זללו אותו במהירות והתלהבו מכל ביס. ב. זה באמת ממש טעים, לא זכרתי עד כמה.

אין לי ספק שנכין זאת מעכשיו שוב ושוב!

קומפוט. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

1 קילו פירות שנשארו בבית כגון:
ענבים, תפוחים, שזיפים, אפרסקים, אגסים ועוד ועוד.
1 כוס (240 מ״ל) מים
2-3 כפות סוכר (אפשר פחות ואפשר גם ללא סוכר אם הפירות מתוקים)

אופן ההכנה

1. שוטפים היטב את הפירות ומקלפים אותם (לא את הענבים).
2. חותכים את הפירות לקוביות (לא קטנות מדי), את הענבים חוצים.
3. שמים את כל הפירות בסיר גדול ומוסיפים מים וסוכר.
4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, ומבשלים 25-35 דקות עד שהפירות רכים, אך הימנעו מבישול־יתר כדי שהפירות לא יתרככו מדי.

מצננים ומגישים קר.

פשטידת אטריות

לא ייאמן כיצד ממרכיבים פשוטים כל כך יוצרים מאכל כל כך טעים.

ביס נוסטלגי ספוג בזיכרונות מתוקים.

פשטידת אטריות. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

לתבנית בגודל 23×23 ס״מ

1 חבילת אטריות ביצים (400 גרם)
3 כפות שמן
3 בצלים קצוצים
1 כפית מלח
1/3 כפית פלפל שחור טחון דק
3 ביצים
¼ כפית קינמון (לא חובה)
2 כפות קמח (לא חובה)

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב את התבנית.
2. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצלים במשך 20-25 דקות עד שהם רכים ושחומים.
3. מוסיפים כפית מלח באמצע הטיגון.
4. מבשלים את האטריות דקה פחות מהוראות היצרן, ומסננים. (זלפו עליהן מעט שמן שלא יידבקו).
5. בקערה גדולה מערבבים את האטריות עם הבצל המטוגן. מוסיפים במיצים, פלפל שחור, קינמון וקמח ומערבבים.
6. מעבירים את התערובת לתבנית ואופים 35-45 דקות, עד שהפשטידה יציבה ושחומה.

תגיות: אוכלמתכוניםעקרת בית

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    ולנו יש פלאפל טוב, כשר ולתפארת מורעבי ישראל

    הידיעה הבאה

    המזל שלנו הוא שהחיים הם דבר חי

    הידיעה הבאה

    המזל שלנו הוא שהחיים הם דבר חי

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD