ביום שישי לפנות בוקר יצאה ישראל למבצע "עם כלביא", שפתח באופן רשמי את מלחמת ישראל-איראן. כוחות הביטחון, בהובלת חיל-האוויר, תקפו בשתי היממות האחרונות מגוון יעדים אסטרטגיים ומטרות צבאיות ברחבי הרפובליקה האסלאמית, ובראשן מתקני הגרעין ומדעני גרעין בכירים.
לפי סוכנות הידיעות רויטרס, ישראל תקפה למעלה מ-150 מטרות ברחבי איראן, כולל תקיפות משמעותיות על שני אתרי הגרעין באספהאן ובנתנז. גורם ביטחוני ישראלי מסר לסוכנות כי לפחות תשעה מדעני גרעין בכירים חוסלו בתקיפות. לפי גורמים נוספים, מתקני הגרעין "ספגו נזק משמעותי, ותיקונם אמור להימשך מספר שבועות".

צילום ארכיון, גרעין איראני | צילום: לע"מ
מתקני הגרעין
מתקן הגרעין באספאהן נפגע באורח משמעותי והחלק העילי של מתקן הגרעין בנתנז הושמד, כך לפי דיווחים בניו-יורק טיימס ובוושינגטון פוסט. עם זאת, בשני העיתונים מפרסמים כי בתקיפות לא נפגעו הצנטריפוגות, הקבורות עמוק במתקן שבנתנז - אתר העשרת האורניום הגדול באיראן - ואת טונות האורניום המועשר ברמה של 60%. יוצא מכאן שבמצב העניינים הנוכחי איראן תוכל להמשיך ולהעשיר אותן, וככל שלא יגיעו להסכם עם האמריקנים איראן גם תוכל לעשות זאת ללא פיקוח כלל.
הכי מעניין
עוד בנושא מבצע עם כלביא
חשוב לציין שישראל נמצאת במלכוד בנקודה הזו, מפני שפגיעה בחלק התת-קרקעי של המתקן, צפויה ליצור פיצוץ גרעיני, אקט שיפגע אנושות בישראל במישור הבינלאומי ומטבע הדברים לא מקובל גם על האמריקנים - לפחות בשלב זה.

עם כלביא: חוסיין סלאמי (משמאל), ראש משמרות המהפכה של איראן, ואת אמיר עלי חג'יזאדה, ראש חיל האוויר של משמרות המהפכה, מסיירים בבסיס טילים תת-קרקעי במיקום לא ידוע באיראן. שניהם חוסלו עם תחילת המבצע | צילום: AFP
בטיימס דווח כי ישראל תקפה את כור המים הכבדים באראק, באיראן דווח על תקיפת המתקן בפרצ'ין וגם המתקן בטאבריז הותקף, אך מידת הפגיעה בהם לא ידועה. מתקן הגרעין בפורדו - הממוקם בסמוך לעיר קום - הותקף, כאשר צה"ל הודיע שתקף את המתקן, אך הוא לא הושמד. ככל הידוע בשלב זה, מתקן הגרעין בבושהר לא הותקף. מאידך, צה"ל תקף את שדה-התעופה בעיר.
חשוב לא פחות מתקיפת מתקני הגרעין, ישראל חיסלה לפחות תשעה ממדעני הגרעין הבכירים ביותר באיראן. המחוסלים הם פרידון עבאסי, מחמד מהדי תהראנש׳י, אכבר מטלי זאדה, סעיד ברג׳י, אמיר, חסן פקהי, עבד אלחמיד מינוש׳הר, מנצור עסגרי, אחמד רצ׳א ד׳ואלפקרי דאריאני ועלי באוכא׳י כתרימי. עבאסי, לשעבר ראש ארגון האנרגיה האטומית של איראן, כבר הצליח לחמוק מניסיון חיסול ישראלי ב-2010.
נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, אמר מספר פעמים מאז כניסתו לתפקיד, לרבות בסוף השבוע, כי אם מתקני הגרעין יותקפו איראן תבנה מתקנים אחרים. בתחום שבו המומחיות היא נחלתם של מתי מעט, תקיפת מדעני הגרעין המובילים היא אקט קריטי ובעל משמעות כבירה.
בהקשר הזה, גורם מודיעיני אומר בשיחה עם מקור ראשון כי הפגיעה במדעני הגרעין ובמתקנים ככל הנראה עיכבה את פרויקט הגרעין האיראני במספר שנים לפחות.
חוליה מכרעת נוספת בשרשרת ייצור הנשק הגרעיני היא השלב הסופי בדרך לפצצה - ה"הנשקה". למעשה האתגר הגדול האחרון שעמד בפני הרפובליקה האסלאמית בדרך לנשק גרעיני היה ההרכבה הפיזית של הפצצה, פעולה המכונה הנשקה. לפי מה שפורסם עד כה, לא ידוע האם צה"ל תקף את המתקן או המתקנים שבהם עבדו על ההנשקה המדוברת.

פעילות חיל האוויר במסגרת מבצע ״עם כלביא״ | צילום: דובר צה"ל
יעדים צבאיים ואסטרטגיים: הישג בלתי נתפס של חיל-האוויר
בטהרן בירת איראן הותקפו יעדים רבים, בין היתר בוצעו חיסולים ממוקדים של בכירים והפצצות של נמל התעופה הבינלאומי מהראבאד ושל המטה המרכזי של משמרות המהפכה. בין האישים הבכירים שחוסלו בולטים שמותיהם של מוחמד באכרי (מפקד המטות המשולבים - הרמטכ"ל האיראני), חוסיין סלאמי (מפקד משמרות המהפכה) וסגנו רולאם עלי רשיד, אמיר עלי ח'אג'יזאדה (מפקד חיל האוויר), דאוד שיח'יאן (ראש מערך ההגנה האווירית במשמרות המהפכה) ועלי שמחאני (יועצו הקרוב של חמינאי).
במקביל, עדיין לא ברור מה עלה בגורלו של מפקד כוח קודס, אסמאעיל קאאני, כשבאיראן ובעולם דווח שהוא חוסל, ואילו גורמים ישראלים הכחישו זאת.
עוד כתבות על מבצע עם כלביא
מספר מאגרי תחמושת - לרבות מחסני טילים בליסטיים - הותקפו. בין היתר הותקפו אתרים כאלה בשיראז, בורוג'רד, לורסטן וח'ורמאבאד. גורם מודיעיני שוחח עם אתר מקור ראשון לפני כניסת השבת ואמר: "הפגיעה שהשגנו במשגרי הטילים הבליסטיים משמעותית אפילו יותר מהפגיעה במלאי הטילים עצמו. לאור הפגיעות הללו, יכולת התגובה של איראן נפגעה משמעותית". עוד אמר הגורם: "איראן החלה לשקם את מערך ההגנה-האווירית מאז התקיפה הקודמת של צה"ל בשלהי חודש אוקטובר, הלילה הוא כלל לא היה רלוונטי".
בכיר בחיל האוויר אמר היום (שבת): "אנחנו לפני צומת משמעותי. לעמוד עם מטוסי חיל האוויר מעל בירת איראן - זה אירוע משמעותי מאוד". הוא הבהיר כי עדיין קיימים איומים במרחב האווירי. בנוסף אמר שככל שיעבור הזמן ישביתו עוד ועוד יכולות צבאיות ברחבי איראן וכי נעשה מאמץ נרחב לטפל בכל מה שמאיים על העורף הישראלי בדגש על מערך הטק"ק (טילי קרקע-קרקע) האיראני: אתרי שיגור (ניידים ונייחים), מחסני נשק, אתרי ייצור וכן בחוליות שמפעילות את האתרים ומשגרים את הטילים. בין השורות ניתן להבין שלמעלה מ-70 מטוסי חיל האוויר לא רק מגיחים בשמי איראן ומפציצים, אלא נוכחים בקביעות במרחב האווירי כדי לסכל שיגורים לארץ. הישג בלתי נתפס.
יעדים שונים כגון תשתיות אנרגיה, מכ"מים ומטרות נוספות הותקפו ברחבי איראן. לגבי חלקם עדיין לא ברור מה תוצאות התקיפות.

עם כלביא: "חפשו מקלט מתחת להריסות", שלט חוצות בטהרן | צילום: AFP
החוסן הפנימי
בעניין אחר, על רקע פעולות המוסד במדינה, נעצרו חמישה בני אדם במחוז יזד שבאיראן בגין צילום מקומות רגישים וחשד בשיתוף פעולה עם ישראל. פרט לחמישה הללו משטרת מחוז הורמוזגן פרסמה כי 14 בני אדם נעצרו ביממה האחרונה בגין "הפצת שמועות" ו"הפרעה לדעת הקהל" ברשתות החברתיות.
כלי תקשורת המזוהה עם האופוזיציה האיראנית פרסם במהלך ליל אמש כי במספר מוקדים בטהרן החלו תושבים לקרוא "מוות לדיקטטור" ו"מוות לחמינאי" מגגות הבתים. בנו של השאה האחרון, רזא כורש עלי פהלווי, ממשיך לקרוא לאיראנים לסרב לשתף פעולה עם המשטר ומנסה לעורר מרד.
אחרי שהמשטר האיראני חסם את האינטרנט במטרה למנוע התארגנות של הפגנות, אילון מאסק פתח את שירותי האינטרנט הלווייני של סטארלינק באיראן.
עם זאת, חשוב להתייחס לבעיה והיא שבתוך איראן אין אופוזיציה פוליטית-ממסדית שלוחמת בשלטון האייתוללות ולא בטוח עד כמה ריאלי לבנות על תסריט שבו צומחת מחאה אורגנית מתוך העם בלי גורם רשמי מוביל תחת משטר אוטוריטרי, אלים ודכאני.
באירוע מסקרן שקרה בליל אמש תקפה מיליציית ג'יש אל-עדל את תחנת המשטרה בעיר זאהדאן שבדרום-מזרח המדינה.

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י נפגש עם סגן ראש הממשלה האיטלקי אנטוניו טז'אני, כחלק משיחות הגרעין ברומא | צילום: EPA
שיחות הגרעין
דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בגאי, מסר בצהרי היום הצהרה לתקשורת, במסגרתה אמר כי "החלטתנו לגבי השיחות ביום ראשון עם ארה"ב עדיין אינה ברורה". מאידך, מאוחר יותר אמר שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, כי כל עוד נמשכות התקיפות הישראליות במדינתו, הם לא יקחו חלק בשיחות הגרעין.