יש שילובים קולינריים שנראים כאילו נולדו זה לזה: עגבניות ומוצרלה, שוקולד וקפה, חלה ומטבוחה. ואז יש את אלה שמגיעים בהפתעה, כמו זוג חברים שתמיד היית בטוח שלא ילך ביניהם עד שיום אחד אתה רואה אותם יחד, וזה פתאום נראה כל כך הגיוני. כזה הוא השילוב בין כרובית לגרגרי חומוס.
אנחנו נוטים לחשוב שאין סיבה אמיתית לחשוב שהם יסתדרו: הכרובית עדינה וקצת ביישנית, כזו שנוטה לספוג טעמים של אחרים. החומוס אדמתי ועמוק, מלא נוכחות ואופי. שני עולמות שונים. אבל במחשבה נוספת השילוב הזה דווקא נראה מאוד הגיוני, כי למרות השוני, יש גם המון דמיון: שניהם אוהבים טחינה, את שניהם אפשר לאכול חם או קר, הם יכולים בקלות להיות הכוכב של המנה או תוספת נחמדה או אפילו חלק מרוטב.
לכרובית ולחומוס יש סוג של השלמה טבעית, ומספיק ביס אחד כדי לתהות איך לא חשבו על זה קודם. הכרובית סופגת את הארומה האגוזית של גרגרי החומוס, והחומוס מצידו מרוויח מהמרקם העדין והמתוק מעט של הכרובית. ביחד הם מייצרים טעמים נעימים ומפתיעים אבל לא כבדים, ולא עמוסים, ומעל לכול – אפשר להכין הרבה מנות משילוב בין השניים.
אז בפעם הבאה שאתם נתקלים בכרובית שמחכה במקרר וחצי שקית חומוס יבש בארון (או קפוא במקפיא) תנו להם הזדמנות. מי יודע, אולי תגלו אהבה קולינרית חדשה.

קארי חומוס וכרובית | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
קארי חומוס וכרובית
מנה מנחמת עם טעמים מהודו
מרכיבים
4-5 כפות שמן תירס או שמן חמניות
1 צ'ילי אדום קצוץ
½1 כף ג'ינג'ר קלוף וקצוף
4 שיני שום קצוצות
1 כפית כורכום
1 בצל קלוף וחתוך לקוביות של כ־2 ס"מ
1 דלורית קטנה קלופה, מנוקה מגרעינים וחתוכה לקוביות
500 מ"ל קרם קוקוס
מלח
פלפל שחור
1 כרובית קטנה מופרדת לפרחים
400 גרם גרגרי חומוס קפואים
להגשה
כוסברה קצוצה
מעט צ'ילי גרוס
ליים או לימון
אורז לבן
אופן ההכנה
1. בסיר שטוח ורחב מחממים שמן, מוסיפים צ'ילי, שום, ג'ינג'ר וכורכום ומטגנים 3-4 דקות.
2. מוסיפים בצל ואת קוביות הדלורית ומטגנים 2-3 דקות נוספות תוך כדי ערבוב.
3. מוסיפים קרם קוקוס, מלח ופלפל ומערבבים. מביאים את הרוטב לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־10 דקות.
4. בעזרת בלנדר מוט טוחנים את הרוטב בסיר לרוטב חלק (אם אין בלנדר מוט אפשר להעביר את הרוטב למעבד מזון או בלנדר). טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
5. מוסיפים לסיר כרובית וחומוס ומערבבים היטב (הרוטב צריך לכסות את הירקות, אם אין מספיק רוטב אפשר להוסיף מעט מים או עוד קרם קוקוס).
6. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים20-25 דקות עד שהכרובית מתרככת.
7. לפני ההגשה מפזרים כוסברה וצ'ילי גרוס ומגישים עם אורז וליים.

קציצות עוף וכרובית | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
קציצות עוף וכרובית
הפתעות קטנות בסיר קציצות
מרכיבים
750 גרם פרגית טחונה
1 כרובית בינונית מופרדת לפרחים
1 בצל גדול קלוף וקצוץ דק
3 עלי מרווה
½ צרור עירית קצוצה דק
¾ כוס פירורי לחם
1 קליפה מגורדת מלימון
2 ביצים
מלח
פלפל שחור
1 כוס קורנפלור
שמן זית לטיגון (אפשר גם שמן תירס או שמן חמניות)
לרוטב
¼ כוס שמן זית
1 בצל קלוף וקצוץ
400 גרם גרגרי חומוס קפואים
1/3 כוס מיץ לימון סחוט טרי
½ כפית כורכום
3 כוסות ציר עוף או מים
5 עלי מרווה שלמים
1 כפית שום כתוש
מלח
פלפל שחור
אופן ההכנה
1. טוחנים לפירורים דקים את הכרובית במעבד מזון (אם אין מעבד מזון אפשר לגרר את הכרובית בפומפייה).
2. מעבירים לקערה גדולה את הכרובית ומוסיפים פרגית, בצל, עלי מרווה, עירית, פירורי לחם, גרידת לימון, ביצים, מלח ופלפל ומערבבים. מכסים ומכניסים למקרר ל־30-60 דקות.
3. בידיים רטובות יוצרים מהתערובת קציצות שמנמנות ופחוסות, ועוטפים מכל הכיוונים את הקציצות בקורנפלור.
4. בסיר שטוח ורחב מחממים שמן בגובה של כ־½ ס"מ, ומעבירים אליו את הקציצות לטיגון של כ־3 דקות מכל צד עד שהן מזהיבות קלות, ומוציאים אותן לצלחת.
5. מכינים את הרוטב (בסיר שבו טוגנו הקציצות): מנקים את הסיר מעודפי השמן והקורנפלור, יוצקים שמן ומוסיפים בצל ומטגנים תוך ערבוב כ־5 דקות, עד שהבצל מתרכך.
6. מוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
7. מוסיפים לסיר עם הרוטב את הקציצות, מסודרות בשכבה אחת. מביאים שוב לרתיחה, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כ־15 דקות.
8. הופכים את הקציצות בתוך הרוטב ומבשלים כ־15 דקות נוספות. מסירים מהאש ומגישים.

סלט כרובית וחומוס | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
סלט כרובית וחומוס
דורש טיפה יותר השקעה, אבל שווה כל ביס
מרכיבים
1 כרובית בינונית מופרדת לפרחים
1 כוס גרגרי חומוס מבושלים
1 כוס אורז מבושל
צרור רוקט או ארוגולה
3 גבעולי בצל ירוק חתוכים למקטעים של 3 ס"מ
1 כוס עגבניות שרי חצויות לאורכן
¼ כוס שמן זית
1 כפית פפריקה (מתוקה או חריפה)
2 כפות דבש או סירופ מייפל
מלח
פלפל שחור
לרוטב
¼ כוס שמן זית
מיץ מחצי לימון
1 כף חומץ תפוחים
1 כפית שום כתוש
1 כף חרדל דיז'ון חלק
1 כף דבש או סירופ מייפל
מלח
פלפל שחור
להגשה
גביע יוגורט
אופן ההכנה
1. מחממים תנור לחום של 200.
2. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומניחים עליה כרובית, חומוס ואורז.
3. בקערית בוחשים שמן זית, פפריקה, דבש, מלח ופלפל ויוצקים מעל הירקות והאורז שבתבנית. מערבבים היטב כך שיצופו היטב ובאופן אחיד.
4. משטחים את תכולת התבנית לשכבה אחידה (חשוב כדי לקבל אורז וחומוס קריספיים).
5. מכניסים לתנור לכ־30 דקות עד שהחומוס והאורז פריכים, מוציאים מהתנור ומצננים היטב.
6. בקערית בוחשים את הרוטב.
7. בקערה גדולה מערבבים את תערובת הכרובית, האורז והחומוס עם שאר מרכיבי הסלט, יוצקים את הרוטב ומערבבים.
8. יוצקים יוגורט לצלחת הגשה ומורחים אותו בשכבה אחידה.
9. עורמים את הסלט מעל היוגורט ומגישים.

