בשלישייה הפותחת של החגים האהובים עליי נמצאים חנוכה, פורים ואז פסח. ראש השנה ממוקם יחסית בתחתית הרשימה. ובכל זאת יש לי חיבה קטנה אליו, כי הוא חג שמזמין אותנו לחשוב על מה שהיה ועל מה שאנחנו רוצים שיבוא. הוא פחות רועש מחגים אחרים והוא יותר משפחתי ואינטימי, עם ארוחות שמעניקות תחושה עוטפת: הרימונים שמתפצחים על הלשון, מאכלים עם סיפור משפחתי שעובר מדור לדור ועוגות דבש שממלאות את הבית בריח מתוק של מסורת.
אירועי השנים האחרונות לימדו אותי שראש השנה הוא לא רק זמן לסיכומים ולתוכניות חדשות, אלא גם הזדמנות להכיר תודה על הדברים הקטנים, הכי יומיומיים - ילד שמחייך אליי בבוקר, שיחה טובה עם חברה, כוס קפה שקטה באמצע יום עמוס. ועם זאת הלב כבד, הראש טרוד, ואי אפשר להתעלם מהחוסר - החוסר של מי שאינם איתנו סביב השולחן, החטופים שעדיין רחוקים מביתם, משפחות שלמות שמחכות לנס. כשנתכנס סביב שולחן החג לא נוכל שלא לחשוב עליהם בכל ברכה ובכל ברכת שנה טובה.
אז בתוך כל האיחולים לשנה מתוקה, לשפע, לאהבה ולבריאות – יש איחול אחד גדול שגובר על כולם: שהשנה הזו תהיה השנה שבה כולם חוזרים. שכל החטופים ישובו אל משפחותיהם, שכל אם תחבק שוב את הילד שלה.
מי ייתן שהשנה החדשה תביא איתה לא רק תפוחים ודבש, אלא גם ריפוי, חיבורים מחדש ובשורה של תקווה.
שנוכל לפתוח את הלב לאור, לטוב ולפשוט - ובעיקר, נאחל שהשנה כולם יחזרו, שנשב עוד השנה סביב אותו שולחן חג, כולם.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
מרכיבים
15 עלי סיגר מופשרים לפי הוראות היצרן
500 גרם פילה דג ים לבן קצוץ דק
½ כוס כוסברה קצוצה דק
¼ כוס נענע קצוצה דק
½ פלפל ירוק חריף קצוץ דק
3 שיני שום כתושות
½ כפית כורכום
1 כפית פלפל לבן
מלח
½1 כף קמח
¾ כוס מים קרים
שמן לטיגון עמוק
להגשה
½ כוס טחינה גולמית
½1 כף גדושה לימון כבוש
2 כפות מיץ לימון
½ פלפל ירוק חריף קצוץ קטן (לא חובה)
מלח
פלפל שחור
מים קרים מאוד
אופן ההכנה
1. בקערה שמים דג, נענע, כוסברה, פלפל חריף, שום, כורכום, פלפל לבן ומלח, ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מכסים ומכניסים למקרר לכ־20 דקות.
2. בקערית קטנה מערבבים קמח ומים ליצירת ה"דבק" שישמש לסגירת הסיגרים לאחר המילוי.
3. בעזרת סכין קטנה וחדה חוצים את עלי הסיגר.
4. מניחים עלה סיגר על משטח עבודה נקי כשהצד החתוך מופנה אלינו. בזמן העבודה יש לוודא ששאר העלים מכוסים במגבת או ניילון כדי שלא יתייבשו.
5. מניחים תלולית של מילוי לאורך חלקו התחתון של עלה הסיגר. שימו לב שצורת התלולית מכתיבה את צורת הסיגר: תלולית דקה וארוכה תהפוך לסיגר דק וארוך, תלולית שמנמנה וקצרה תהפוך לסיגר שמנמן וקצר.
6. מקפלים את שני צידי הבצק על גבי תלולית המילוי, מורחים מעט מהדבק על חלקו העליון של הבצק, מגלגלים ומהדקים כשכיוון הגלגול הוא ממני והלאה וסוגרים היטב עם ה"דבק".
7. חוזרים על הפעולה עם שאר המילוי והבצק.
8. מחממים שמן לטיגון עמוק (אם יש לכם מד טמפרטורה – השמן צריך להיות בטמפרטורה של 180 מעלות), ומטגנים את הסיגרים בכמה סבבים עד שהם זהובים ופריכים.
9. מעבירים את הסיגרים המטוגנים למגש עם נייר סופג או לרשת עד שמסיימים לטגן את כל הכמות.
10. בקערית שמים טחינה, לימון כבוש, מיץ לימון, פלפל חריף, מים ומלח ופלפל שחור ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
11. מכינים את הטחינה: בקערה שמים את כל המרכיבים ומערבבים היטב.
12. מגישים את הסיגרים חמים מאוד לצד מטבל הטחינה.
- הסיגרים הכי טעימים ישר כשהם יוצאים מהשמן. אבל, אם רוצים בכל זאת להכין מראש אפשר להכין אותם כמה שעות קודם, לשמור בקופסה אטומה ולפני ההגשה לחמם כמה דקות.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
שנהיה לראש ולא לזנב
מרכיבים
לקציצות
750 גרם בשר טחון
2 פרוסות לחם לבן ללא הקשה
½ כוס כוסברה קצוצה דק
½ כוס פטרוזיליה קצוצה דק
1 בצל קצוץ דק
1 ביצה
מלח
פלפל שחור
3-4 כפות שמן זית לטיגון
לרוטב
¼ כוס שמן
8-10 בצלים פרוסים דק
1 כף גרגירי כמון שלמים
2 כפות סוכר או סילאן
¼ כוס רכז רימונים
1 כוס מים או ציר
1 כוס דובדבנים מגולענים טריים/קפואים/משומרים
מלח
פלפל שחור
להגשה
עירית קצוצה
שקדים פרוסים קלויים
אופן ההכנה
1. מכינים את הקציצות: מרטיבים את הלחם במים, סוחטים היטב ומניחים בקערה גדולה. מוסיפים את שאר מרכיבי הקציצות לקערה ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
2. בידיים משומנות יוצרים מהתערובת קציצות שמנמנות ופחוסות ומניחים על מגש.
3. בסיר שטוח ורחב מחממים 3-4 כפות שמן זית, וכשהשמן חם מטגנים את הקציצות 3-4 דקות מכל צד עד שהן מקבלות גוון זהוב. מוציאים אותן לצלחת.
4. מכינים את הרוטב: מוסיפים שמן לסיר שטוגנו בו הקציצות (אין צורך לשטוף), כשהשמן חם מוסיפים גרגרי כמון ובצל ומטגנים 10-15 דקות תוך ערבוב, עד שהבצלים מתקרמלים.
5. מוסיפים את שאר המרכיבים של הרוטב, מערבבים ומביאים לרתיחה.
6. מסדרים את הקציצות בפיזור אחיד בתוך הרוטב, מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר, מנמיכים להבה ומבשלים כ־30 דקות.
7. לפני ההגשה מפזרים עירית קצוצה ושקדים פרוסים ומגישים עם קוסקוס או אורז (או כל תוספת אחרת שאוהבים).

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
שתהיה שנה טובה ומתוקה
מרכיבים
8 אגסים בשלים
1 בקבוק יין לבן יבש
2 מקלות קינמון
גרידה מקליפת לימון אחד
1 כפית תמצית וניל
3 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי קלוף ופרוס
2 תרמילי הל דפוקים קלות
½ כוס סוכר
200 גרם מרציפן איכותי
מעט סוכר
אופן ההכנה
1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
2. שמים בסיר יין, קינמון, גרידת לימון, וניל, ג'ינג'ר, הל וסוכר. מביאים לרתיחה, מנמיכים מעט את האש ומבשלים כ־10 דקות.
3. קולפים את האגסים, חוצים אותם לאורכם ומוציאים את הליבה בעזרת כפית ליצירת שקע.
4. מסדרים את האגסים בסיר ומבשלים כ־20 דקות, מדי פעם מסובבים אותם בתוך הרוטב כדי שלא ייחרכו יתר על המידה.
5. מוציאים את האגסים מתוך הרוטב ומצננים. את הרוטב שומרים בצד.
6. יוצרים מהמרציפן כדורים קטנים, מטמיעים כדור מרציפן בכל שקע אגס ומהדקים היטב. מומלץ להיעזר במזלג בפעולת ההידוק.
7. מניחים את חצאי האגסים הממולאים בתבנית אפייה כך שהצד הממולא במרציפן פונה כלפי מעלה, בוזקים סוכר ויוצקים מהרוטב על כל האגסים.
8. מכניסים לתנור ל־10 דקות עד שהמרציפן מזהיב ומוציאים מהתנור.
9. מעבירים את האגסים יחד עם הרוטב לצלחת ומגישים.
כדי לקבל רוטב סמיך: לאחר הוצאת האגסים מהרוטב המשיכו בבישול לצמצום הנוזלים עד לקבלת מרקם סמיך כמו סירופ.
- לגרסה פרווה אפשר להחליף את השמנת בשמנת צמחית, ואת החלב בחלב שקדים או סויה או בקרם קוקוס