עוגת הבית | גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

בעונה הזאת של השנה, הכניסו לתנור עוגה בחושה או שתיים כי אי אפשר לדעת מתי יפתיעו האורחים

תוכן השמע עדיין בהכנה...

חגי תשרי כבר מעבר לפינה, הסופרים מלאים ברימונים ותמרים, יש תחושה של התחדשות באוויר, וכולם נכנסים לאווירה של אירוח. ארוחות משפחתיות, מפגשים עם חברים, דודים שקופצים "רק לקפה" והופ – הבית מתמלא.

בתקופה כזו, אני תמיד אוהבת לדעת שיש במטבח עוגה בחושה טובה שמחכה על השיש. עוגה מהסוג הזה היא הפתרון המושלם לאירוח בהפתעה כי היא פשוטה להכנה - בקערה אחת מקציפים ומערבבים, ואז יוצקים לתבנית יפה ובתוך שעה היא מוכנה, ובלי קישוטים מורכבים, חיתוכים מיוחדים, ערמות של כלים בכיור - אתם מוכנים לכל תרחיש. וכשהדלת נפתחת והאורחים נכנסים, ריח העוגה שעוד בתנור ממלא את הבית בניחוח של קינמון, תפוחים או שוקולד, ריח שאומר בלי קול: "ברוכים הבאים".

בעוגות בחושות יש קסם נוסטלגי. כל אחד זוכר את העוגה של סבתא, של אמא (במקרה הזה עוגת השזיפים של אמא שלי שזכתה לכינוי "העוגה הטובה מכולן") של שבתות רגועות בבית. הן מחברות אותנו לטעמים מוכרים, ותמיד אפשר גם לשדרג: להוסיף אגוזים קלויים, לשים שוקולד צ'יפס לילדים או לשחק עם תבלינים עונתיים.

אז רגע לפני שאתם נכנסים למרתון הבישולים של ראש השנה, של סעודה מפסקת ביום כיפור והמון ארוחות בסוכות – שימו בתנור עוגה בחושה. כזו שמפזרת ריח נעים, שמקבלת את האורחים באהבה ושנותנת לכם רגע קטן של מתיקות בין כל ההכנות.

כי לפעמים, דווקא הפשטות – היא מה שעושה את החג.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

אצלנו בבית היא זכתה בתואר "העוגה הטובה מכולן"

מצרכים

3 ביצים

¾1 כוס (350 גרם) סוכר

1 גביע שמנת חמוצה

250 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות

מיץ וקליפה מגוררת משני לימונים

½2 כוסות (350 גרם) קמח תופח

לשזיפים

12 שזיפים חצויים ומגולענים

3 כפות סוכר

3 כפות ברנדי/ויסקי/רום

להגשה

אבקת סוכר

הוראות הכנה

1. בכלי רחב ושטוח שמים שזיפים, סוכר וברנדי ומערבבים היטב. מכסים ומניחים בצד ל־30 דקות.

2. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

3. בכלי של מעבד מזון (כן! מעבד מזון, ולא מיקסר) שמים את כל המרכיבים של העוגה ומערבבים 2-3 דקות עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה.

4. משמנים תבנית קפיצית בקוטר 26 בחמאה, מפזרים סוכר על תחתית התבנית ועל הדפנות, יש לוודא שכל פנים התבנית מצופה בסוכר.

5. יוצקים את הבלילה לתבנית המסוכרת, מסדרים באופן אחיד את השזיפים מעל ויוצקים בפיזור אחיד את הברנדי שבו הושרו השזיפים.

6. מכניסים לתנור לכ־50 דקות עד שהעוגה יציבה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים, מוציאים מהתנור ומצננים.

7. לפני ההגשה בוזקים אבקת סוכר, ואני ממליצה להוסיף ליד כף נדיבה של שמנת חמוצה.

אפשר להמיר את השזיפים בתפוחים או בכל פרי קיץ אחר.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

כי אי אפשר להתחיל שנה חדשה בלי העוגה הזאת

מצרכים

1 כוס דבש

1 כוס מים רותחים

2 כוסות קמח

1 כפית סודה לשתייה

1 שקית אבקת אפייה

מעט מלח

½ כפית ג'ינג'ר יבש טחון (או ג'ינג'ר טרי מגורד בפומפייה)

1 כפית קינמון

½ כפית הל טחון

½ כוס מים קרים

2 ביצים

1 כוס שמן

½ כוס סוכר חום

½ כוס סוכר לבן

1 כפית תמצית וניל

לטופינג

100 גרם שקדים פרוסים

הוראות הכנה

1. מחממים תנור לחום של 160 מעלות. חום עליון ותחתון ללא טורבו.

2. בקערה מערבבים דבש ומים רותחים עד שהדבש מתמוסס, ומניחים בצד להתקרר לחלוטין.

3. בקערה נפרדת שמים קמח, סודה לשתייה, אבקת אפייה, מלח ותבלינים יבשים, ומערבבים.

4. לקערה עם מי הדבש (שהצטננו) מוסיפים מים קרים, ביצים, שמן, סוכר לבן וחום ותמצית וניל ובוחשים היטב.

5. יוצקים את תערובת הנוזלים לקערת התערובת היבשה ומערבבים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.

6. מעבירים לתבנית 20X20 ס"מ מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור ל־35-45 דקות עד שהעוגה יציבה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.

7. מוציאים מהתנור, מצננים, מפזרים מעל שקדים ומגישים.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

כשלא מצליחים לבחור בין וניל לשוקולד

מצרכים

200 גרם חמאה רכה

1 כוס סוכר לבן

מעט מלח

2 כפות שמן

4 ביצים

½ כוס חלב או מים

1 כפית תמצית וניל

½1 כוסות קמח תופח

3 כפות קקאו

2 כפות סוכר לבן

¼ כוס מים רותחים

הוראות הכנה

1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות. חום עליון ותחתון ללא טורבו.

2. בקערת המיקסר שמים את החמאה והסוכר ומקציפים 4-5 דקות עד שמתקבלת תערובת קרמית, מוסיפים מלח ומערבבים.

3. תוך כדי ערבוב מוסיפים שמן ואחת־אחת את הביצים, עד שהן נטמעות בתערובת.

4. מוסיפים חלב ווניל ומממשיכים לערבב עד שהם נטמעים לחלוטין בתערובת. תוך כדי ערבוב מוסיפים את הקמח ומערבלים רק עד שהוא נטמע בתערובת.

5. מחלקים את הבלילה לשתי קערות ומניחים רגע בצד.

6. בקערית קטנה שמים קקאו, סוכר ומים רותחים ומערבבים היטב עד להמסה, מוסיפים לאחת משתי קערות הבלילה ומערבבים היטב.

7. מרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה, ולסירוגין יוצקים לתוכה תלוליות משתי הבלילות.

8. בעזרת סכין או קיסם יוצרים שבילים בין התערובות ליצירת מראה משויש (שימו לב שאתם לא מערבבים יותר מדי).

9. מכניסים לתנור לכ־40 דקות עד שהעוגה יציבה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.

10. מצננים ומגישים.