יש לי זיכרון מהפעם ההיא שההורים שלי החליטו לנסוע לחו״ל בדיוק בשבוע שיום כיפור חל בו. הם השאירו אותי ואת אחי (אני לא זוכרת איפה אחותי הייתה) לבד, שני מתבגרים, ותפריט על הנייר - מרק בפריזר, לחם במקפיא, עוגיות במזווה. את מה שאכלנו בסעודה מפסקת אני לא זוכרת, וגם מהיום עצמו אני לא זוכרת הרבה, מלבד את אחי מקטר בלי הפסקה שהוא רעב. ברגע שיצא הצום, המתבגר בן ה־16, חיוור ורועד מרעב - הסתכל עליי בציפייה. בהיותי האחות הגדולה הרגשתי שמוטלת עליי האחריות להאכיל אותו, ולפי המבט שלו היה לי ברור שאם אני לא מאכילה אותו מהר, הוא פשוט אוכל אותי.
אבל במקום לחמם את המרק שאמא הקפיאה מראש או להפשיר את הלחם כמו ילדה אחראית, מה עשיתי? הרתחתי מים, מזגתי לשנינו תה מתוק, הוצאתי מהארון קופסה של עוגיות, והגשתי לו עוגייה אחת בצלחת קטנה. הוא הביט בי כאילו בגדתי בו. ולא משנה כמה שנים עברו, הוא ממשיך להזכיר לי את אותו הרגע - "את זוכרת שפעם אחרי יום שלם בלי אוכל נתת לי רק עוגייה?". ועד היום הוא נוטר לי טינה קטנה, מתובלת בהרבה צחוק.
ובכל זאת אני עומדת מאחורי העוגייה שלי, אני עדיין חושבת שצום שוברים בתה ועוגייה, להרגיע רגע את הבטן (והראש) לפני שמתנפלים על האוכל. יש משהו כל כך סמלי בעוגייה אחרי צום. זה ביס קטן ומתוק, שמחזיר את הסוכר לדם ומרכך את החזרה לשגרה. עוגיות הן הדרך הפשוטה ביותר להמתיק את המעבר.

עוגיות טחינה | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
עוגיות טחינה
עם אגוזים לאוהבי החלווה
מרכיבים
200 גרם חמאה רכה
1 כוס סוכר
3–4 כפות מייפל
1 כפית תמצית וניל
מעט מלח
¼1 כוס (250 גרם) טחינה גולמית
½2 כוסות (350 גרם) קמח
½ שקית (5 גרם) אבקת אפייה
לקישוט
אגוזים שאוהבים
אופן ההכנה
1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות, חום עליון ותחתון (בלי טורבו).
2. בקערת המיקסר בוו גיטרה שמים חמאה וסוכר, וטורפים לתערובת קרמית. מוסיפים מייפל, וניל, מלח וטחינה גולמית ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
3. מוסיפים קמח ואבקת אפייה ומערבבים מעט, רק עד שהקמח נטמע בתערובת באופן אחיד.
4. מכסים ומכניסים למקפיא ל־10 דקות.
5. בידיים רטובות יוצרים מהתערובת כדורים קטנים, מסדרים אותם על תבנית מרופדת בנייר אפייה, ובמרכז כל כדור נועצים אגוז.
6. מכניסים לתנור לכ־20 דקות, וכשהעוגיות מוכנות מוציאים מהתנור ומניחים בצד להצטנן.

עוגיות פאדג' שוקולד | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
עוגיות פאדג' שוקולד
נחמה קטנה של שוקולד
מרכיבים
250 גרם שוקולד מריר איכותי (לפחות 60%)
60 גרם חמאה חתוכה לקוביות
2 ביצים
2/3 כוס סוכר דמררה
1 כפית תמצית וניל
2/3 כוס קמח
½ כפית אבקת אפייה
מעט מלח
אופן ההכנה
1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
2. בקערה עמידה לחום שמים שוקולד (שבור לקוביות) וחמאה, ומכניסים למיקרוגל להמסה בפולסים של 30 שניות (אפשר להמיס בשיטת באן מארי) עד שמתקבלת תערובת חלקה ומבריקה, ומניחים בצד לצינון.
3. בקערת המיקסר שמים ביצים, סוכר ותמצית וניל ומקציפים לתערובת תפוחה ובהירה.
4. מוסיפים את תערובת השוקולד לתערובת הביצים בערבוב מתמיד עד שמתקבלת תערובת אחידה.
5. בקערה נפרדת מנפים קמח ואבקת אפייה ומוסיפים מלח.
6. מוסיפים את תערובת הקמח לתערובת שבקערת המיקסר ומערבבים מעט רק עד שהקמח נטמע בתערובת באופן אחיד.
7. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה, ובעזרת כפית מניחים תלוליות קטנות של הבלילה על התבנית במרחקים של כ־5 ס"מ בין תלולית לתלולית.
8. מכניסים לתנור לכ־10 דקות, עד שהעוגיות מקבלות מעטה מבריק וסדוק.
9. מוציאים מהתנור ומניחים לעוגיות להצטנן בתבנית כ־10 דקות, ורק אז מעבירים לרשת צינון.

ביסקוטי | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
ביסקוטי
עוגיות מושקעות ששוות את המאמץ
מרכיבים
½2 כוסות קמח
½1 כוס סוכר לבן
2 כפיות אבקת אפייה
מעט מלח
100 גרם אגוזי לוז קלופים שלמים
150 גרם פירות יבשים שאוהבים קצוצים גס
3 ביצים
קליפה מגורדת מתפוז אחד
1 כפית תמצית וניל
אופן ההכנה
1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות.
2. בקערת המיקסר שמים קמח, סוכר, אבקת אפייה, מלח אגוזים ופירות יבשים ומערבבים.
3. מוסיפים ביצים, קליפת תפוז ותמצית וניל ומערבבים כ־3 דקות, עד שהבצק מתגבש.
4. מחלקים את הבצק לשניים, ובידיים רטובות מעצבים כל חלק בצק לכיכר בעובי של כ־5 ס"מ.
5. מניחים את שתי כיכרות הבצק על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים ומעבירים למקרר לכחצי שעה.
6. מוציאים מהמקרר ומכניסים לתנור החם לכ־25 דקות.
7. מוציאים מהתנור, מניחים את הכיכרות בצד לצינון במשך כשעה, ומנמיכים את חום התנור ל־150 מעלות.
8. פורסים את הכיכרות שהצטננו לפרוסות בעובי של כ־1 ס"מ, מסדרים את הפרוסות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, ומכניסים לתנור לכ־10 דקות, עד שהביסקוטי יבשים.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency