השבוע יציינו בכל העולם את יום השוקולד הבינלאומי. בדרך כלל אני לא מתרגשת מימים כאלו אבל מבחינתי כל תירוץ למתכוני שוקולד הוא מבורך. מאז שהתחלתי לכתוב פה, זהו המדור הראשון שהיה לי הכי קשה לכתוב, או ליתר דיוק לבחור מתוך אלפי המתכונים את השלושה שאשים עליהם זרקור מיוחד. אני חולת שוקולדים, ואיך אבחר רק שלושה מתכונים? כולם היו בניי.
יש מאכלים שפשוט אי אפשר לעמוד בפניהם, ושוקולד הוא ללא ספק אחד מהם. לא משנה אם אתם ילדים או מבוגרים, חובבי מתוק מושבעים או רק "טועמים פה ושם", לשוקולד יש דרך מיוחדת לכבוש כל לב, לנחם, לרגש, ולפעמים אפילו לרפא. הוא מתאים כמעט לכל מצב רוח ולכל שעה ביום. ממריר עשיר במוצקי קקאו לצד הקפה הראשון של הבוקר, דרך עוגת שוקולד עסיסית לאירוח, ועד ממרח השוקולד הנוסטלגי בפיתה - טעם של ילדות.
אז הנה לפניכם שלושה מתכוני שוקולד בסיסיים, כאלו שמתאימים לכולם. הרגשתי שאנחנו חייבים רגע להתחיל מההתחלה, אבל תסמכו עליי שהסכר נפתח ומעתה יזרמו פה במדור מתכוני שוקולד רבים. לטובת המתכונים שבמדור הזה ולקראת עוד מתכונים שיבואו, אני גם מביאה פה שתי דרכים נפוצות להמסת שוקולד, שזהו שלב בסיסי בהרבה מהמתכונים.
אז נתחיל חזק ולאט־לאט נגביר - תפסו כף עץ, חממו את התנור, פתחו חפיסת שוקולד איכותי – ובואו נצא לדרך.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

ריבועי שוקולד מושלמים לאירוח
מרכיבים
100 גרם חמאה
250 גרם שוקולד מריר קצוץ
¼1 (250 גרם) כוס סוכר לבן
מעט מלח
3 ביצים
1 כפית תמצית וניל
¾ כוס קמח מנופה
1 כוס אגוזים קצוצים גס (איזה שאתם אוהבים)
אופן ההכנה
1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות חום עליון תחתון (ללא טורבו).
2. מרפדים תבנית מרובעת 20X20 בנייר אפייה.
3. ממיסים את השוקולד עם החמאה בשיטת באן מרי או במיקרוגל.
4. בקערה נפרדת טורפים יחד את הביצים והסוכר לתערובת תפוחה ואוורירית.
5. מקפלים את תערובת הביצים לתערובת השוקולד, מוסיפים תמצי וניל ומלח ומערבבים.
6. מוסיפים קמח וטורפים עד שמתקבלת תערובת חלקה (נזהרים לא לטרוף יותר מדי כדי שהבראוניז לא יצאו דחוסים).
7. מוסיפים את האגוזים ומערבבים, מעבירים את הבלילה לתבנית ומכניסים לתנור לאפייה של כ־30 דקות עד שהחלק העליון מכוסה בקרום פריך וקיסם שננעץ במרכז התבנית יוצא עם פירורים לחים.
8. מוציאים מהתנור ומניחים לבראוניז להצטנן לחלוטין ורק אז מחלצים מהתבנית וחותכים לריבועים.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

כבר לא השחר או נוטלה אלא טעם של בית
מרכיבים
2 כוסות אגוזי לוז שלמים ללא קליפה
5 כפות קקאו
4 כפות סירופ מייפל
1 כפית תמצית וניל
מעט מלח
¼ כוס שמן זית או רגיל או קוקוס
אופן ההכנה
1. שמים את כל המרכיבים במעבד מזון וטוחנים כ־10 דקות עד שמתקבל ממרח אחיד וחלק.
2. טועמים ולפי הטעם מוסיפים מייפל אם רוצים שהממרח יהיה מתוק יותר.
3. מעבירים לצנצנת ושומרים במקרר.
את הממרח צריך לטחון הרבה זמן ובסבלנות עד שהוא נהיה חלק לגמרי. אם אתם אוהבים אותו מעט גרגירי תוכלו לטחון זמן קצר יותר.
אם נראה לכם שאחרי הטחינה (בסבלנות אמרנו...) הממרח סמיך מדי, אפשר להוסיף לו כף־שתיים מים ולטחון עוד לקבלת תערובת אחידה.

בשיטת באן מרי
1. בקערה חסינת חום מניחים את השוקולד והחמאה.
2. ממלאים מים ברבע הגובה של סיר קטן, מניחים על האש ומרתיחים.
3. כשהמים רותחים מנמיכים את האש ומניחים מעל הסיר את הקערה עם השוקולד. אין צורך שיהיה מגע של הקערה במים, וחשוב מזה – יש להקפיד שלא יגלשו מים לתוכה.
4. ממיסים את השוקולד בסבלנות על האדים, מדי פעם בוחשים בכף עץ, עד שמתקבלת תערובת חלקה לגמרי.
במיקרוגל
1. בקערה שמתאימה למיקרוגל מניחים את השוקולד והחמאה.
2. מכניסים למיקרוגל ל־30 שניות, בוחשים מעט ומכניסים ל־30 שניות נוספות.
3. חוזרים על הפעולה עד שמתקבלת תערובת חלקה לגמרי.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

הקינוח האהוב
מרכיבים
500 גרם שוקולד מריר איכותי שבור לקוביות (לפחות 60% מוצקי קקאו)
150 גרם חמאה חתוכה לקוביות
½ כוס חלב
½ כוס שמנת מתוקה
מעט מלח
2 כפיות תמצית וניל
1 כף ברנדי/רום/וויסקי/ליקר תפוזים – לא חובה אבל מומלץ!
8 ביצים מופרדות
¾ כוס סוכר לבן
לקישוט
אבקת קקאו
אפשרויות נוספות: שוקולד מכל סוג שאוהבים קצוץ/פירות אדומים/מלח גס/שמן זית/גרידת תפוז
אופן ההכנה
1. ממיסים את השוקולד בשיטת באן מרי או במיקרוגל.
2. מסירים את הקערה מהסיר ומניחים לכמה דקות בצד להצטנן מעט.
3. מוסיפים פנימה תמצית וניל ומערבבים, מוסיפים את החלמונים, אחד בכל פעם תוך טריפה מתמדת, עד שהם נבלעים לגמרי.
4. שמים את החלבונים בקערת המיקסר ומתחילים להקציף על מהירות נמוכה.
5. מוסיפים בהדרגה את הסוכר וממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף יציב ומבריק.
6. מוסיפים ⅓ מכמות הקצף לתערובת השוקולד ומקפלים בעדינות עד שהוא נטמע לחלוטין.
7. חוזרים על הפעולה עם יתרת הקצף, כל פעם מוסיפים ⅓ ומקפלים עד שהוא נטמע בתערובת לגמרי.
8. מעבירים לקערת זכוכית גדולה או לכלים אישיים, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך הלילה.
לפני ההגשה בוזקים על המוס אבקת קקאו ומקשטים בתוספות שאוהבים.