כשהאוויר עומד, החשק לזוז פוחת והטמפרטורה מטפסת מעל הסבלנות. חוקי המשחק משתנים ואיתם גם אלו של המטבח. זה הזמן להכניס לתמונה קינוחים ביתיים קרים, שמשלבים בין פשטות לפינוק - והחלטה ברורה לא להפעיל תנור בחום של יוני.
יש משהו מנחם בקינוח שאפשר לתקתק לבד, עם הילדים, על שולחן פצפון ועל בסיס "מה שיש". עם כמה מרכיבים כמעט בסיסיים שיש בבית (קפה נמס, שמנת מתוקה, שוקולד מריר ופירות חתוכים), אפשר לייצר תענוגות – בלי סירים, מחבתות ורגשות אשם. כל מה שצריך זה מקרר ומקפיא פנויים, כוסות וכמה כפיות. החוק היחידי שתופס כאן - אם זה מרענן, זה נכנס לפריזר. אם זה מתוק – זה נגמר מהר ועושה טוב לכולם. גם למדיח.
אז מה בתפריט? גלידת קפה ללא מכונה, מלבי פרווה, שייק צ'יה ובננות וגלידת סנדיי עם חמאת בוטנים וכוסות שוקולד. את כל אלה הכינו עבורנו חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, רויטל פדרבוש, מחברת הבלוג "מטבח קל" ועדי גבירצמן, מומחית לתזונה מאוזנת ומפתחת מתכונים דלי פחמימות. שימו סינר – ולעבודה, ז"א להנאה.

גלידת סנדיי | צילום: עדי גבירצמן

עדי גבירצמן, התפריט
מצרכים
½ כוס חמאת בוטנים (ללא תוספת סוכר)
¾ כוס שמנת מתוקה (ניתן להמיר בקרם קוקוס שהיה במקרר לפחות לילה)
½ כוס + 2 כפות חלב שקדים
¼ כוס ממתיק (עדיפות לממתיק אבקת סוכר)
1 כפית תמצית וניל
לקישוט
3-2 קוביות שוקולד מריר
1 כף חמאת קקאו
1-2 כפות בוטנים מטוגנים/אגוזי מלך קצוצים גס
אופן ההכנה
- להקציף במיקסר את השמנת עד לחצי הקצפה.
- להוסיף את חלב השקדים ולהמשיך להקציף עוד כמה דקות.
- להוסיף לתערובת חמאת בוטנים, ממתיק ותמצית וניל. לערבב כמה שניות ביחד (לא יותר מידי כדי לא "לשבור" את המרקם האוורירי).
- להעביר לכלי אחסון סגור שמתאים למקפיא ולהכניס למקפיא לשעתיים-שלוש.
- לקראת ההגשה, להכין את רוטב השוקולד ואת הבוטנים/אגוזים הקצוצים
- בקערה קטנה שמתאימה למיקרו, להמיס ביחד שוקולד מריר עם חמאת קקאו, לקבלת רוטב נוזלי.
- הרכבה: לשים בקערה את כמות הגלידה הרצויה, לפזר מעל מעט רוטב שוקולד ושברי בוטנים/אגוזים – ולהגיש.

כוסות שוקולד | צילום: עדי גבירצמן

עדי גבירצמן, התפריט
מצרכים לכוסות
200 גרם שוקולד מריר או שוקולד (ללא תוספת סוכר)
כוסות נייר חד פעמיות חתוכות או גזורות לגובה אמצע
מצרכים למילוי
250 מ"ל שמנת הקצפה (1 מיכל קטן) או קרם קוקוס קר (אחרי לילה אחד לפחות במקרר)
3 כפות ממתיק אבקת סוכר
1 כפית תמצית וניל
מצרכים לתוספות
½ כוס פירות יער טריים חתוכים או ריבת פירות יער (ללא סוכר)
1 כף ממתיק אבקת סוכר
אופן ההכנה
- בקערה חסינת חום ומעליה סיר עם מים רותחים, להמיס את השוקולד עד לקבלת מרקם נוזלי (עפ"י שיטת בן-מארי)
- לזלף חצי מכמות השוקולד אל תוך הכוסות החתוכות באופן שבו השוקולד יישאר על דפנות הכוס ולהכניס לקירור של 10-5 דקות
- להוציא את כוסות השוקולד מקירור ולזלף שכבה נוספת של שוקולד כדי לעבות את דפנות הכוס
- להכניס שוב לקירור והתמצקות של שעתיים לפחות
- להוציא את כוסות הנייר עם השוקולד שהתקשה על הדפנות ולקלף בעדינות את נייר הכוס משכבת השוקולד, כך שנקבל כוס שוקולד
- להחזיר את כוסות השוקולד להמשך קירור
- בזמן הזה להכין את המילוי: בקערת מיקסר להקציף שמנת וממתיק עד לקבלת קצפת אוורירית (את אותו הדבר אפשר לעשות עם קרם הקוקוס במידה ורוצים מנה שאינה חלבית)
- להעביר את הקצפת המוכנה אל שקית זילוף עם צנתר (אפשר גם בעזרת כף)
- לזלף את הקצפת אל כוסות השוקולד
- לקשט עם פירות יער חתוכים או ריבת פירות יער
- לשמור בקירור על להגשה

גלידת קפה ללא מכונה | צילום: רויטל פדרבוש

רויטל פדרבוש, מטבח קל
מצרכים (ל-8 מנות)
3 כפות (15 גרם) קפה נמס מגורען
½ כוס (100 גרם) סוכר או אריתרטול (ממתיק מלאכותי)
¼ כוס (60 מ"ל) מים
2 אריזות שמנת מתוקה (38% שומן) או 500 מ"ל שמנת צמחית
תוספות אפשריות: קינמון, גרידת שוקולד או קצת קקאו
אופן ההכנה
- לערבב בקערה את הסוכר, קפה נמס ומים בטמפרטורת חדר עד שהקפה נמס
שימו לב: חשוב למדוד את כמות המים ולא להוסיף יותר מדי, כי אחרת הקפה לא יקציף. אם אין לכם כלי מידה לרבע כוס (60 מ"ל), אפשר למדוד עם כוס פלסטיק חד-פעמית (שמכילה 180 מ"ל) ולהשתמש בשליש ממנה. - להקציף עם מקצף יד במשך כ-10 דקות (ככל שהמיקסר "חזק" יותר, זה ייקח פחות זמן), עד שהתערובת מבהירה והנפח שלה גדל (פי 5-4). חשוב מאוד להקציף באופן יסודי ושהקציפה תהיה תפוחה מאוד, אחרת המרקם הסופי של הגלידה יהיה קשה
- להקציף בקערה אחרת את השמנת המתוקה, ללא תוספות
- לערבב בעדינות ובתנועות קיפול את שתי התערובות ולהיזהר שהקצף לא "ייפול"
- לאחסן בכלי סגור ולהקפיא למשך 4 שעות לפחות, רצוי כל הלילה
- להוציא את הגלידה מהמקפיא 10 דקות לפני ההגשה, כדי שתתרכך קצת
- כדאי לאחסן בחלק הפנימי של המקפיא בכלי סגור היטב

מלבי פרווה | צילום: רויטל פדרבוש

רויטל פדרבוש, מטבח קל
מצרכים (6 מנות)
למלבי
½1 ליטר חלב צמחי או רגיל (6 כוסות 240 מ"ל או 5 כוסות חלב + 1 מיכל שמנת מתוקה צמחית)
1 כוס (120 גרם) קורנפלור
1 כוס (200 גרם) סוכר או ממתיק אחר
2 כפות מי ורדים (לא חובה)
לסירופ (אפשר לקנות מוכן)
½ כוס סוכר (100 גרם)
½ כוס (120 מ"ל) מים
2-1 כפות מי ורדים
לצבע האדום
¼ סלק קטן, תרכיז פטל אדום או צבע מאכל אדום - רק לצבע לא חובה
אופן ההכנה
למלבי
- לערבב בקערה כוס חלב אחת עם הקורנפלור לבלילה חלקה ללא גושים (שימו לב שאם מפסיקים לערבב נוצרים גושים)
- לחמם בסיר את 5 כוסות החלב האחרות (או 4 כוסות עם 1 מיכל שמנת מתוקה) עם הסוכר ומי הורדים עד לכמעט רתיחה
- להוסיף את החלב עם הקורנפלור (לערבב שנייה לפני שמכניסים לסיר החלב), לערבב ולבשל על אש נמוכה, עד שהתערובת מסמיכה. שימו לב לערבב כל הזמן את התחתית כדי שלא תישרף
- להסיר מהאש בהגעה לרתיחה עדינה. לטעום את התוצאה הסופית ובמידת הצורך להוסיף עוד סוכר/ממתיק/מי ורדים, לפי הטעם האישי
- לקרר חצי שעה בטמפרטורת החדר, למזוג את התערובת לקערות אישיות או כלי הגשה אחד ולהעביר למקרר
הסירופ
- לערבב בסיר קטן את הסלק, הסוכר, המים ומי הורדים ולהביא לרתיחה
- לבשל למשך 5 דקות, עד שהסירופ מסמיך. אפשר להוסיף צבע מאכל
- לקרר ולאחסן במקרר (עם הסלק)
ההגשה
לצקת את הסירופ על המלבי ולהוסיף קוקוס ופיסטוקים לפי הטעם
> המתכון למלבי פרווה מבלוג המתכונים מטבח קל – רויטל פדרבוש

שייק צ'יה ובננה | צילום: יח"צ חלי ממן

חלי ממן
מצרכים (למנה אחת)
1 כף שטוחה של זרעי צ'יה
¼ כוס מים פושרים
1 בננה קטנה פרוסה וקפואה
1 כוס חלב סויה (ללא תוספת סוכר)
1 כפית סילאן
¼ כפית תמצית וניל איכותית
4-3 קוביות קרח
אופן ההכנה
- לערבב את הצ'יה עם המים הפושרים ולהשרות לחצי שעה (אפשר גם להכין יום מראש ולשמור במקרר)
- ליצירת השייק - לערבב בבלנדר את כל המצרכים היטב לתערובת אחידה ולהגיש