אז מה זה בכלל קארי? בניגוד למה שחושבים, "קארי" הוא לא תבלין וגם לא תבשיל. קארי הוא תערובת תבלינים, ויש דרכים רבות להכין אותה. הסיפור של קארי מסתעף להודו, תאילנד, סרי־לנקה, ואפילו יפן. בהודו, קארי הוא שם כללי לתבשילים ברוטב מתובל, כל משפחה מרכיבה לפי טעמה האישי את התערובת המכונה "מסאלה". בתאילנד, מכינים מחיות קארי (קארי אדום, ירוק, צהוב, מסמאן וכו') שמבוססות על עשבי תיבול, צ'ילי ושום. לכל תערובת כזו יש אופי: האדום נועז, הירוק שובב והצהוב מחבק. גם המרקמים של התערובות משתנים, הן יכולות להיות יבשות או נוזליות, או מחיות כמו בתאילנד – אין כאן חוקים, רק בחירה של תבלינים.
מה שמיוחד בקארי אלו השכבות. בכל כף מסתתרת סימפוניה של צבעים וטעמים: ג'ינג'ר, כורכום, כמון, גרגרי חרדל, הל וציפורן. לתערובת התבלינים הזאת יש שמוסיפים חלב קוקוס או יוגורט להרגיע את החריפות, כמו שמיכה על לשון בוערת.
נכון שמחית קארי קנויה היא פתרון מהיר ונוח, אבל האמת היא שהרבה יותר פשוט להכין קארי בבית ממה שנדמה. תופתעו לגלות שעם כמה תבלינים שיש כמעט בכל מטבח (כמון, כורכום, ג'ינג'ר, שום), קצת קיצוץ, ערבוב, והרי לכם בסיס טרי, ריחני ומדויק לתערובת שתשלח את בלוטות הטעם שלכם למסע קולינרי במזרח. וככה תגלו שקל ופשוט יותר לקבוע את מינון הטעמים ולהכין תערובת שתקלע בול לטעם שלכם ולהיות בשליטה מלאה יותר על החוויה כולה - חריף יותר, עדין יותר, ביותר ארומה של הל או נגיעת מתיקות של קינמון. והכי חשוב, גם כשיושבים לאכול יש מקום למשחקיוּת - תמיד יש מקום לעוד קצת רוטב, מעל צלחת של אורז, לצד לחם הודי או פשוט בכף ישר מהסיר. אני לא שופטת.
כשיש סיר של קארי על האש, המטבח מתמלא באדים ריחניים, ואווירה קסומה מתפשטת בכל הבית. כי קארי הוא לא רק אוכל. הוא חוויה. הוא הצהרה. הוא הזמנה לצלול לתוך עולם של צבע וטעם. בכל פעם שאני מכינה קארי אני חושבת "וואו, למה אני לא מכינה את זה כל שבוע".

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
קארי תאילנדי ירוק
המתכון האהוב עלי
מרכיבים
למחית קארי
1 פלפל ירוק חריף פרוס
1 כפית שטוחה כורכום
2 גבעולי למון גראס קצוצים
2 כפות ג'ינג'ר קלוף וקצוץ
4 שיני שום קצוצות
3 בצלצלי שאלוט קצוצים
1 כוס עלי כוסברה
3 עלי קפיר ליים
½ כוס בזיליקום תאילנדי או רגיל
קליפה מגורדת מלימון או ליים
5 כפות שמן

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
לסיר
1 חציל
3 קישואים או זוקיני
3 כפות שמן
3 כפות מחית קארי (מהמתכון הזה או קנויה)
750 גרם פרגיות חתוכות לקוביות גדולות
1 כוס אפונה ירוקה טרייה או קפואה
2 פחיות קרם קוקוס
2 כפות סוכר חום
2 כפות רוטב סויה בהירה
3–4 עלי קפיר ליים
4 כפות מיץ ליים או לימון
מלח
פלפל שחור
להגשה
אורז לבן או סטיקי רייס
עלי כוסברה
עלי בזיליקום
פלחי לימון

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
קארי הודי עם יוגורט
גרסה לחובבי הזאנר
מרכיבים
4 כפות שמן תירס
1 כף גרגרי כמון שלמים
½ כפית קינמון
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה חריפה
1 כפית כורכום
4 תרמילי הל כתושים
1 כפית שטוחה פלפל לבן
1 כף ג'ינג'ר קלוף וקצוץ
4 שיני שום כתושות
1 בצל לבן גדול חתוך לקוביות
1 צ'ילי אדום מנוקה מחרצנים ופרוס דק
1 גזר קלוף וחתוך לקוביות גדולות
1 כוס עדשים כתומות שטופות
1 תפוח אדמה קלוף וחתוך לקוביות
200 גרם שעועית ירוקה קטומה בקצוות
½ ראש כרובית מופרד לפרחים
2 עגבניות קלופות וחתוכות לקוביות
1 כף רכז עגבניות
1 כפית סוכר
1 גביע יוגורט
מלח
להגשה
אורז לבן
יוגורט
כוסברה קצוצה
אופן ההכנה
1. בסיר שטוח ורחב יוצקים שמן ואת כל התבלינים, הג'ינג'ר והשום ומטגנים תוך ערבוב עד שהשמן חם.
2. כשהשמן חם מוסיפים בצל, צ'ילי וגזר, ומטגנים תוך ערבוב 3–4 דקות.
3. מוסיפים את העדשים ו־½2 כוסות מים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כ־30 דקות.
4. מוסיפים את יתרת המרכיבים, מערבבים היטב ומביאים שוב לרתיחה.
5. מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים 15–20 דקות נוספות עד שהקטניות ותפוחי האדמה רכים אך לא מדי ומסירים מהאש.
6. מגישים עם אורז, יוגורט וכוסברה.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
קארי צהוב
מנה נפלאה ופטנט מהיר
מרכיבים
4 חתיכות פילה דג לבן טרי
3 כפות שמן תירס
2 ס"מ שורש כורכום טרי מגורר בפומפייה או 1 כף אבקת כורכום
4 ס"מ שורש ג'ינג'ר קצוץ דק
1 צ'ילי חריף מנוקה מחרצנים וקצוץ דק
1–2 גבעולי למון גראס
1 בצל קלוף וחתוך לקוביות
500 מ"ל קרם קוקוס
200 גרם שעועית ירוקה קטומה בקצוות
½1 כוס דלורית קלופה וחתוכה לקוביות
1–2 כף רוטב דגים
מלח
פלפל שחור
להגשה
אורז לבן
כוסברה
אופן ההכנה
1. חותכים את הדג לקוביות בגודל של כ־5 ס"מ.
2. במחבת גדולה שמים שמן, כורכום, ג'ינג'ר, צ'ילי ולמון גראס ומטגנים 2–3 דקות.
3. כשהשמן חם מוסיפים את הבצל ומטגנים 3–4 דקות עד שהוא נהיה שקוף.
4. מוסיפים קרם קוקוס, רוטב דגים, מלח ופלפל, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
5. מוסיפים את הדלורית ומבשלים כ־10 דקות.
6. מוסיפים את קוביות הדג והשעועית ומבשלים 10–12 דקות נוספות ומורידים מהאש.
7. מגישים עם אורז לבן וכוסברה.