יפה, בריא ובעל סגולות: 8 עובדות שלא ידעתם על האתרוג

האתרוג לא רק בעל טעם וריח. יש לו יתרונות בריאותיים רבים, כאשר אכילה ממנו נחשבת סגולה ללידה קלה והוא אף טומן בחובו מורשת היסטורית עשירה. 8 עובדות מרתקות על הפרי שמסמל את השילוב בין לימוד תורה ודרך ארץ

אתרוג. | יח"צ

אתרוג. | צילום: יח"צ

תוכן השמע עדיין בהכנה...

נראה שלא פשוט להיות אתרוג. הוא מצטרף לאירוע נחשב פעם בשנה, נישא על כפיים, נשמר בקופסה מרופדת יותר מהמצעים של בית המלוכה, וכשהחג נגמר - הוא מאבד גובה.

אבל רגע לפני שאתן מחזירות אותו לקופסה כאילו היה תכשיט יקר של סבתא, או שוקלות להכין ממנו ריבה שתישכח במקרר (כי הילדים לעולם יעדיפו ריבת תות) - שווה לדעת שיש בו הרבה יותר ממה שנראה לעין.

כי האמת? האתרוג הוא ה"איט גירל" של ארבעת המינים: יש לו לוק אקזוטי, סיפור רקע היסטורי, ריח שגורם לעצור ולשאול מה זה, ואפילו כמה טריקים בריאותיים שהוא שולף בשנייה מהשרוול. אז לפני שאתן פותחות את הקופסה ומכריזות עליו כמוצג שסיים את דרכו בחג (ובדרך להינעל שוב בקופסה) הנה כמה עובדות על האתרוג שמנדבת לנו אפרת בן שץ פורשיאן, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc ברשת של חלי ממן, המתמחה באורח חיים בריא:

הכי מעניין

אתרוגים | שאטרסטוק

אתרוגים | צילום: שאטרסטוק

1. הוא לא יליד הארץ, אבל בהחלט מרגיש בבית

האתרוג הגיע במקור מדרום-מזרח אסיה, אבל כיום מגדלים אותו כמעט בכל מקום, כולל בישראל. מדובר באחד מחמישה פירות הדר טבעיים, שלא עברו שום הכלאה, לא במעבדה ולא על העץ. הקליפה שלו עבה, מחוספסת וריחנית במיוחד, והפנים שלו מכיל פלחים קטנים ופיטם גאה בקצה. ממצאים היסטוריים מוכיחים שכבר בתקופת בית שני הוא היה כאן ובענק. לאורך הדורות הפך לסחורה נחשקת שהועברה לקהילות יהודיות באירופה לקראת החג.

2. הוא לא רק יפה וריחני, הוא גם מזין

כמו רוב ההדרים, האתרוג מפוצץ בוויטמיןC , מה שאומר שהוא תומך במערכת החיסונית שלנו ונלחם ברדיקלים חופשיים (שזה שם קוד לבריאות טובה יותר). הוא גם עשיר באשלגן ומגנזיום, ששניהם חשובים לבריאות הלב ולשמירה על לחץ דם תקין. כלומר, האתרוג הוא לא רק פוטוגני - הוא יפה גם מבחוץ וגם מבפנים.

3. סבתא ידעה מה היא עושה

ברפואה העממית מייחסים לו יכולות מרשימות: הקלה על כאבי בטן, שיפור תפקוד כליות, טיפול בצרבת ואפילו עזרה בריפוי פצעים. מחקרים עדכניים תומכים בכך חלקית, עם ממצאים על תמציות מעלי אתרוג שמורידות רמות סוכר בדם בזכות נוגדי חמצון חזקים. בקיצור, כדאי שיהיה אתרוג בקרבתכם לא רק בסוכות.

4. סגולה ללידה קלה

נשים מעוברות נהגו לאכול ריבת אתרוגים אחרי סוכות, אך מקובלים סברו שגם אישה שלא זכתה ללדת כדאי שתאכל ריבת אתרוגים כסגולה להיפקד בזרע בר-קיימא. לאתרוג גם סגולות נוספות: בספרו של הגאון רבי יעקב חיים סופר, "כף החיים", הוא ממליץ לעשות מרקחת מן האתרוג עם סוכר ולצרף אותו לשולחן סדר ט"ו בשבט יחד עם שאר הפירות. לדבריו, אישה שתטעם ממרקחת זו סגולה שתלד ברווח ולא בצער.

שוק ארבעת המינים. אילוסטרציה. | שאטרסטוק

שוק ארבעת המינים. אילוסטרציה. | צילום: שאטרסטוק

5. החרם של סוחרי האתרוגים

ב-1852 התאחדו מגדלי אתרוגים ביוון מפראנה וקורפו ודרשו סכום מופקע על האתרוגים שגידלו. הם ידעו שליהודים אין ברירה בגלל חג סוכות אלא לקנות מהם והחליטו לנצל מצב זה. היהודים לא נכנעו למצב זה והחליטו אף הם להתאחד ולקנות רק מסוחרי אתרוגים יהודים ולא מהיוונים בשנה זו. הם הקימו ועד של עשרה אנשים ובראשם הרב אברהם יצחק משכיל והם רכשו אתרוגים מארץ ישראל, ממקסיקו, קורסיקה ומגנואה. כיום, אגב, ייצוא האתרוגים נחשב לאחד הענפים המשגשגים בישראל.

6. תעשיית הבשמים לגמרי בקטע שלו

האתרוג אולי לא נועד למאכל ישיר, as is, אבל השמנים הארומטיים שבקליפה שלו משמשים כחומר גלם לתעשיית הבשמים והקוסמטיקה. ואחרי החג? לא מעט הופכים אותו לריבה ביתית או לקליפות מסוכרות - כן, גם הוא ראוי לגור על המדף לצד צנצנת התמרים, אגוזי המלך והקשיו.

שוק ארבעת המינים בשכונת מאה שערים בירושלים. חג סוכות תשע''ט. | AFP

שוק ארבעת המינים בשכונת מאה שערים בירושלים. חג סוכות תשע''ט. | צילום: AFP

7. גם הרמב"ם טען שהאתרוג חיוני לבריאות

הרמב"ם טען אף הוא כי "האתרוג הוא התפוח הרפואי החשוב ביותר ויש בו הרבה רפואות לגוף". ההמלצה שלו הייתה לקחת מהעץ או מהעלים ולבשל כמו תה. לדבריו האתרוג הוא "טוב לכל חולי ולכל מחלה וירפא אותם בסגולותיו".

8. לא כל מה שנראה טעים, באמת טעים

האתרוגים שמיועדים למצווה בדרך כלל מרוססים כדי לשמור על מראה מושלם לחג, ולכן לא כדאי לאכול אותם ככה סתם. אם בכל זאת יש לכן תוכניות קולינריות, עדיף לבחור אתרוג אורגני. ואם כל מה שבא לכן זה קצת מהקסם הבריאותי שלו, פירות הדר אחרים יעשו את העבודה - רק בלי הפיטם ועם הרבה יותר מיץ.