קריאת מגילה, מפגש ולימוד: אירועי ט' באב ברחבי הארץ

5 הצעות לציון ליל ויום תשעה באב, החל מסיור בין עתיקות ירושלים, לימוד בתל אביב וביקור במוזיאון העם היהודי

אמירת קינות בכותל המערבי, תשעה באב התשפ"ב | הקרן למורשת הכותל המערבי

אמירת קינות בכותל המערבי, תשעה באב התשפ"ב | צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי

תוכן השמע עדיין בהכנה...

ט' באב, יום האבל הלאומי על חורבן בית המקדש ותחנות כאב נוספות בתולדות העם היהודי, מקבל בשנים האחרונות משמעות מחודשת. לצד הקריאה המסורתית במגילת איכה והקינות, ברחבי הארץ מתקיימים אירועים מגוונים שמציעים שיח, יצירה, קולנוע, מסע פנימי וגם תנועה לקראת תיקון. הנה חמש תחנות מרכזיות לציין בהן את הלילה הזה, בין עתיקות ירושלים, תל אביב, גוש עציון ומוזיאון העם היהודי.

בין ההר לחורבן: מגילת איכה בהרודיון

המועצה האזורית גוש עציון מזמינה את הציבור לערב מיוחד ומרגש בגן לאומי הרודיון. קריאת מגילת איכה תתקיים לאור עששיות, לצד סיורים מודרכים באתר שבו, על פי המסורת, מורדים ובורחים מירושלים החרבה מצאו מקלט. מהמקום הזה הם גם ראו את העיר עולה בלהבות.

הכי מעניין

האירוע הפך למסורת מרובת משתתפים ומתקיים השנה במוצאי שבת, 2 באוגוסט, בשעה 21:15. הכניסה ללא תשלום, אין צורך בהרשמה מראש.

תשעה באב בהרודיון | אלעד ויטמן

תשעה באב בהרודיון | צילום: אלעד ויטמן

טקסט, לימוד, יצירה: "נווה שכטר" בתל אביב

במרכז "נווה שכטר" ייערך ערב אינטימי ומעורר השראה שמשלב קריאה, לימוד וכתיבה אישית. האירוע ייפתח בקריאה משותפת של מגילת איכה בהובלת הרב רוברטו ארביב, יימשך בלימוד על הקינה עם האמנית והמורה חן עמרם ויינעל בסדנת כתיבה עם ג'ייסון דנינו הולט. המשתתפים יוזמנו לכתוב קינות אישיות ותפילות חדשות מתוך כאב ותקווה.

האירוע יתקיים ב־2 באוגוסט, החל מ־20:00 ברחוב שלוש 42. עלות: 50 שקלים. הכניסה לקריאה פתוחה לקהל, יתר הפעילויות בהרשמה מראש באתר "נווה שכטר".

אירוע תשעה באב | מרכז "נווה שכטר"

אירוע תשעה באב | צילום: מרכז "נווה שכטר"

כשהסיפור נסדק: ט' באב במוזיאון העם היהודי

במוזיאון "אנו" בתל אביב יתמקדו השנה במשמעותו העכשווית של היום, בעיקר בעקבות הטלטלה של 7 באוקטובר. במסגרת "טיש באב", שיתקיים ב־31 ביולי, ייערך שיח פתוח בהשתתפות הוגים, כותבים ואנשי רוח מהארץ ומהעולם, שיבחנו מהו הסיפור שיגדיר את עתיד העם היהודי. באירוע ישתתפו בין היתר ד"ר יזהר הס, הרב שי הלד, עפרה לקס, זיבי אוונס ואחרים.

ליל ט' באב, מוצאי שבת 2 באוגוסט, יעמוד בסימן "אוי מה היה לנו - כאב עתיק פוגש לב שבור", עם קריאה של מגילת איכה בתוך ארבע גלריות שונות במוזיאון. את הקריאה והדיונים יובילו הרב ד"ר רני יגר, ד"ר רות קלדרון, רותם כהן כחלון וד"ר ג'רמי פוגל.

הערב יסתיים בשיח משותף באודיטוריום המוזיאון, בליווי קינות ושירה, בהנחיית הרב אסטבן גוטפריד.

"אנו", מוזיאון העם היהודי | רוני כנעני

"אנו", מוזיאון העם היהודי | צילום: רוני כנעני

איך סלעים נשברים: ט' באב בעיר דוד

אירועי ליל ט' באב באתר עיר דוד יהפכו גם השנה למפגש עומק עם כאב, שיחה וניסיון לתיקון. הערב יחל ב־21:45 בקריאת מגילת איכה בידי מיכאל בראור, ויימשך בדבר ראש העיר ובשיח עם אנשי רוח ליד עתיקות שטח G.

במוקד המפגש השנה: שיחה עם איריס חיים, אימו של יותם חיים ז"ל שנהרג מאש כוחותינו בעת שנמלט מהשבי, ועם הרב דורון פרץ, יו"ר תנועת המזרחי העולמית ואביו של סרן דניאל פרץ הי"ד, שנפל ב-7 באוקטובר וטרם הובא לקבורה ישראל.

בסוף הערב יתקיימו סיורים מודרכים באתרי החורבן. מומלץ להירשם מראש באתר עיר דוד או במרכז ההזמנות *6033

תשעה באב בעיר דוד | אליהו ינאי

תשעה באב בעיר דוד | צילום: אליהו ינאי

מסך שחור: יום אבל דרך עדשת הקולנוע ב"בית אביחי"

במוסד התרבות הירושלמי יוקדש יום ראשון, 3 באוגוסט, לאירועי קולנוע והרצאות סביב נושאי זהות, שבר ואבל לאומי. על המסך יוקרנו ארבעה סרטים ישראליים, בהם: "המשלחת" (11:00), "צנועים" (13:30), "לא גיבורים אנחנו" (15:30), לצד שתי הרצאות: על תיעוד חזותי בימי מלחמה עם אדוה מגל כהן (14:00) ועל הגירה יהודית בראי הקולנוע האמריקאי עם יובל ריבלין (12:00).

כל פעילות במחיר סמלי של 10 שקלים, באולמות השונים של בית אבי חי.