מדי שנה כשמתקרב י"ח באייר אנחנו מתחלקים לשתי קבוצות: אלה שמתרגשים, אוספים עצים למדורות, משיגים כרטיס למירון ומכינים את הפלייליסט – ואלו שמגיפים חלונות, שולחים את הילדים לקרצף את עצמם ובעיקר מחכים שזה יעבור.
קבוצה שלישית תמיד שואלת את עצמה: למה בעצם חוגגים את ל"ג בעומר? זה קשור למירון? מאיפה הגיעו המדורות? והאם באמת יהיו השנה תנאי מזג אוויר חריגים שמצדיקים את איסור המדורות, או שזה רק תירוץ?
לא ימי אבלות
ספירת העומר נתפסת אצל רבים כזמן עצוב בגלל מנהגי האבלות, אבל חשוב לומר שזו תקנה מאוחרת יחסית – במקור אלה חמישים הימים החגיגיים שבהם מתכוננים לשבועות.
הכי מעניין
לאחר חורבן בית שני ומרד בר כוכבא, תוקנו מנהגי אבל בימי הספירה לזכר מותם של תלמידי רבי עקיבא – לפי חלק מהדעות במגפה ולפי דעות אחרות במלחמה נגד הרומאים – והמדרש תולה את מותם בכך שלא נהגו כבוד זה בזה. ביום ל"ג בעומר נעצרה המגפה, ונותרו כמה תלמידים שהמשיכו את התורה שבעל פה.
במהלך ימים אלה נוהגים להימנע מנישואים, תספורת והאזנה למוזיקה. מנהגי האבלות משתנים בין הקהילות: בפועל רוב האשכנזים וחלק מהספרדים נוהגים את מנהגי האבלות עד ל"ג בעומר, וחלק מקהילות הספרדים ממשיכים עוד יום, עד ל"ד בעומר. השנה, בגלל יום שישי, לכל הדעות מותר להסתפר כבר ביום שישי, לכבוד שבת.
עוד כתבות בנושא
כידוע, ל"ג בעומר קשור גם לרבי שמעון בר יוחאי, אחד מתלמידיו הבולטים של רבי עקיבא, שלו מיוחס חיבור ספר הזוהר. על פי המסורת, רבי שמעון נפטר ביום ל"ג בעומר, ויום פטירתו מכונה "הילולה" – חגיגה רוחנית, שכן נשמתו הגיעה לשיא התעלותה. יש עדויות לעלייה למירון כבר לפני קרוב לאלף שנה, ובעלייה דווקא בל"ג בעומר התחילה בתקופה תלמידי האר"י (המאה ה-16). הפך ליום של חגיגות, במיוחד בקרב חסידים ולומדי קבלה, שמציינים אותו בהדלקת מדורות, שירה ותפילה, בעיקר במירון. רבים נוהגים גם לערוך חלאקה – תספורת ראשונה לילד בן שלוש – בל"ג בעומר, במירון או במקומות אחרים.

מעמד הדלקה במירון. | צילום: EPA
אבל למה מדורות
מנהג הדלקת המדורות הוא אחד הסמלים המובהקים של ל"ג בעומר. מקור המנהג אינו חד-משמעי, אך קיימות כמה הסברים מרכזיים:
סמל לאור התורה: המדורות מסמלות את האור הרוחני שהביא רבי שמעון בר יוחאי לעולם באמצעות תורת הסוד. האש מסמלת את ספר הזוהר, המאיר את הדרך בתוך החושך.
חגיגות לרגל הפסקת מנהגי האבלות: הדלקת מדורות היא דרך לבטא את השמחה על הפסקת המגפה ועל ההתעלות הרוחנית של רשב"י. מדורה היא מרכז התכנסות קהילתית, המחזקת את תחושת האחדות.
זיכרון למרד בר כוכבא: בראשית ימי הציונות אומץ החג כיום שמבטא את הגבורה היהודית, והמדורות נקשרות למרד בר כוכבא, שבו תמך רבי עקיבא. המורדים השתמשו במשואות אש להעברת אותות, והמדורות מזכירות את המאבק לעצמאות, ובאופן כללי מסתדרות עם האתוס של "היהודי החדש", שהוא איש שטח.

סביב המדורה. | צילום: יותם בן יעקב
ל"ג בעומר השנה
תחזית מזג האוויר ליום חמישי י"ז באייר, הערב שבו מדליקים מדורות, סולידית למדי: מעונן חלקית עד בהיר עם עלייה קלה בטמפרטורות, אך הן עדיין יהיו נמוכות מהרגיל לעונה.
זה לא הפריע לרשות הכבאות וההצלה לפרסם את ההודעה המסורתית: "מזג האוויר בימים הקרובים צפוי להיות שרבי ולכלול תנאים המעלים את הסבירות לשריפות, במיוחד בשטחים פתוחים, יערות וחורשות". בניגוד למה שפורסם בכמה מקומות, לא נאסרה הדלקת אש אלא ביערות ובשטחים פתוחים, אך תתאפשר הדלקת מדורות באזורים שהוכשרו להדלקת מדורות והבערת אש בשטח פתוח על ידי הרשות המקומית, רשות הטבע והגנים או קרן קיימת לישראל, וקיבלו אישור כבאות והצלה לישראל.
ביום שישי, י"ח באייר (16 במאי) מערכת החינוך הייתה אמורה לפעול כרגיל, בתקווה שהילדים יקומו בזמן אחרי המדורות; אך עקב שביתת המורים הוסכם על יום חופש נוסף, והילדים יישארו בבית.