יום שלישי, יוני 10, 2025 | י״ד בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי בעולם

צוות חוקרים גילה מה בדיוק החלק בשוקולד שהופך אותו לכל כך טעים

בעזרת ארבעה סוגי שוקולד מריר ודגם לשון מודפס בתלת-ממד, צוות חוקרים גילה שהתופעה קשורה לשכבה החיצונית המבהיקה של השוקולד

מאת  הוושינגטון פוסט
י״א בשבט ה׳תשפ״ג (02/02/2023 15:52)

צילום: שאטרסטוק

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

שוקולד הוא מאכל טעים – זו עובדה מוכחת מחקרית. השאלה האמיתית היא מדוע מספיק ביס אחד מהטוב המפנק הזה כדי לעורר בנו אושר מוחלט. בעזרת ארבעה סוגי שוקולד מריר ודגם לשון מודפס בתלת-ממד, צוות חוקרים בבריטניה גילה לאחרונה שהתופעה קשורה לשכבה החיצונית המבהיקה של השוקולד – כלומר, לשומנים שלו. "הממצא העיקרי שלנו הוא שהשומן חשוב מאוד", אומרת פרופ' אנוושה סרקר, חוקרת קולואידים ומשטחים באוניברסיטת לידס.

המחקר, שפורסם החודש בכתב העת של האגודה האמריקנית לכימיה, מפרט כיצד ניתחו המדענים את מסעו של השוקולד מעטיפת האלומיניום לפקועיות הטעם של הלשון – כאשר החוקרים עורכים הדמיה לכל שלב ושלב בעזרת דגם מלאכותי של הלשון. תהליך אכילת השוקולד מתחיל במה שסרקר כינתה "שלב הליקוק", כאשר השוקולד בא לראשונה במגע עם הלשו, וכך מתחילה "תחושת השוקולד" החלקלקה. אז, כשהשוקולד מתחיל לימס והרוק נכנס לפעולה, מוצקי הקקאו בשוקולד מופרשים ולצידם אנדורפינים המעוררים אושר.

לאחר שערכו את הניסוי, המדענים הגיעו למסקנה שהתחושה שהשוקולד יוצר נובעת מטיפות השומן שגורמות לחלקיקי הקקאו להחליק לתוך הפה. אך האם זה אומר ששוקולד צריך להיות עתיר שומנים כדי שנהנה ממנו? לפי סרקר, לא ממש. אם השוקולד מצופה שומן, כמות השומנים שהוא מכיל בתוכו לא משנה. "בשלב הליקוק השומן חשוב מאוד לתחושה", מסבירה המומחית, "אך כאשר מגיעים אל תוכו של השוקולד, לליבה שלו, והכול מתחיל להתערבב עם הרוק, כמות השומן לא משנה. למעשה, חשוב שיהיה די שומן כדי לצפות את חלקיקי הקקאו בשלב הראשון, אבל לאחר מכן לא צריך הרבה".

במילים אחרות, החוקרים גילו שכמות השומן חשובה הרבה פחות ממיקומו – תגלית שעשויה לסלול את הדרך לדור חדש של שוקולדים שהם לא רק טעימים אלא גם בריאים יותר, אומרת סרקר. "צוואר הבקבוק הגדול ביותר בעיצוב מזון הוא הטעם והמרקם: אם אנחנו מבינים את המכניקה של הטעם, קל יותר ליצור גרסאות בריאות יותר ובנות קיימא יותר. אנחנו יכולים גם לעצב טוב יותר מזון עבור אנשים שרגישים לאלרגנים, בעלי הפרעות בליעה או מי שזקוקים למוצרים עתירי אנרגיה. תארו לכם שהיינו יכולים לגרום לכך שברוקולי יהיה טעים כמו שוקולד, או שנצליח לייצר שוקולד נטול קלוריות שיהיה בעל אותו המרקם הטעים כמו שוקולד רגיל".

לדבריה, ממצאי החוקרים יכולים גם לעור לשפר מזונות אהובים אחרים, כמו גבינות. המטרה, לדבריה, היא להבין טוב יותר כיצד מרקם המזון משחק תפקיד בחוויית הטעימה שלנו. "האהבה והשנאה שלנו כלפי מאכלים נובעות מהמרקמים שלהם, לא מהטעם. למשל, הרבה דברים שאנשים אוהבים מכילים סוכר, אבל תפוז הוא לא קוביית שוקולד. זו לא המתיקות, זה המרקם".

גם מחקרים אחרים העידו שהמרקם והטעם קשורים זה לזה. לפי מאמר שפורסם ב-2015, העדפות המרקם של אנשים מתחלקות לארבע קבוצות: לועסים, שאוהבים אוכל לעיס; כוססים, שאוהבים פריכות; מוצצים, שמעדיפים פריטים מתמוססים; ומועכים, שרוצים אוכל שמתפשט בפיהם. "מרקם יכול להיות סיבה מרכזית לדחיית מזון", אומרת מליסה ג'לטמה, שכתבה את המחקר יחד עם ג'קלין בקלי וג'ניפר ואהליק. "לאנשים יש דרך אכילה מועדפת, ולכן מזונות שיתיישבו בקלות עם אותה הדרך יועדפו – בהנחה שגם הטעם שלהם מוצא חן".

לדבריה, שוקולד הוא דוגמה לפריט מזון שמסוגל לכופף את העדפות המרקם – כל מי שאוהב את הטעם שלו יכול ליהנות ממנו. ללועסים יש בראוניז וצימוקים מצופים בשוקולד; לבולסים, שוקולדים עם אגוזים; למוצצים, סוכריות שוקולד קשות; ולמועכים, ממרח נוטלה או גלידת שוקולד. וזה קסמו של השוקולד – לפי המדע.

תגיות: מחקרשוקולד

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "הדברים של עו"ד דוד חודק היו אלימים, עברייניים ופליליים"

    הידיעה הבאה

    ט"ו בשבט הגיע, זמן למתנות: 9 מוצרים מפנקים שעושים כבוד לטבע

    כתבות קשורות

    צילום: שאטרסטוק

    משימת הלווין החדש: "לשקול" את כל היערות בעולם

    הוושינגטון פוסט
    02-05-2025

    “הוא בעצם ישקול את היערות וימדוד כמה עץ יש בהם”, אמר שאון קיגן, המדען הראשי של המשימה. “כשמסתכלים מלמעלה, רואים...

    הבצורת הקשה בדרום־מערב סין משנה כבר את הנוף

    סוף לטרסות המוצפות? השיטה החדשה לגידול אורז

    AFP
    30-04-2025

    זן אורז חדש בשם "חספה" שפותח על ידי מומחים, משתמש בהשקייה במקום בהצפה, דבר אשר חוסף באופן משמעותי בצריכת המים...

    צילום: שאטרסטוק

    "מדרסים חכמים" יעזרו בשיקום אחרי פציעה ויזהו תסמיני דמנציה

    הוושינגטון פוסט
    30-04-2025

    בתוך כל מדרס משולבים 22 חיישנים ההופכים את הלחץ שנוצר מצעדי ההליכה לאותות חשמליים שמועברים לטלפון חכם ושם מנותחים בידי...

    הידיעה הבאה
    ט"ו בשבט הגיע, זמן למתנות: 9 מוצרים מפנקים שעושים כבוד לטבע

    ט"ו בשבט הגיע, זמן למתנות: 9 מוצרים מפנקים שעושים כבוד לטבע

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD