הרופא הכללי של ארצות הברית (U.S. Surgeon General) אמר ביום שישי כי כל המשקאות האלכוהוליים, בין אם בירה, יין או משקאות חריפים, צריכים לשאת תווית אזהרה מפני הגדלת הסיכון לסרטן. הקשר בין צריכת אלכוהול וסרטן מוכר לפחות מאז 1987, כשהסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) סיווגה לראשונה אלכוהול כחומר מסרטן לבני אדם.
לדברי דו"ח הרופא הכללי, העדויות לקשר הזה, ממחקרים בבני אדם ובבעלי חיים, הלכו והתחזקו מאז, ומראות עלייה מתונה בסיכונים בהתאמה לכמות הצריכה. להלן סיכום ממצאי המחקר לגבי צריכת אלכוהול וסרטן.
מה אומרים קווי ההנחיה התזונתיים לגבי צריכת אלכוהול?
קווי ההנחיה התזונתיים בארה”ב (U.S. dietary guidelines) ממליצים כיום על עד שני משקאות ביום לגברים, ועד משקה אחד לנשים. עבור סוגי סרטן מסוימים, כגון סרטן השד, חלל הפה והלוע, ייתכן שהסיכון עולה כבר סביב כמות של משקה אחד, כך מציין הדו"ח.

אילו סוגי סרטן נקשרו בצריכת אלכוהול?
מחקרים מראים שצריכת אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן ממאיר – במיוחד סרטן השד, המעי הגס והרקטום, הוושט, הכבד, חלל הפה, הגרון והלוע.
כיצד אלכוהול גורם לסרטן?
דו"ח הרופא הכללי מדגיש ארבע דרכים שבהן צריכת אלכוהול מגדילה את הסיכון לסרטן:
- נזק ל-DNA: הגוף מפרק אלכוהול לאצטאלדהיד, תרכובת כימית שעלולה לפגוע ב-DNA ולמנוע מהתאים לתקן את הנזק, ובכך להגדיל את הסבירות למוטציות ולצמיחה בלתי מבוקרת של תאים המובילה להיווצרות גידולים.
- חמצון ודלקת: אצטאלדהיד מומר בהמשך לאצטט בתהליך הכולל חמצון. במהלכו נוצרים מולקולות חמצן לא יציבות ומסוכנות שעלולות לפגוע בתאים ולעודד תהליכים דלקתיים הגורמים לסרטן.
- הגברת הסיכון מטבק: חומרים מסרטנים ממקורות אחרים, במיוחד חלקיקי עשן טבק, יכולים להתמוסס באלכוהול ולהיספג ביתר קלות בגוף.
- ייצור הורמונים: צריכת אלכוהול מעלה את רמות ההורמונים, ביניהם אסטרוגן, מה שעלול להגדיל את הסיכון לסרטן השד והשחלות.

מדוע ישנם איברים מסוימים הנמצאים בסיכון גבוה יותר לסרטן הקשור לאלכוהול?
הדו"ח מדגיש את הסיכון הקשור בהורמונים לסרטן השד. בנוסף, בחלל הפה והוושט, ובכלל זה במערכת העיכול, אלכוהול מגרה ופוגע ברירית ההגנה שאמורה להגן על תאים מפני חומרים מסרטנים, בהם טבק. הכבד מעבד את האלכוהול, מה שמוביל לריכוזים גבוהים של אצטאלדהיד. דלקת כרונית הנגרמת מצריכת אלכוהול עלולה גם לגרום לשחמת (צירוזיס), המהווה גורם סיכון עיקרי לסרטן הכבד. דלקת הנגרמת מאלכוהול יכולה גם להעלות את הסיכון לסרטן הלבלב.
האם כמות צריכת האלכוהול משפיעה על סיכון לסרטן?
הסיכון לסרטן עולה ככל שצריכת האלכוהול גדלה. בדו"ח המנתח הכללי נאמד כי בערך 10 מתוך כל 100 גברים הצורכים פחות ממשקה אחד בשבוע יפתחו סרטן הקשור לאלכוהול, לעומת 11 מתוך כל 100 שצורכים משקה אחד ליום, ו-13 מתוך כל 100 הצורכים שני משקאות ביום.
צריכה מוגברת של אלכוהול מגדילה גם את הסיכון לסרטן השד אצל נשים מכ-11 מקרים לכל 100 נשים שצורכות פחות ממשקה אחד בשבוע, ל-13 מקרים לכל 100 נשים שצורכות משקה אחד ביום, ול-15 מקרים לכל 100 נשים שצורכות שני משקאות ביום, לפי הדו"ח.

האם שינויי דפוסי שתיית האלכוהול משפיעים על שיעורי הסרטן?
שינויים גלובליים בדפוסי השתייה לפי אזור ומין – כולל עלייה בצריכת האלכוהול בקרב נשים – עשויים להסביר עלייה במקרי סרטן המיוחסים לאלכוהול, כך לפי דו"ח משנת 2021 שפורסם בכתב העת The Lancet Oncology.
מהן מגבלות הידע הקיים?
לפי הדו"ח, העדויות החזקות ביותר מתייחסות לתפקיד האצטאלדהיד ולתהליכי דלקת כגורמים המעלים את הסיכון לסרטן. לעומת זאת, נושאים כמו ויסות הורמונים והשימוש באלכוהול כממס (Solvent) עדיין לא מובנים במלואם. הסיכון האישי של כל אדם לפתח סרטן, כולל סרטן הקשור לאלכוהול, נקבע על ידי שילוב מורכב של גורמים ביולוגיים, סביבתיים וחברתיים.
האם יש יתרונות בריאותיים כלשהם לצריכת אלכוהול?
דו"ח שפורסם בינואר 2025 על ידי האקדמיות הלאומיות למדעים, הנדסה ורפואה של ארה”ב (U.S. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine) קובע כי צריכת אלכוהול מתונה מקושרת לשיעור נמוך יותר של תמותה מכל סיבה לעומת אי-צריכה כלל. אף שהוא מזהה קשר בין אלכוהול לסרטן, הדו"ח מצא גם עדויות לכך שצריכה מתונה של אלכוהול עשויה להיות מקושרת לסיכון נמוך יותר להתקפי לב לא-קטלניים, שבץ לא-קטלני ותמותה ממחלות לב.