יום שני, יוני 9, 2025 | י״ג בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

ד"ש ממר עגבנייה

עם מארזים מקוריים וטעמים מסחררים, המשלוח מ"מלכה" של אייל שני מזכיר שגם אם כולנו הפכנו לטבחי גורמה בתקופה האחרונה, לפעמים שווה להתפנק

מאת  אביטל אינדיג
ב׳ בסיון ה׳תש״פ (25/05/2020 17:37)
ד"ש ממר עגבנייה

צילום: אריאל עפרון

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

המפגש הראשון שלי עם טעמים מהמטבח העילי התרחש במסעדת "ברונו" עליה השלום, לפני כמעט שני עשורים. ברונו אמנם לא הייתה מסעדת הגורמה הכשרה הראשונה בארץ (פעם קראו לזה "מסעדות יוקרה"), קדמו לה ותיקות יותר כמו "אלהמברה" היפואית או "פרה על הגג" הירושלמית, אבל היא הייתה הסנונית הראשונה של קולינריה גבוהה ויצירתית. כזו שמעיזה, שמתפתחת, שמנסה וטועה, שמתייחסת לאוכל כמו ילד שמגיע למגרש משחקים.

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– אוחנה נאלץ להיות שר לעומתי בגלל איילת שקד

– סיפור ירושלמי טוב
– מגוון הצעות לבילוי משפחתי ברוח חג השבועות

היה בה מטבח פתוח (קונספט מהפכני בזמנו) ותפריט שהודפס מדי יום עם הניסוחים המתפייטים של אייל שני, הרבה לפני שהפך למר עגבנייה. שני, מצידו, אוהב לספר שהיסודות של "מלכה" שלו, שהוקמה לפני כשנתיים, הונחו אי אז בברונו. שם הבין שלא צריך לעשות שמיניות באוויר כדי לברוא אוכל כשר. זה אולי נכון, אבל בין שתי המסעדות הללו קיימים לא מעט הבדלים. הבולט מכולם הוא האווירה. אל מלכה מגיעים בשביל לשמוח ולרקוד, לא פחות מאשר בשביל לאכול טוב. הווליום רועש, הפסקול מרים והחגיגה הזו היא ללא ספק אחד ממוקדי המשיכה של המקום. לכן כששמעתי שהם פוצחים לראשונה בליין חדש של משלוחים וטייק־אוויי לנוכח המצב, הייתי סקרנית מאוד לגלות איך יצליחו לארוז את החוויה הזו בתוך קופסת קרטון. אבל אצל שני, כמו אצל שני, כל לימון הוא לימונדה. כאן לא מדובר על לקחת אוכל של מסעדה ולשנע אותו על וספה, הו לא. זה אומר לפרק ולהרכיב מחדש מטבח של משלוחים. מסע אל רובד חדש של בישול. אגב, בתוצרים החדשים הוא מתכוון להמשיך להשתמש גם בתום התקופה המאתגרת הזו.

צילום: אריאל עפרון

גם בגזרת המארזים הושקעה מחשבה רבה. עוד לא אכלתם פוקצ'ה במשלוח עד שלא אכלתם כזו שארוזה במעטפה מרופדת ואטומה היטב של דואר אוויר. כן־כן. התוצאה הייתה פוקצ'ה חמימה, אוורירית ובאופן יוצא דופן – עם בצק שלא הפך לעיסתי מעודף לחות. מעליה נחו פרוסות עגבניות מגי (כמובן), בצל סגול, פלפל ירוק חריף, מרווה ומלח ים שיצרו שילוב של טעמים וניחוחות שמתעצמים עם כל ביס. צלחת החריפים הנפלאה (מטבוחה, סחוג, פלפל חריף מטוגן) ששרדה יפה את כל הדרך ללא נזילות היוותה בת זוג מושלמת.

קרפצ'יו הסלק הגיע אף הוא באותה אריזה, מה שסייע לו לשמור על הצורה והמרקם, כשכל פרוסת סלק מפוחם נמצאת במקומה. מעל הפאזל הסגול היפהפה פוזרה חזרת לבנה במינון מדויק ושמן זית (שאבוי, קצת טפטף עלינו בשעת השליפה). האם יש מנה שמתמצתת את רנסנס המטבח היהודי יותר ממנה? חריין של סבתות בפרשנות עכשווית. נהדר, אסתטי, מרגש.

המשכנו אל קופסת קרטון מרובעת (כמו של פיצות) שבתוכה התחבא לו דג לברק שלם צלוי בירקות שדה ויין לבן. הדג הטרי היה בשרני ומצוין, אך הירקות שליוו אותו התעלו עליו וכללו שומר מענג, שום ירוק חרוך (קצת שרוף בקצוות, מה שהוסיף ניחוח מדורתי לעסק) וככל הנראה העגבנייה הצלויה הטעימה ביותר שאכלתי בחיי. לא מן הנמנע שהזמן שהיא בילתה בתוך הבית החום החמים והנעים הזה עשה לה רק טוב.

ואם כבר קרטון, בכל פעם שמגיע משלוח אוכל שהוא יותר מהפיצה השכונתית, עולה בביתנו השאלה הפילוסופית – האם להתחרע, לאכול מקופסאות הפלסטיק ולחסוך מדיח, או שמא לערוך מחדש את המנות על צלחות חרס ולנסות למקסם את החוויה. התשובה תלויה לרוב במצב הרוח שלנו באותו הערב (דייט נייט זוגי על כוס יין או בינג' מול הטלוויזיה) ועד כמה אנחנו רחוקים מהביקור השבועי של העוזרת.

משם עברנו אל מנת הדגל של המקום – שניצל עצום, זהוב ודק שממולא בפירה רותח – שאף זכתה לשם "מנת המריבה" אחרי שכיכבה בסכסוך זכויות יוצרים מתוקשר בין שני לפיינליסט מאסטר שף עמיחי שרפשטיין.

העולם מתחלק לשניים: אנשים שעבורם אין דבר כזה קפה רותח מדי, וכאלה שמעוניינים לשמור על חלל הפה שלהם נטול כוויות. למרות שחלק מהקטע של המנה הזו הוא הפירה הבוער שמתפרץ מתוכו – בהיותי שייכת לחלק השני, אני דווקא נוטה להעדיף את גרסת המשלוחים המושהית. היא אולי גורמת לשניצל להתקרר מעט, אך גם חוסכת את הסטרס וכל ה"פוווו" לפני שמכניסים אותו לפה. הוא לווה בתוספות המוכרות והייחודיות שכוללות תפוחים מזוגגים (נסו ולא תתחרטו), קולסלואו (טעימה קטנה מדי), חזרת וחרדל.

איזנו את הבשר עם מנה מפורסמת נוספת, שעועית יריחו ירוקה שמתמצתת את כל מה שמייצג אייל שני – חומר גלם טרי ומעולה שנותנים לו כבוד. חליטה קצרה, קצת שמן זית, לימון, טונות של שום כתוש וזהו. יותר מזה אנחנו לא צריכים. ירוק, בהיר וחי. היא הוגשה כמו במסעדה עצמה בתוך שקית נייר אטומה, רק חבל שהקצוות שלה לא היו קטומים, מה שאילץ אותנו להתעסק עם שאריות לא אסתטיות בזמן הארוחה.

סיימנו עם "עוגת שוקולד עירומה". שני מספר כי מגבלות הכשרות אילצו אותו להיות יצירתי הרבה יותר באגף הקינוחים ולחתור לכיוון החקלאי, עם שימוש מוגבר בפירות, אבל דווקא הקינוח שטעמנו היה (בהתאם לשמו) נטורליסטי וחף מכל קישוטים או פירוטכניקה. מעין עוגת מוס אפויה. אחוזי השוקולד היו גבוהים אך הטקסטורה שהתקבלה הייתה יבשושית מדי.

בתקופת הבידוד כולנו חשנו את עצמנו בשלני מישלן, זורקים משפטים יכנעיים בנוסח "הפסטה שלך יותר טעימה ממסעדה". אז למה בעצם להזמין משלוח במאות שקלים? כי לפעמים מתחשק לחזור לטעמים עמוקים, עשירים, שאין במטבח הפרטי שלך. כי זה כל ההבדל שבין אבקת מרק לציר שבושל שעות. כי לפעמים בא להתפנק מול ארוחה עמוסה ברבדים ובשכבות בלי לעמוד חצי יום על הרגליים. נכון שקצת משונה לקרוא את הניסוחים הליריים המוכרים ("חריפים שמסחררים את הנפש") מתוך אפליקציה של וולט, אבל אנו חיים בזמנים משונים. כמה טוב שלפחות שניצל הפירה שב לנחם.

בקיצור: גורמה בפיג'מה // אל תפספסו: קרפצ'יו סלק // בשולחן ליד: שכנים שקפצו על המציאה

motzash.food@gmail.com

תגיות: אייל שניביקורתירושליםמסעדה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    סיפור ירושלמי טוב

    הידיעה הבאה

    חדש וגם ישן: קריאה לימים של כמעט שגרה

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    צה"ל הרס את בתי הרוצחים של דביר שורק ז"ל

    מאבדים הרתעה: שוב הפוליטיקה השתלטה על הפסיקה

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD