לפני מספר חודשים סיפרה לי חברה קרובה מאוד שגילו לה סוכרת. הייתי קצת בהלם, כי היא צעירה ממני, וחשבתי שאולי זו נורת אזהרה קטנה עבורי. רצתי להיבדק ולמרות שהתוצאות שלי היו תקינות הגעתי למסקנה שאני צריכה לצמצם את צריכת הסוכר שלי ושל משפחתי. עבודתי ככותבת מתכונים בוודאי לא מקלה עליי, אבל צריך להתאמץ.
הישראלי הממוצע צורך 45 כפיות סוכר ביום!!! כן, ממש כך (ההמלצה היא מקסימום שבע כפיות ביום). 40 אלף ישראלים מתגלים מדי שנה כסוכרתיים. רובנו פשוט לא יודעים היכן הסוכר מסתתר. הוא למעשה נמצא בלחם, בקורנפלקס, ביוגורטים, במוצרי מזון מעובדים ועוד ועוד. לאחרונה הצצתי על היוגורטים שאני נותנת מדי פעם לפיצים לאכול, ולתדהמתי גיליתי שהם מכילים יותר מארבע כפיות סוכר כל אחד. היום, כשהכול כבר רשום על התווית, אני ממליצה לכולם להיות ערניים יותר ולא להכניס לעגלה מוצרים עם כמות סוכר גבוהה, ואני מקווה שכבר נפרדתם מזמן ממיצים ומשקאות ממותקים.
לצורך כתיבת המדור נפגשתי עם יזמיות ״אתגר ללא סוכר״, רוני זינגר ונועה אברהם, שהפכו את האתגר למפעל חייהן והן מסייעות לאלפי ישראלים בשנה להפחית את הסוכר במזונם ואף להיפרד ממנו לתמיד. מדובר בתוכנית וירטואלית דיגיטלית שבה הן מלוות את המצטרפים, עם תוכן מקצועי ואמין, תפריטים, מתכונים וליווי מקצועי.
רוני זינגר היא עיתונאית רבת פעלים שחלתה בסוכרת היריון והבינה שמסתובב הרבה מידע לא אמין ומבלבל ברשת, ומנגד קיים שם מחסור גדול בידע ובליווי מקצועי. היא חברה לנועה אברהם, דיאטנית קלינית עם ותק וידע רב בטיפול בתחום התזונה, ויחד הן פיתחו את התוכנית שמטרתה לגמול את המשתתפים מסוכר תוך 30 יום וכמובן גם לתת מסגרת תזונתית להמשך. זאת, עם המון תמיכה, טיפים וקבוצת תמיכה וירטואלית פעילה.
החלטתי להקדיש את המדור דווקא למתכונים מתוקים, כי נראה לי שהקינוח הוא הנקודה הרגישה אצל סוכרתיים שרוצים להרגיש חלק גם מסיום הארוחה, וגם כי אתגר אותי להתמודד עם ״קינוח ללא סוכר״. האם זה אפשרי בכלל?
בקינוח אחד הרשיתי לעצמי להשתמש בתחליף סוכר שאחרי תחקיר קצר הבנתי שהוא בין המוצלחים בתחליפים שקיימים היום בשוק, ואכן הקינוח יצא נפלא וטעים וללא שום טעם לוואי. דווקא בימים אלו, שבהם המציאות משתנה מדי יום, כולנו מוצאים מפלט במתוקים ובקינוחים – אז בואו ניקח על עצמנו כמה התחייבויות לטובת חיים בריאים יותר.
קינוח שוקולד ותותים טעים במיוחד

קינוח חגיגי וטעים, לימים שמחים ולאירועים שרוצים להתפנק בהם. שימו לב: אין בו סוכר בכלל אבל הוא בהחלט בעל אחוזי שומן גבוהים. אפשר להשתמש בסוכר רגיל במקום התחליף, באותה הכמות.
הקינוח ללא גלוטן!
מרכיבים
10־15 מנות, תלוי בגודל הכוס
שכבת קראמבל:
50 גרם חמאה רכה
100 גרם (1 כוס) שקדים טחונים
50 גרם (¾ כוס) קוקוס טחון
שכבת מוס פירות יער:
1 מכל (250 גרם) שמנת מתוקה 38%
150 גרם תותים
1 גביע (150 גרם) יוגורט
2 כפות תחליף סוכר סוויטאנגו – Sweetango
גנאש שוקולד מוקצף:
1 מכל (250 גרם) שמנת מתוקה 38%
150 גרם שוקולד מריר 85%
3 כפות ממתיק סוויטאנגו – Sweetango
לקישוט: תותים
אופן ההכנה
מתחילים מהגנאש, שזקוק לזמן התקררות:
1. בקערה בינונית שמים את השוקולד.
2. בקלחת קטנה שמים 125 מ״ל מהשמנת ומביאים לסף רתיחה.
3. מוזגים את השמנת החמה על השוקולד וממתינים כדקה.
4. טורפים היטב את השוקולד והשמנת לגנאש אחיד.
5. מכסים את הקערה ומצננים במקרר כארבע שעות.
6. מעבירים את הגנאש הקר לקערת מיקסר עם וו הקצפה ומוסיפים את יתרת השמנת ואת תחליף הסוכר.
7. מקציפים לקרם יציב מאוד. שומרים בקירור עד ההרכבה.
קראמבל:
8. מחממים תנור ל־150 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
9. מערבבים את כל החומרים לתערובת פירורית ומניחים אותה על נייר האפייה.
10. אופים במשך 10־15 דקות עד שהקראמבל משחים מעט. מצננים ומעבירים לקופסה אטומה עד לזמן ההרכבה.
מוס תותים:
1. במעבד מזון שמים תותים ויוגורט וטוחנים לקרם חלק.
2. בקערת מיקסר עם וו הקצפה מקציפים את השמנת המתוקה עם הממתיק, לקצפת יציבה.
3. מוסיפים את היוגורט ומקפלים למוס חלק. שומרים בקירור עד ההרכבה.
הרכבה: בכוסות קטנות מסדרים שכבות של קראמבל, מוס תותים, גנאש מוקצף ותותים טריים. מומלץ להרכיב סמוך להגשה.
עוגת בננות

עוגה נפלאה, ללא טיפת סוכר או קמח (!), שגרפה מחמאות מכל בני הבית. אם אתם רגילים לקינוחים מתוקים ייתכן שתצטרכו להתרגל, המתיקות של העוגה מעודנת ביותר והיא מגיעה מהבננות בלבד, אבל מצד שני אפשר לאכול ממנה בלי נקיפות מצפון. המתכון של העוגה (ועוד מתכונים נפלאים רבים) הוא מאתר ״אתגר ללא סוכר״, עם שינויים קלים שלי.
מרכיבים
לתבנית אינגליש קייק באורך 22 ס״מ
2 בננות בשלות (כמה שיותר, יותר טוב!)
½ כוס (120 מ״ל) שמן
2 ביצים
1 גביע (150 גרם) יוגורט
½1 כוסות (135 גרם) קמח שקדים
½ כוס (40 גרם) קוקוס טחון
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
1 כפית קינמון
1 כפית אבקת זנגוויל
¼ כפית מלח
1/3 כוס אגוזי פקאן קצוצים גס
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מועכים את הבננות הבשלות במזלג.
3. בקערה גדולה טורפים שמן, ביצים ויוגורט.
4. מוסיפים את הבננות ומערבבים.
5. מוסיפים קמחים, אבקת אפייה, סודה לשתייה, תבלינים ואגוזים, ומערבבים לבלילה אחידה.
6. מעבירים לתבנית ואופים 40־30 דקות או עד שהעוגה יציבה וקיסם שמכניסים אליה יוצא יבש.
פנקייקס בננות

פנקייקס מהירים וקסומים שמכינים במהירות מהבננות הבשלות שמחכות בסלסילת הפירות. טעמם נפלא, הם רכים ואווריריים, ומכילים מינימום של קמח כוסמין. תענוג
מרכיבים
6־7 יחידות בינוניות
2 בננות מעוכות היטב
2 ביצים
1 כפית תמצית וניל
¼ כוס קמח כוסמין
¼ כוס קמח שקדים
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית קינמון
¼ כפית מלח
לטיגון: חמאה או מעט שמן
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה טורפים בננות, ביצים, וניל.
2. מוסיפים את כל שאר החומרים לבלילה אחידה.
3. יוצקים בעזרת כף עיגולים מהבלילה לתוך מחבת משומנת מעט.
4. הופכים בעזרת מרית טיגון כל פנקייק אחרי ששוליו מתחילים להזהיב ובועות קטנות מתחילות לבצבץ עליו, מטגנים גם את צידו השני עד להשחמה קלה ומוציאים לצלחת.