יום חמישי, יוני 12, 2025 | ט״ז בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

לבשל עם פופאי: תאכלו תרד, ותהיו בריאים

אולי התרד לא מלא בברזל כמו שאמרו לנו כשהיינו ילדים, אבל הוא עדיין מוביל את רשימת הירקות הבריאים, וגם משתלב נפלא בכל מתכון. אז למה אתם מחכים?

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ג בתמוז ה׳תש״פ (05/07/2020 17:54)
בתוך אוכל, מוצש

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

הטענה בדבר כמות הברזל הרבה שהתרד מכיל הופרכה, אבל הוא עדיין מוביל את רשימת הירקות כ״סופר־פוד״ האולטימטיבי, וזאת בזכות כמויות גבוהות של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים וכמובן גם כמות מסוימת של ברזל.

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– ספרים במספרים: הטוב, הרע והמוזר שיצאו לאור ב-2019
– שמואל אבואב: אקורד הסיום לא יאפיל על היצירה כולה
– האפשרויות המגוונות לחופשה ישראלית זולה

כיום אפשר למצוא בחנויות שני זנים עיקריים של תרד. תרד ניו־זילנדי שעליו עבים ובשרניים והוא מתאים בעיקר לבישול ולאפייה, ותרד טורקי שעונתו קצרה יותר, עליו דקים ועדינים והוא מושלם לסלטים ולכריכים.

את התרד ניתן לשלב במטבח כמעט בכל מאפה או תבשיל – בורקס, שייקים, חביתות, ירקות, מוקפצים, פשטידות, קישים, וכמובן גם סלטים. כשהתחלתי לתכנן את כתיבת המדור על התרד היו לי כל כך הרבה רעיונות למתכונים, שמן הסתם תפגשו אותו עוד הרבה פעמים במתכונים שלי.

אצלנו בבית הוא אהוב בכל צורה, ובכלל מאז שהפיצים היו קטנים הקפדתי לשלב ירקות מסוגים שונים באוכל, ולא פחות חשוב גם לספר להם מה יש באוכל: ״קציצות תרד! מאפה מנגולד! לביבות קישואים! פשטידת בצל!״ לפעמים הם מעקמים את הפרצוף, לפעמים מרחרחים בחשדנות, אבל תמיד טועמים – זה כלל ברזל אצלנו בבית.

אז יאללה, שלבו את התרד במאכלים שלכם, והעיקר – תהיו לי בריאים.

קציצות תרד ובצל של סבתא רחל

קציצות תרד ובצל של סבתא רחל. צילום: אפרת ליכטנשטט

סבתא של אסף, שאותה לא זכיתי להכיר, הייתה אלופת הקציצות. אני יודעת את זה כי כמעט בכל פעם שאני מכינה קציצות מירקות אסף ממצמץ בעיניו ומשתהה לרגע, ואז מזכיר אותה.

כשדיברנו השבוע על ״מה אפשר להכין מהתרד שיש במקרר?״ הוא נזכר שסבתא רחל הייתה מכינה קציצות תרד. המתכון באמת פשוט ובסיסי, והוא כולל כל מה שקציצה טובה צריכה: הרבה בצל מטוגן, ירוקים, ביצים וקמח, שאפשר לטגן ואפשר גם לאפות.

מרכיבים

15־16 קציצות

3 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים קצוצים
1 כפית מלח
½ כפית סוכר
½ כפית פלפל שחור
250 גרם (כחבילה סטנדרטית במגש פלסטיק) תרד שטוף ונקי
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
½ כוס בצל ירוק קצוץ
1/3 כוס (כ־45 גרם) קמח
2 ביצים
¼ כפית קינמון
¼ כפית זנגוויל (ג'ינג'ר) טחון
¼ כפית אבקת אפייה

לטיגון: שמן זית או רגיל

אופן ההכנה

1. במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הבצל כ־20 דקות עד שהוא זהוב ומעט שחום.
2. מוסיפים מלח, פלפל וסוכר ומטגנים כשתי דקות נוספות.
3. מעבירים את הבצל לקערה גדולה.
4. שמים את התרד במחבת (בלי לנקות אותה)ומאדים כשלוש דקות. מוסיפים פטרוזיליה ובצל ירוק קצוץ, מערבבים ומכבים את האש.
5. מעבירים את התערובת למסננת וסוחטים מנוזלים.
6. קוצצים את התרד ואת הירוקים ומוסיפים אותם לקערה עם הבצל.
7. מוסיפים לקערה ביצים, קמח, קינמון, זנגוויל ואבקת אפייה, ומערבבים היטב.
8. טיגון: מחממים שמן במחבת ומטגנים קציצות, כשלוש דקות מכל צד, עד שהן משחימות.
אפייה: מחממים תנור ל־190 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות בשמן זית. מניחים את הלביבות על הנייר ללא מרווחים גדולים, ובעזרת מברשת סיליקון מברישים אותן בעדינות בשמן זית. אופים 20־25 דקות, עד שהן מוכנות (תבדקו אחת!)

מגישים חם, לצד יוגורט צונן.

לחמניות תרד ושום במילוי מוצרלה

צילום: אפרת ליכטנשטט
לחמניות תרד ושום במילוי מוצרלה. צילום: אפרת ליכטנשטט

בצק אצלי זו אהבה ידועה, ובצק צבעוני על אחת כמה וכמה. אם תשאירו אותי לבד בבית כמה שעות ללא תעסוקה, קרוב לוודאי שאכין לחמניות או מאפה כלשהו. כך יצא שזמן פנוי וחבילת תרד הפכו ללחמניות תרד ממולאות, רכות ומושלמות, שהיו ארוחת ערב נפלאה ונשארו גם לסנדוויצ'ים לבית הספר שלמחרת. אתם חייבים לנסות!

מרכיבים

כ־14 יחידות

לבצק:

250 גרם (כחבילה סטנדרטית במגש פלסטיק) עלי תרד שטופים ורטובים
¼ כוס (60 מ"ל) מים
½3 כוסות (500 גרם) קמח
2 כפיות שמרים
2 כפות סוכר
½1 כפיות מלח
1 כפית אבקת שום
1 כפית בזיליקום יבש
1 כפית אורגנו יבש
4 כפות שמן זית
עוד 1/3 כוס (80 מ״ל) מים

למילוי:

70 גרם מוצרלה מגוררת גס
2 שיני שום כתושות
חופן פטרוזיליה קצוצה

להברשה:

ביצה טרופה/חלב/שמן זית
שומשום

לציפוי (לא חובה):

1 כף חמאה מומסת/שמן זית
1 שן שום כתושה

אופן ההכנה

1. במחבת גדולה שמים את התרד הרטוב ומאדים 2־3 דקות עד שהעלים מתרככים מעט. מעבירים למסננת וסוחטים.
2. שמים את התרד במעבד מזון יחד עם רבע כוס מים וטוחנים היטב.
3. בקערת מיקסר עם וו לישה שמים קמח, שמרים, סוכר, מלח ואת כל התבלינים ומערבלים.
4. מוסיפים את התרד הטחון ושמן זית עד שהתערובת אחידה.
5. מוסיפים את שליש כוס המים בהדרגה, עד שהבצק מתאחד לכדור ונתפס על וו הלישה. אם הבצק נראה יבש מוסיפים 1־2 כפות מים בהדרגה. אם הוא נראה רטוב ונדבק לקערה מוסיפים 1־2 כפות קמח.
6. לשים את הבצק 10 דקות, מעבירים אותו למשטח העבודה ויוצרים ממנו כדור.
7. מעבירים את כדור הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון ומתפיחים כשעה במקום חמים או עד שהוא מכפיל את נפחו (בקיץ לפעמים גם 45 דקות יספיקו).
8. מחממים תנור ל־190 מעלות, ובקערה נפרדת מערבבים את כל חומרי המילוי.
9. אחרי שהבצק תפח, מחלקים אותו ל־14 חלקים שווים במשקל כ־70 גרם כל אחד, ויוצרים כדורים.
10. מועכים כל כדור ומניחים במרכזו כפית מהמילוי.
11. סוגרים את הבצק על המילוי ויוצרים שוב כדור סגור.
12. מניחים על תבנית משומנת ומרופדת בנייר אפייה (החלק של הסגירה כלפי מטה) ברווחים קטנים של כ־1 ס״מ. חוזרים על הפעולה עם כל הכדורים.
13. מברישים את הכדורים בביצה טרופה (או בחלב או בשמן זית) ומפזרים מעל שומשום.
14. אופים 20־25 דקות, עד שהלחמניות זהובות ומעט שחומות.
15. מוציאים מהתנור ומורחים על הלחמניות חמאה מומסת מעורבבת בשום כתוש.

אוכלים מיד. מומלץ לחמם לפני ההגשה.

״איספנחי״: ממרח תרד גיאורגי

״איספנחי״: ממרח תרד גיאורגי. צילום: אפרת ליכטנשטט

ממרח תרד טעים, עשיר באגוזים ובשום, עם טעמים חזקים ומיוחדים מאוד, שאותו טעמתי לראשונה לפני כמה שנים במסעדה גיאורגית. מאז, כשאני מגלה שיש לי מצבור תרד גדול במקרר ללא שימוש, אני מכינה את הממרח הנפלא הזה. כמה דקות של עבודה והוא מוכן.

בממרח המקורי משתמשים באגוזי מלך, אבל אני אוהבת את טעמם של הפקאנים. גם הבצל המטוגן לא נמצא בסלט המקורי אך הוא מוסיף מתקתקות ורכות נעימה

מרכיבים

1 כוס (100 גרם) אגוזי פקאן/מלך
1 בצל קצוץ
2 כפות שמן
500 גרם תרד טרי (כשתי חבילות במגשי פלסטיק)
1 כוס כוסברה טרייה
3־4 שיני שום
¼ כפית מלח
1 כף חומץ תפוחים/רגיל

אופן ההכנה

1. קולים את האגוזים על מחבת ללא שמן כמה דקות עד שהם מפיצים ניחוח נעים (זהירות, לא לשרוף). מוציאים מהמחבת ומניחים בצד.
2. באותה מחבת שמים את השמן ומטגנים את הבצל כעשר דקות עד להזהבה.
3. שוטפים את התרד היטב ובמחבת גדולה מאדים אותו כמה דקות עד
שהוא מאבד את נפחו. מעבירים אותו למסננת וסוחטים אותו היטב.
4. במעבד מזון שמים את האגוזים וטוחנים אותם לפירורים דקים מאוד.
5. מוסיפים את הבצל מטוגן, תרד מאודה, כוסברה, שום, מלח וחומץ וטוחנים לממרח אחיד.
6. טועמים ומוסיפים עוד מלח, שום וחומץ לפי הטעם.

איך לאחסן? שומרים במקרר בקופסה אטומה עד שבוע.

תגיות: אוכלמתכוניםתרד

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "רוב הכותבים הטובים, המעניינים והחדשניים לא מגיעים מההגמוניה"

    הידיעה הבאה

    "שיקגו" עדיין על במות ברודווי כי שחיתות לא יוצאת מהאופנה

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    "שיקגו" עדיין על במות ברודווי כי שחיתות לא יוצאת מהאופנה

    "שיקגו" עדיין על במות ברודווי כי שחיתות לא יוצאת מהאופנה

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD