ט״ו בשבט הוא ללא ספק החג הכי שווה בלוח השנה שלנו. אין ארוחות גדולות, אין כינוסים משפחתיים, אין משימות מסובכות, לא מנקים את הבית (חוץ מאשר את הבוץ מהנעליים), לא מבלים ימים שלמים במטבח ואין חופשה לילדים (יאיי!). בסך הכול קונים פירות יבשים במחיר מופקע ויוצאים ידי חובת החג. בשנים האחרונות ט״ו בשבט הופך, ובצדק, להזדמנות להסתכל על הטבע במבט מעמיק יותר, לדבר על איכות הסביבה ועל איכות החיים.
לכבוד החג הירוק הזה נפגשתי עם מאיה ברנס־פינצ׳וק, מעצבת ושוזרת סידורי פרחים שמעבירה סדנאות ביתיות ייחודיות. אחרי כמעט 15 שנה בעולם האופנה ועבודה בחברות הגדולות בארץ, החליטה מאיה להיות עצמאית ולעשות הסבה מקצועית לעולם הפרחים – כנראה המקצוע הכי אסתטי ומהנה שקיים.
סיפרתי למאיה אילו מנות אני רוצה להכין לכבוד החג מחומר הגלם הכי ״ט"ו בשבטי״ שיש – השקד, והיא הרכיבה זרים יפהפיים ובחרה פרחים שיהלמו את המנות ואת התמונות. בילינו יחד בבוקר מהנה של אפייה וצילומים, כשאנחנו מוקפות בכל היופי שיש לטבע להציע. אחרי שהקשבתי מרותקת להסברים של מאיה על כל פרח ופרח, חשבתי שגם אתם תיהנו לקרוא על תעודות הזהות האישיות של הפרחים. חג שמח וטעים!
סהרוני שקדים
כשרציתי להכין את העוגיות האלו, נזכרתי שכאשר הייתי סטודנטית וגרתי בבית הוריי הייתי מכינה סהרוני שקדים מדהימים ממתכון של חברה של אמא שלי, מרלה פרנקל. שלחתי הודעה דחופה לאמא שהפכה את הבית אבל לא מצאה את המתכון. הודעה נוספת נשלחה למרלה אבל גם היא לא מצאה את המתכון. לבסוף מרלה שלחה את המתכון של אמא שלה, שירלי (שהיה מצוין), אבל אלו לא היו העוגיות שזכרתי. מפה לשם הכנתי גם וגם, והרווחתי על הדרך מתכון מיוחד ללא גלוטן (תשמרו לפסח!), ולעוגיות שזכרתי הוספתי תבלינים חורפיים. אגב, אם אתם אוהבים לטבול עוגיות בכוס הקפה או התה שלכם, אז שני הסוגים פשוט מושלמים לכך.

סהרוני שקדים ללא גלוטן
מרכיבים (כ־30 עוגיות)
2 חלבונים
¼ כפית מלח
¾ כוס (150 גרם) סוכר
2 כוסות (200 גרם) קמח שקדים
1 כוס (כ־100 גרם) שקדים קצוצים דק (אפשר לקנות או להכין לבד במעבד מזון)
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבניות תנור בנייר אפייה.
2. בקערת מיקסר עם וו הקצפה שמים את החלבונים והמלח ומתחילים להקציף במהירות גבוהה. כשהקצף מתחיל להיות לבנבן מוסיפים את הסוכר בהדרגה. מקציפים כשלוש דקות לקצף יציב אך עדיין רך.
3. מסירים את הקערה מהמיקסר ומוסיפים את קמח השקדים. מקפלים היטב בעזרת מרית לבצק אחיד ומעט דביק.
4. בידיים רטובות יוצרים כדורים קטנים מהתערובת ומעצבים כל כדור לצורת סהרון. ממלאים קערה עמוקה בשקדים הקצוצים ומגלגלים כל סהרון כך שיהיה מצופה מכל הצדדים.
5. מניחים ברווחים על התבניות ואופים כל תבנית במשך 12־14 דקות, עד שהעוגיות מתייצבות ומזהיבות מעט. הימנעו מאפיית יתר.
6. שומרים בקופסה אטומה עד שבוע.
נרקיס
1. הנרקיס המצוי הוא אחד הפרחים הידועים בישראל, ומוגדר בחוק כפרח מוגן. הוא מפיץ ריח חזק ונעים (אם כי יש אנשים שלא מסוגלים לשאת אותו). הוא נחשב לעשב רב–שנתי עם בצל ופורח בעיקר בתחילת החורף.
2. אגדות רבות נקשרו בשמו של הנרקיס, והמפורסמת שבהן מקורה במיתולוגיה היוונית. היא מספרת על העלם היפה נרקיסוס, שהיה מאוהב בדמותו הנשקפת במים. נרקיסוס ישב על שפת האגם ולא הצליח להפסיק להביט בבבואתו עד שמת מרעב ומצמא, והאלים הפכו אותו לפרח הנרקיס.
3. בצל הנרקיס מכיל רעל והיה בשימוש רפואי בימי קדם כגורם להקאה. כיום תרופה חדשנית מופקת מבצל הנרקיס ומסייעת לחולי אלצהיימר.

סהרוני שקדים מתובלים
מרכיבים (כ־50 עוגיות)
200 גרם חמאה
¾ כוס ועוד כף (100 גרם) אבקת סוכר
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל או כוסמין
½1 כוסות (150 גרם) קמח שקדים
1 כפית קינמון
1 כפית ג׳ינג׳ר טחון
¼ כפית הל טחון
1/3 כפית ציפורן
¼ כפית מלח
עוד אבקת סוכר, לקישוט
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים תבניות תנור בניירות אפייה.
2. בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים את החמאה והסוכר עד לקבלת מרקם קרמי. מנקים את שולי הקערה בעזרת מרית כדי שכל העיסה תתערבב היטב.
3. מוסיפים לקערה את כל שאר המרכיבים וממשיכים לערבל לבצק אחיד ורך. מנסים ליצור כדור, ואם זה מצליח – התערובת מוכנה. אם התערובת פירורית מדי, מוסיפים כף מים או חלב.
4. יוצרים כדורים קטנים בקוטר 3 ס״מ מהתערובת ומעצבים כל כדור לצורת סהרון. מניחים ברווחים על התבניות ואופים כל תבנית במשך 10־12 דקות, עד שהעוגיות מתייצבות ומזהיבות מעט. הימנעו מאפיית יתר.
5. מפזרים אבקת סוכר דרך מסננת ושומרים בקופסה אטומה עד שבוע.
בקרו בעמוד הפייסבוק של מאיה: Flowers By Maya

עוגת שקדים ואגסים איטלקית
עוגה קלילה ועדינה בטעם עמוק ונפלא של שקדים, בשילוב אגסים – שהם אחד מהפירות האהובים עליי באפייה ובבישול. היא קלה מאוד להכנה, וגם בגזרת היופי יש לנו פה מנצחת.

מרכיבים (לתבנית בקוטר 20 ס״מ)
3 אגסים מקולפים, חצויים ומגולענים
¼ לימון
100 גרם חמאה רכה
½ כוס (100 גרם) סוכר
2 ביצים
1/3 כוס ועוד 2 כפות (60 גרם) קמח
¾ כוס (75 גרם) קמח שקדים
½ כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
כ־½ כוס (50 גרם) שקדים מולבנים פרוסים
אופן ההכנה
1. שמים את האגסים ואת הלימון בסיר קטן וממלאים אותו במים. מביאים לרתיחה, וכשהמים רותחים מכבים את האש. מוציאים בזהירות את האגסים ומייבשים אותם היטב על מגבת נייר (אם האגסים ממש בשלים ורכים אפשר לדלג על הבישול).
2. מחממים תנור ל־170 מעלות. משמנים ומרפדים את התבנית בנייר אפייה – עיגול לתחתית ורצועות לדפנות.
3. בקערה בינונית מערבבים קמח, אבקת אפייה, קמח שקדים ומלח ומניחים בצד.
4. בקערת מיקסר עם וו גיטרה (או במטרפה) מערבלים את החמאה והסוכר עד לקבלת מרקם קרמי. מנקים את שולי הקערה בעזרת מרית כדי שכל העיסה תתערבב היטב.
5. מוסיפים לקערה את הביצים בזו אחר זו ומערבלים לתערובת אחידה. מוסיפים את תערובת הקמחים ומערבלים רק עד שהתערובת אחידה.
6. מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים אותה בעזרת מרית. אל תיבהלו אם התערובת נראית קטנה ודביקה מדי – כך היא אמורה להיות.
7. מניחים את האגסים בעיגול בבלילה, עם החלק החתוך כלפי מעלה, ומועכים אותם מעט פנימה. מפזרים את השקדים הפרוסים על כל העוגה.
8. אופים במשך 35־40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
9. שומרים מכוסה בטמפרטורת החדר עד שלושה ימים.
אדמונית – פיאוני
1. אדמונית היא פרח יפהפה ומיוחד ממשפחת האדמוניות, המונה פרטים רבים (ביניהן אדמונית החורש הארצישראלית).
2. מקורה של האדמונית במזרח הרחוק, שם היא גדלה באזורים גבוהים וקרים בטיבט, סין, יפן וסיביר. היא נקראת על שמו של פיאון, אל הרופאים במיתולוגיה היוונית.
3. מאז ימי קדם השתמשו באדמונית לרפואה, למזון ולצרכים טקסיים ודתיים. האדמונית זכתה להערכה רבה בסין ונחשבה לצמח מלכותי. גידלו אותה בסמוך לארמונות, ועל פשוטי העם נאסר לגדל אותה.נורית
1. משפחת הנוריתיים מונה מעל 400 מינים, ואתם ודאי מכירים את נורית אסיה האדומה הנפוצה בישראל שצומחת בראשית האביב.
2. השם העברי של הפרח נגזר מהמילה הארמית "נוריתא" וניתן לצמח בגלל צבע האש האדום–זוהר של נורית אסיה.
3. הנוריות שאותן אנו קונים בחנויות הן נוריות מתורבתות, מרובות עלי כותרת והן קיימות בצבעים שונים.
4. לעלי הנורית טעם חריף, וכשהן טריות (ולא יבשות) הן רעילות לאדם ולבעלי חיים.
סלט ברוקולי חי עם כרוב אדום ושקדים ברוטב שקדים
טייק־אוף מעניין ל״סלט המטופש״ של אמא שלי, שפגשתי בשיטוטי ברשת, עם קריצה ליפן – ברוטב מיוחד שמכינים במעבד מזון, בטכניקה שטוחנת את בצל השאלוט לגמרי ויוצרת רוטב מקורי וטעים. את הרוטב אימצתי לכל הסלטים שאכלתי השבוע!

מרכיבים
1 ראש ברוקולי קצוץ לפרחים קטנים
¼ כרוב סגול קצוץ דק דק
¼ בצל סגול חתוך דק דק
½ כוס (כ־70 גרם לפני ההשרייה) צימוקים בהירים, שהושרו עשר דקות במים חמים וסוננו
1 כוס (כ־100 גרם) שקדים קלויים קלות על מחבת ללא שמן
1 גזר חתוך לפרוסות
לרוטב
¾ כוס מיץ תפוזים (בערך מיץ מתפוז אחד גדול ועסיסי)
1 כף שמן צמחי
2 כפות חמאת שקדים
1 בצלצל שאלוט
1 כפית מיסו (אם אין לכם מיסו שימו כפית רוטב סויה)
1 כפית דבש או סילאן
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים את כל חומרי הסלט.
2. במעבד מזון קטן (אפשר להשתמש גם בבלנדר מוט וכוס גבוהה) שמים את כל חומרי הרוטב וטוחנים למרקם חלק. אם הרוטב סמיך מדי, אפשר להוסיף כף מים.
3. מתבלים ומערבבים כחצי שעה לפני ההגשה.
דליה
1. דליה היא הפרח הלאומי של מקסיקו, ארץ מוצאה. היא מזוהה מאוד כפרח שנשים היו מקשטות בו את שערן דוגמת האמנית פרידה קאלו.
2. הדליה היא פרח עם פקעת השייך למשפחת המורכבים, ויש לו למעלה מ־20,000 זנים שפותחו בעיקר באירופה על ידי גננים שהתאהבו בפרח היפהפה.
3. תוכלו למצוא את הדליה במגוון צבעים, מארגמן דרך ורוד ועד לבן צחור.אמריליס יפהפה
1.האמריליס ממשפחת הנרקיסים ידוע בפרחיו הגדולים, היפהפיים והריחניים, ובפריחתו בכל גוני הוורוד. מקורו בדרום אפריקה והוא אוהב לגדול בתנאי חום עם הרבה שמש..
2. בצל האמריליס אינו פורח בכל שנה. מתוך הבצל יוצא גבעול גבוה וחסר עלים, ומנקודה אחת בקצה יוצאים 15–12 פרחים.
3. פרח האמריליס הוא דמוי פעמון, המזכיר בצורתו את השושן הצחור.