עם הספר: כ-550 ספרים בשנה החולפת עסקו בטבח 7 באוקטובר

לפי דוח הספרייה הלאומית, המדינה, החברה מלחמה ויהדות עמדו בראש נושאי הספרים שיצאו לאור בישראל ב-2024 בהקשר המלחמה. כמעט שלא היו ספרים בנושא החטופים

הספרייה הלאומית | יעקב נעומי, פלאש 90

הספרייה הלאומית | צילום: יעקב נעומי, פלאש 90

תוכן השמע עדיין בהכנה...

לקראת שבוע הספר, הספרייה הלאומית פרסמה היום (שני) את דוח הספרים השנתי, לפיו ב-2024 נקלטו בספרייה הלאומית 6,928 ספרים מודפסים, עלייה משמעותית משנת 2023, שבה יצאו לאור 6,037 ספרים. עליה זו באה לידי ביטוי בסוגות רבות: בפרוזה, בספרים לילדים ונוער, בתחום הספרות התורנית ומדעי היהדות וכן בכתיבת ספרים רבים העוסקים במתקפת 7 באוקטובר, במלחמה ובהשלכותיה הרבות על החברה הישראלית ויהדות התפוצות.

לפי הדוח, 548 מהספרים שיצאו לאור במהלך 2024 עוסקים במישרין במתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. אלו ספרי פרוזה, עיון, ביוגרפיות וספרי ילדים ונוער. יותר מ-60 ספרי ילדים שיצאו לאור השנה עוסקים בנושאים כמו אבות שהולכים למילואים, אזעקות ומקלטים, משפחות מפונות, אבל ושכול ועוד.

הנושאים הבולטים הם ספרי עיון על השפעת המלחמה על המדינה והחברה הישראלית (37%), ספרים בנושאי מלחמה, דת ויהדות (21%), ספרות פרוזה (15%), ספרים שמיועדים לילדים ונוער (11%) וביוגרפיות (6%). עוד 10% הם ספרי בישול והגדות פסח שכתבו אנשי יישובי עוטף עזה ועוד.

הכי מעניין

"אנו עדים להשפעה העצומה של מתקפת 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל – אם במספר הספרים הרב שנכתבים בנושא, ואם בדרך הנצחת הנופלים והנרצחים – שפחות באה לידי ביטוי בחוברות וספרי הנצחה ויותר באמצעים אחרים כמו סרטים, קליפים ומיזמים קהילתיים המתקיימים לזכרם", אומר, אורן ויינברג, מנהל הספרייה, אליה מגיעים עותקים מכל ספר שיוצא לאור בישראל ביותר מ-50 עותקים.

ספרים על אסטרטגיות מלחמה ולא חטופים

70% מהספרים על המלחמה יצאו לאור בעברית, 15% יצאו לאור באנגלית,  6% בערבית ו-3% בצרפתית. ספרים בודדים בנושא זה יצאו באיטלקית, טורקית, גרמנית, יידיש, ספרדית, קטלאנית ורומנית. סוגייה שבאה לידי ביטוי בכל השפות שבהן יצאו לאור הספרים היא אסטרטגיית המלחמה והקשר בינה לבין  מדיניות הממשלה. כמו כן, יש עלייה ניכרת בפרסומים מקצועיים ואקדמיים שמתפרסמים על ידי עמותות ומכוני מחקר. נושא החטופים והמאבק להחזרתם עדיין כמעט שלא בא לידי ביטוי משמעותי בספרים השנה, ייתכן בגלל שהנושא עדיין נמצא בעיצומו, מבלי יכולת לנתח את הסוגייה לפני פתרונה.

החטוף המשוחרר אלי שרעבי בריאיון על ספרו החדש

יצוין כי הנתונים בדוח הספרייה הלאומית מבוססים על ספרים שהגיעו לספרייה מכוח חוק עותקי חובה. לא התקבלו בספרייה הרבה ספרי זיכרון לנופלים ולנרצחים, שעל פי רוב יוצאים לקראת יום השנה הראשון. רק 30 ספרי זיכרון התקבלו בספרייה בשנת 2024, בעיקר על חיילים שנפלו.

ספרים על הטבח – גם בחו"ל

בנוסף, הספרייה הלאומית פנתה לקהילות יהודיות בחו"ל לשלוח לה ספרים ופרסומים הקשורים למלחמה שיצאו לאור מחוץ לישראל, וקיבלה 392 ספרים בנושא. כך שבסך הכול נקלטו ב-2024 בספרייה 940 ספרים על המלחמה והשלכותיה.

מספר זה מתווסף ל-82 ספרים שיצאו על המלחמה כבר בשנת 2023. טראומת מתקפת הטרור, סוגיית החטופים והשפעת המלחמה הארוכה ביותר שחוותה ישראל על כל תחומי החיים בארץ ובתפוצות – כל אלו צפויים להמשיך להניב ספרים בכל הסוגות גם בשנת 2025.

הגידול הכללי בהוצאת הספרים ב-2024 נובע בין היתר מכך שבשלושת החודשים הראשונים למלחמה הייתה האטה משמעותית בהוצאות הספרים, שלאחריה הגיעה התאוששות מהירה. כמו כן, לפי הדוח, בשנים האחרונות חל גידול שנתי עקבי במספר ספרי הפרוזה ובספרי הילדים והנוער. מנגד, נרשמה ירידה בהוצאת ספרי פנאי והדרכה, ככל הנראה בגלל שיש לתוכן הזה חלופות ברשת.