יום שני, מאי 5, 2025 | ז׳ באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

אפויות או מטוגנות: לביבות מופלאות לחנוכה

בינינו, סופגניות זה אוברייטד. המלכות האמיתיות של החג הן בכלל הלביבות

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ה בכסלו ה׳תשע״ט (03/12/2018 14:40)
בתוך אוכל, מוצש, תרבות
צילום: אפרת ליכטנשטט

לביבות תפוחי אדמה וסלק אפויות. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

החג הזה שוב הגיע. כן החג ההוא, אתם יודעים על מי אני מדברת. ואני לא מתכוונת לספור לכם כמה סופגניות אכלתם, אבל זה שהייתם אחראים על הכיבוד במסיבה בגן, זה לא תירוץ. גם העובדה שקניתם נעליים חדשות בקניון בדיוק מול הקונדיטוריה ההיא זה לא תירוץ. טוב, אולי רק קצת.

החג הזה שוב הגיע. אני יודעת, כי הפיצים צועקים את מחרוזת ״נר לי דקיק באנו חושך אמי אפתה ושחה לי בלאט״ ללא הפסקה. אין ספק שזה החג עם הכי הרבה שירים, וכל שאר החגים משתרכים הרבה מאחוריו.

החג הזה הגיע ואפשר להוריד את החנוכיות מהמדף העליון ולקנות נרות (למרות שיש לכם סטוקים במגירה עוד משנה שעברה). ואחרי כל זה תצטרכו לחכות בסבלנות ליצירת האמנות מעץ, חמר ופקקים שתגיע מהגן, כי זו החנוכייה האמיתית.

החג הזה הגיע, ועכשיו כל מה שנותר הוא לפרוץ תוכנית חיסכון, לקנות כרטיסים לכל הפסטיגלים, להזמין חופשת סקי ספונטנית או לחלופין להשתתף בשמונה הדלקות נרות (לא כולל אירועים מהעבודה), והכי חשוב לטעום את כל קולקציות הסופגניות במאפיות השכונה, רק כדי לדעת מה לקנות לילדים.

אבל אתם יודעים מה הכי טעים בחנוכה? לא ריבה ולא ריבת חלב, כי אם לביבות! זו המצווה האמיתית של החג, והדבר הכי נחמד הוא שאפשר להמשיך להכין לביבות כל השנה בלי מעוז צור ובלי מחויבות, פשוט כי הן טעימות, והן גיוון כיפי לארוחות הערב הרגילות, וכיף לארוז אותן בקופסה ולקחת למחרת לעבודה (אבל בשביל לעשות את זה תצטרכו להחביא כמה במקרר).

לביבות זו הזדמנות נפלאה להיות יצירתיים, להשתמש בכל מיני ירקות פחות יומיומיים ולהוסיף תבלינים מלוא החופן. כדי לקבל השראה נכנסתי לבלוג של עׂז תלם המוכשר, שם הוא יצר מדריך מקיף להכנת לביבות מכל הסוגים ומכל המינים (ממליצה לכם לקרוא!).

אחר כך, כל שנותר הוא לבקר אצל הירקן השכונתי כדי לקבל רעיונות, לקנות ירקות טריים ולרוץ הביתה ללבב לביבות. הפעם רציתי ליצור טוויסטים מעניינים ללביבה הקלאסית ולכן נקודת המוצא הייתה תפוחי אדמה, והחלק השני הוכן מירקות אורחים.

חנוכה שמח!

צילום: אפרת ליכטנשטט
לביבות תפוחי אדמה, דלורית וטרגון. צילום: אפרת ליכטנשטט

לביבות תפוחי אדמה, גזר ותרד

מרכיבים (15־20 לביבות)
½ ק"ג תפוחי אדמה מגורר גס (כשני תפוחי אדמה בינוניים)
100 גרם תרד קצוץ דק־דק
2 גזרים (כ־150 גרם) מגוררים גס
1 ביצה
3 כפות קמח חומוס (או קמח אחר)
½ כפית קינמון
½ כפית כמון
½ כפית כורכום
½ כפית תבלין כוסברה טחונה (לא חובה)
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור

לטיגון
½ ליטר שמן רגיל

לגרסה אפויה
3־4 כפות שמן זית

צילום: אפרת ליכטנשטט
לביבות תפוחי אדמה, גזר ותרד. צילום: אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה
1. סוחטים היטב את הגזר ואת תפוחי האדמה המגוררים ונפטרים מכמה שיותר נוזלים בעזרת חיתול בד או בעזרת מסננת.
2. מוסיפים לירקות את התרד הקצוץ ואת כל שאר המרכיבים והתבלינים. יוצרים לביבות שטוחות בעזרת הידיים ובהזדמנות זו נפטרים מעוד נוזלים.
3. במחבת גדולה מחממים שמן, וכשהוא חם מטגנים את הלביבות עד שהן שחומות היטב משני הצדדים.
4. לאפיית הלביבות (קצת פחות טעים, הרבה יותר בריא): מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותה בשמן זית. מניחים את הלביבות על התבנית ומתיזים מעט תרסיס שמן זית, או מברישים אותן בשמן זית עם מברשת. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות 25־35 דקות, עד שהלביבות מוכנות (טועמים כדי לוודא שהן מוכנות בפנים).
5. מגישים חם עם יוגורט צונן או שמנת חמוצה.

להעשרה נוספת:
חפשו בגוגל את המדריך הגדול להכנת לביבות של עז תלם

לביבות תפוחי אדמה וסלק אפויות

מרכיבים (30־25 לביבות קטנות)
½ ק"ג סלק מגורר גס
½ ק"ג תפוחי אדמה מגוררים גס (כ־2 תפוחי אדמה בינוניים)
½ צרור פטרוזיליה קצוצה (כחצי כוס)
150 גרם גבינה בולגרית מפוררת
1 ביצה
½ כוס קוואקר טחון (אני טוחנת אותו כמה שניות במעבד מזון)
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
2 שיני שום כתושות

לאפייה
3־4 כפות שמן זית

להגשה
טחינה

צילום: אפרת ליכטנשטט
לביבות תפוחי אדמה וסלק אפויות. צילום: אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות, מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותה בשמן זית.
2. סוחטים היטב את הסלק ואת תפוחי האדמה המגוררים ונפטרים מכמה שיותר נוזלים בעזרת חיתול בד או בעזרת מסננת.
3. מוסיפים לירקות את הפטרוזיליה הקצוצה ואת כל שאר המרכיבים והתבלינים. יוצרים לביבות קטנות ושטוחות בעזרת הידיים ובהזדמנות זו נפטרים מעוד נוזלים.
4. מניחים את הלביבות על התבנית ומתיזים מעט תרסיס שמן זית, או מברישים אותן בשמן זית עם מברשת. אופים 25־35 דקות, עד שהלביבות מוכנות (טועמים כדי לוודא שהן מוכנות בפנים).
5. מגישים עם סלט טחינה או טחינה גולמית.

מתעסקים בסלק? רק עם כפפות מטבח!

לביבות תפוחי אדמה, דלורית וטרגון

מרכיבים (18־22 לביבות)
½ ק"ג דלורית קלופה ומגוררת גס
½ ק"ג תפוחי אדמה מגוררים גס (כ־2 תפוחי אדמה בינוניים)
1 בצל מגורר
חופן טרגון קצוץ (כרבע כוס)
1 ביצה
½ כוס פירורי לחם
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית אבקת ג׳ינג'ר
2 שיני שום כתושות

לטיגון
½ ליטר שמן רגיל

לגרסה אפויה
3־4 כפות שמן זית

צילום: אפרת ליכטנשטט
לביבות תפוחי אדמה, דלורית וטרגון. צילום: אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה
1. סוחטים היטב את הדלורית ואת תפוחי האדמה המגוררים ונפטרים מכמה שיותר נוזלים בעזרת חיתול בד או בעזרת מסננת. מוסיפים לירקות את הטרגון הקצוץ ואת כל שאר המרכיבים והתבלינים. יוצרים לביבות שטוחות בעזרת הידיים ובהזדמנות זו נפטרים מעוד נוזלים.
2. במחבת גדולה מחממים שמן וכשהוא חם מטגנים את הלביבות עד שהן שחומות היטב משני הצדדים.
3. לאפיית הלביבות (קצת פחות טעים, הרבה יותר בריא): מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותה בשמן זית. מניחים את הלביבות על התבנית ומתיזים מעט תרסיס שמן זית, או מברישים אותן בשמן זית עם מברשת. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות 25־35 דקות, עד שהלביבות מוכנות (טועמים כדי לוודא שהן מוכנות בפנים).
4. מגישים חם עם יוגורט צונן מתובל במעט טרגון קצוץ.

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הבאה

    פוליטיקה במקום פירוטכניקה: "אלמנות" נוגע בסוגיות בוערות

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    אלמנות. צילום: באדיבות פורום פילם, יונייטד קינג

    פוליטיקה במקום פירוטכניקה: "אלמנות" נוגע בסוגיות בוערות

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD