יום רביעי, יולי 16, 2025 | כ׳ בתמוז ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

מתכונים לפריקה: החיטה הירוקה עם הערכים התזונתיים הגבוהים

חיטה ירוקה שטעמה נפלא והיא יכולה להחליף כל מתכון של אורז. הכירו את הפריקה

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ה בסיון ה׳תשפ״ד (01/07/2024 15:57)
סלט ירוקים ופריקה. צילום: אפרת ליכטנשטט

סלט ירוקים ופריקה. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

פריקה (או פריקי, תלוי מהיכן אתם בארץ) היא חיטה ירוקה הנקטפת קצת לפני הקציר, וכדי לשמור עליה לאורך זמן, קולים או מעשנים אותה, מה שהופך את טעמה לעשיר.

היא מושלמת למגוון גדול של מאכלים ואפשר להשתמש בה כמו אורז (באופן הכנה זהה) בממולאים, תבשילי בשר, סלטים ועוד ועוד. הפריקה נפוצה מאוד במטבח הערבי אך היא כאן איתנו עוד מתקופת המקרא, וככל הנראה נולדה מהצורך להתקיים ולאכול גם כשהחיטה עדיין לא הבשילה. קליית הדגנים הופכת אותם לאכילים.

"וְאִם תַּקְרִיב מִנְחַת בִּכּוּרִים… אָבִיב קָלוּי בָּאֵשׁ, גֶּרֶשׂ כַּרְמֶל, תַּקְרִיב אֵת מִנְחַת בִּכּוּרֶיךָ" (ויקרא ב' י"ד). ״אביב״ הם הדגנים הירוקים ו״כרמל״ היא הפריקה הקלויה.

ערכיה התזונתיים של הפריקה גבוהים יותר מחיטה ואפילו מחיטה מלאה כיוון שלא עברה שום תהליך של עיבוד והיא נקצרת עוד לפני שהחלבון שבה מתפתח לגלוטן.

מומלץ לרכוש את הפריקה הגרוסה גס שזמן בישולה קצר יותר, ולקנות בחנויות שהתחלופה בהן גבוהה כדי לקבל מוצר איכותי וטרי. אם עוד לא הכנסתם פריקה לתפריט, אל תתמהמהו, היא כל כך טעימה ומזינה, בואו לבחור מתכון ולהכיר אותה.

עוף ופריקה בתבנית אחת

מרכיבים

2 כוסות (מדידה) של פריקה

1 בצל סגול קצוץ דק־דק

1 כפית פפריקה מעושנת

1 כפית שום גבישי

½ כפית בהרט

½ כפית פלפל

½ כפית כוסברה

2 כפיות מלח

2 כוסות (480 מ״ל) מים רותחים

1 קילו כרעיים/שוקיים של עוף (אפשר יותר)

לעוף

2 כפות שמן

½ כפית פפריקה

1 כף סילאן

רבע כפית שום

¼ כפית מלח

להגשה

מעט פטרוזיליה קצוצה ושמן זית

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל־200 מעלות טורבו. שוטפים את הפריקה היטב בקערה עם מים ומסננים.
  2. משמנים תבנית גדולה. שמים את הפריקה בתבנית ועליה שמים את הבצל והתבלינים ומערבבים היטב.
  3. מוסיפים מים רותחים, מערבבים ומניחים על הכול את העוף.
  4. מערבבים שמן, פפריקה, סילאן, שום ומלח למשחה אחידה. מברישים את העוף במשחה.
  5. מכסים בנייר אפייה ועליו רדיד אלומיניום וסוגרים היטב. ומכניסים לתנור לשעה וחצי.
  6. אחרי שעה וחצי מסירים את הנייר ואופים לא מכוסה עוד 10 דקות להשחמה קלה.

מזלפים מעט שמן זית ופטרוזיליה סמוך להגשה.

עוף ופריקה בתבנית אחת. צילום: אפרת ליכטנשטט
עוף ופריקה בתבנית אחת. צילום: אפרת ליכטנשטט

תבשיל פריקה וירקות

מרכיבים

¼ כוס שמן זית

1 בצל גדול קצוץ דק

2 גזרים מגורדים גס

2 גבעולי סלרי קצוצים דק־דק

3 שיני שום כתושות

½ צרור פטרוזיליה קצוצה

½1 כוסות פריקה

2 כוסות מים רותחים

אופן ההכנה

  1. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל כ־5 דקות. מוסיפים את הגזר והסלרי ומטגנים עוד 10 דקות עד שהירקות רכים. מוסיפים שום ופטרוזיליה ומערבבים.
  2. שוטפים את הפריקה היטב בקערה עם מים ומסננים.מוסיפים את הפריקה לסיר ומערבבים כמה דקות עד שהוא מטוגן טיפה.
  3. מוסיפים מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
  4. מבשלים 17 דקות ומכבים את האש.

ממתינים 5 דקות לפני שפותחים את המכסה.

תבשיל פריקה וירקות. צילום: אפרת ליכטנשטט
תבשיל פריקה וירקות. צילום: אפרת ליכטנשטט

סלט ירוקים ופריקה

מרכיבים

לפריקה

1 כוס פריקה

3 כפות שמן זית

1 כפית מלח

½1 כוסות מים רותחים

לסלט

1 צרור רוקט שטוף, קצוץ גס

2 מלפפונים פרוסים לפרוסות דקות

1/3 כוס חמוציות

100 גרם גבינת פטה/בולגרית מפוררת

2 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק

לרוטב

1/3 כוס מיץ לימון

¼ כוס שמן זית

מלח ופלפל

1 כף סירופ מייפל

סלט ירוקים ופריקה. צילום: אפרת ליכטנשטט
סלט ירוקים ופריקה. צילום: אפרת ליכטנשטט

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    אורי חדד נפל בקרב ברצועה, תשעה תלמידי הישיבה באיתמר נפצעו

    הידיעה הבאה

    טרור ההצתות ביו"ש: שרפה מתקרבת במהירות ליישוב יצהר

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    טרור ההצתות ביו"ש: שרפה מתקרבת במהירות ליישוב יצהר

    טרור ההצתות ביו"ש: שרפה מתקרבת במהירות ליישוב יצהר

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD