בכל פעם שאני מביאה קופסה של קרקרים למישהו, הוא שואל בפליאה: זה את הכנת? קרקרים? למה להכין קרקרים בבית?
אנחנו מכינים סלט, עוגות, עוגיות ומרק, חלקנו אף אופה לחם, אבל קרקרים? לזה עוד לא התרגלנו. אבל למה לא, בעצם? למה לא לשלוט בסוגי הקמחים שאנחנו והילדים שלנו אוכלים? לשלוט בכמות המלח (שגבוהה מאוד בקרקרים קנויים), לשלוט בתבלינים, וכמו בכל דבר שאנחנו מכינים – להיות יצירתיים, לשים תבלינים שאנחנו ובני הבית אוהבים או דווקא להשמיט מרכיבים מסוימים. ליצור צורות מיוחדות, לערב את הילדים בהכנה והכי חשוב: הטעם! הטעם של קרקרים פריכים, ביתיים וטריים, תמיד יהיה טעים יותר ממוצר קנוי, ועכשיו כל מה שנשאר זה להכין ממרחים שווים, אבוקדו, גבינות – ואפשר להזמין את כולם.
יש שתי שיטות מרכזיות להכנת קרקרים: שיטת הבלילה הנוזלית ושיטת הבצק. בשיטת הבלילה, אלו מביניכם שיש להם פוביית בצקים ותנורים ירגישו בנוח. רק לערבב, לשפוך לתבנית ולאפות. משיטת הבצק ייהנו אלה שאוהבים ללוש וללכלך בקמח את השיש, אלה שאוהבים את המערוך ואת הרידוד המתיש לעתים. אך בשתי השיטות מתקבלים קרקרים פריכים וטעימים. בחרו לכם מתכון ושיטה ושחררו מעט את היצירתיות, הוסיפו תבלינים וגרעינים לפי טעמכם, שנו את סוגי הקמח, והכי חשוב – בואו למטבח!
קרקר כוסמין וקארי
קרקר שמכינים בשיטת ה"בצק", עם אחד הבצקים הנעימים לעבודה שפגשתם. הטריק הוא שימוש במים רותחים ממש ולא מעט שמן, וביחד מתקבל בצק נוח לרידוד שלא נקרע. אפשר גם "לשחק" עם הילדים ולהכין קרקרים מיוחדים בעזרת קורצני עוגיות. שחקו עם התבלינים לפי טעמכם ותזכו לנשנוש ממכר!
מרכיבים
175 גרם (¼1 כוסות) קמח כוסמין
1 כפית שטוחה מלח
¾ כפית קארי (התבלין היבש)
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית אבקת שום
½ כפית פפריקה מתוקה
¼ כוס מים רותחים
¼ כוס שמן
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו. בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים היבשים.
- מוסיפים מים רותחים ושמן ומעבדים בידיים לבצק נעים ורך.
- מחלקים את הבצק לשני כדורים ומרדדים על נייר אפייה כל כדור לעלה דק־דק־דק.
- חותכים לריבועים בעזרת גלגלת פיצה או סכין ומעבירים את הנייר לתבנית גדולה (אין צורך להפריד בין הקרקרים).
- אופים 10־15 דקות עד שהקרקרים יבשים ופריכים.
קרקר כוסמין עם זעתר
מרכיבים
175 גרם (¼1 כוסות) קמח כוסמין
1 כפית שטוחה מלח
2 כפיות גדושות תבלין זעתר
¼ כוס מים רותחים
¼ כוס שמן
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו. בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים היבשים.
- מוסיפים מים רותחים ושמן ומעבדים בידיים לבצק נעים ורך.
- מחלקים את הבצק לשני כדורים ומרדדים על נייר אפייה כל כדור לעלה דק דק דק.
- חותכים לריבועים בעזרת גלגלת פיצה או סכין ומעבירים את הנייר לתבנית גדולה (אין צורך להפריד בין הקרקרים).
- אופים 10־15 דקות עד שהקרקרים יבשים ופריכים.e
קרקרים מזרעי פשתן וצ׳יה (ללא גלוטן)
קרקרים מיוחדים מאוד, הן בטעם והן במרקם האוורירי והמיוחד. כל כך מעט מרכיבים, כלום עבודה ותוצאה בריאה וטעימה במיוחד. מושלמים עם חומוס, ממרח אבוקדו (ואסף יגיד: עם קוטג׳!)
מרכיבים
150 גרם (1 כוס) זרעי פשתן
45 גרם (¼ כוס) צ׳יה
¾ כפית זרעי כוסברה או שומר טחונים
בעלי ומכתש (ולא – אל תנסו לשים את שניהם ביחד)
1 כפית מלח
¾1 כוסות מים
אופן ההכנה
טיפ – אם אתם לא אוהבים שומר או כוסברה תוכלו לתבל בכל תבלין אחר לטעמכם: קימל, אורגנו, טימין, רוזמרין ועוד
- מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
- בקערה גדולה מערבבים היטב את זרעי הפשתן והצ׳יה עם התבלין שבחרתם ועם המלח. מוסיפים את המים ומערבבים היטב.
- נותנים לזרעים ולמים לעמוד כך כשעה עד שהם הופכים לג׳לי סמיך.
- מעבירים את הג׳לי לתבנית ומשטחים לשכבה אחידה.
- אופים כ־50־60 דקות תוך סיבוב התבנית מדי פעם כדי לקבל אפייה אחידה.
- הקרקרים מוכנים כשהם יבשים משני הצדדים. כשמוציאים את התבנית בסוף האפייה, חותכים מיד עם גלגלת פיצה או שוברים לחתיכות באופן חופשי.
- שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד שבוע.
קרקרים מקמח עדשים כתומות עם טחינה (ללא גלוטן)
מתכון מאת משפחת רובין \ שדה אילן
זה התחיל עם קרקרים מטריפים מקמח חומוס שפרסמתי בבלוג והפכו ללהיט באופן כללי, ובקרב נמנעים מגלוטן במיוחד. חבר טוב סיפר לי שהוא החליף את קמח החומוס בקמח עדשים כתומות ושזה יצא נפלא, ואני סופסוף מצאתי שימוש לקמח עדשים שקניתי מזמן ומחכה לי במזווה. התוצאה אכן מפתיעה וטעימה מאוד.
מרכיבים
1 כוס קמח עדשים (או קמח חומוס כמו במתכון המקורי)
1 כוס קמח טפיוקה
½1 כפיות מלח
¼ כוס זרעי פשתן
½ כוס גרעיני חמנית
½ כוס שומשום
1 כף חומץ פשוט
7 כפות טחינה גולמית איכותית
7 כפות שמן זית
1 כוס מים חמימים + עוד חצי כוס (לפי הצורך)
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־200 מעלות טורבו ומרפדים שתי תבניות תנור בניירות אפייה.
- בקערה גדולה מערבבים את הקמחים, המלח וכל הגרעינים והזרעים.
- מוסיפים שמן זית, טחינה, חומץ וחצי כוס מים ובוחשים היטב. מוסיפים את מחצית הכוס הנוספת ומערבבים שוב.
- הבלילה צריכה להיות די דלילה – כשאתם מרימים כף היא נשפכת בקלות חזרה. הוסיפו עוד כמה כפות מים עד שאתם מרגישים שזה מספיק דליל.
- מעבירים כשליש מכמות הבלילה לנייר האפייה ובעזרת מרית מורחים אותה בצורה אחידה על הנייר.
- מכסים את כל הנייר ואם חסר, מוסיפים עוד בלילה מהקערה. העובי צריך להיות כ־2־3 מ״מ. שימו לב שמכיוון שהצדדים נאפים בדרך כלל בחום גבוה יותר, אם הם דקים הם נוטים להישרף, ולכן דווקא בצדדים דאגו שהשכבה תהיה עבה ולא דקה.
- מפזרים שומשום בשפע.
- אופים 8־9 דקות ואז מוציאים את התבנית ובעזרת גלגלת של פיצה (או סכין חדה) חותכים למעויינים או לריבועים. מחזירים לתנור ואופים עוד 8־9 דקות או עד שהקרקרים קשים למגע, מזהיבים ומעט משחימים בצדדים.
קרקרים עם המון זרעים וגרעינים
בהשראת מתכון מהבלוג "דברים בעלמה"
מאז שעלמה חברתי (מהבלוג "דברים בעלמה") הכירה לי את הקרקרים האלו אני לא מפסיקה לחפש הזדמנויות להכין אותם. בגלל שהם ממכרים ברמות הגבוהות ביותר, אני בעיקר מביאה אותם כמתנה כשאני באה להתארח, במשלוחי מנות או כשיש ערב חברים רב משתתפים. אם קופסה כזו עם קרקרים נשארת איתי בבית – שתינו בסכנה.
מרכיבים
1 כוס (140 גרם) קמח כוסמין (או קמח רגיל)
1 כוס (100 גרם) קוואקר להכנה מהירה
½ כוס (80 גרם) גרעיני חמנייה
¼ כוס גרעיני דלעת
¼ כוס (30 גרם) זרעי פשתן
¼ כוס שומשום
½1 כפיות מלח
500 מ״ל מים
לפיזור לפני האפייה: קימל, שומשום, קצח, גרעיני חמנייה וכו'
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־160 מעלות טורבו, ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.
- בקערה גדולה מערבבים את הקמחים, הגרעינים והמלח. מוסיפים את המים ומערבבים היטב, הבלילה דלילה מאוד וזה בסדר.
- מחלקים את הבלילה בין שתי התבניות באופן אחיד ומשטחים בעזרת מרית.
- אופים 12 דקות (אפשר להכניס את התבניות יחד בהפרש של כמה דקות) ואז מוציאים את התבנית ובעזרת גלגלת פיצה חורצים לקרקרים קטנים.
- מחזירים את התבנית לתנור ואופים עוד 25־35 דקות עד שהקרקרים יבשים וקשים לגמרי משני הצדדים.
- מורידים את הקרקרים מנייר האפייה מיד בתום האפייה כדי שלא ידבקו אליו. שומרים בקופסה אטומה, עד שבועיים.