השליח האמריקני לאוקראינה קית' קלוג פתח היום (ב') בשיחות בקייב בנושאי ביטחון ועיצומים נגד רוסיה, לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר שישלח טילי הגנה אווירית מסוג פטריוט לאוקראינה. בסטייה חדה מעמדתו הקודמת, טראמפ צפוי גם להודיע על תוכנית חדשה לחימוש אוקראינה בנשק התקפי - כך פרסם אתר החדשות האמריקני "אקסיוס" אחרי שיחות עם שני מקורות שמכירים את הנושא.
מהלכיו של טראמפ מדגישים את תסכולו הגובר מנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, על חוסר ההתקדמות בניסיונות שמובילה ארה"ב להשיג הפסקת אש במלחמת רוסיה-אוקראינה, הנמשכת למעלה משלוש שנים. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שצפוי להיפגש עם קלוג בבירה האוקראינית, רוצה יכולות הגנה נוספות כדי להדוף מתקפות טילים ומל"טים אינטנסיביות מרוסיה, המחזיקה בכחמישית משטח אוקראינה, מתקדמת במזרח ואינה מראה כל סימן לנטישת יעדי המלחמה העיקריים שלה.

צבא רוסיה בחזית אוקראינה. | צילום: EPA
"אנחנו נשלח להם טילי פטריוט, שהם זקוקים להם נואשות, כי פוטין באמת הפתיע הרבה אנשים. הוא מדבר יפה ואז מפציץ את כולם בערב", אמר טראמפ לעיתונאים בבסיס המשותף אנדרוז מחוץ לוושינגטון ביום ראשון. "נשלח להם חלקים שונים של ציוד צבאי מתוחכם מאוד. הם ישלמו לנו 100 אחוז, וכך אנחנו רוצים", אמר טראמפ. טראמפ לא אמר כמה טילי פטריוט הוא מתכנן לשלוח לאוקראינה, אך אמר כי ארצות הברית תקבל החזר על עלותם מהאיחוד האירופי.
הכי מעניין
טראמפ ייפגש השבוע גם עם מזכ"ל נאט"ו מארק רוטה, ובין שאר הנושאים השניים גם ידונו באוקראינה, ושר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס צפוי לבקר בוושינגטון לשיחות עם שר ההגנה פיט הגסת'. ברלין הציעה לשלם עבור מערכות פטריוט לאוקראינה, במסגרת הצעה שפורסמה על ידי הקנצלר פרידריך מרץ, והפכה לשחקנית חשובה כאשר מדינות אירופה בנאט"ו פועלות לבנות את כוחן הצבאי בלחץ ארה"ב.
פוטין אמר לטראמפ בטלפון ב-3 ביולי כי מוסקבה רוצה סיום מוסכם למלחמה אך לא תיסוג מיעדיה המקוריים, כך אמר עוזר בקרמלין. לפני שנה, פוטין היה מוכן לעצור את המלחמה בהפסקת אש מוסכמת שתכיר בקווים קיימים בשדה הקרב, כך דיווח רויטרס באותה עת. אך בשיחות בחודש שעבר, רוסיה הציבה תנאים מחמירים לשלום, ודרשה מקייב לוותר על שטחים נרחבים חדשים ולקבל הגבלות על גודל צבאה.

ולדימיר פוטין. | צילום: EPA
לדברי פוטין, רוסיה נאלצה לצאת למלחמה באוקראינה כדי למנוע מהמדינה להצטרף לנאט"ו, ולשמש עבור הברית המערבית כבסיס התקפה על רוסיה. אוקראינה ובעלות בריתה האירופיות אומרות שזהו תירוץ מופרך למה שהן מכנות "מלחמה בסגנון אימפריאליסטי".
זלנסקי אמר שהורה למפקדי הצבא להציג לקלוג מידע על יכולות רוסיה ועל סיכויי אוקראינה. "הגנה, חיזוק הביטחון, נשק, עיצומים, הגנה על עמנו, חיזוק שיתוף הפעולה בין אוקראינה לארצות הברית – ישנם נושאים רבים לדיון", כתב אנדריי ירמק, ראש המנהל הנשיאותי בקייב, בערוץ טלגרם.
מאות אלפי בני אדם, כולל אזרחים משני הצדדים, נהרגו או נפצעו בסכסוך היבשתי הגדול ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. בלחימה האחרונה שדווחה, מל"טים אוקראינים תקפו מרכז אימונים בתחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה שבדרום-מזרח אוקראינה אמש, כך מסרה הנהלת המפעל, שהותקנה על ידי רוסיה ומצויה בשליטתה. אוקראינה לא הגיבה על המתקפה לכאורה.