כשהתיישבתי לכתוב את המדור הסתכלתי ביומן כדי לראות אם יש איזה יום בינלאומי מיוחד, וכך גיליתי שהיום שחלף היה יום העוגיות הבינלאומי. יש לי תחושה שבכל חודש מציינים אותו. אבל אני בכלל לא צריכה שיקדישו לעוגיות יום מיוחד; אין לי צורך בשום תירוץ כדי למלא צנצנת בעיגולים (או ריבועים) קטנים שתמיד טוב שיש בבית; לא צריך שיהיה איזה חג מעבר לפינה; זה גם לא תלוי בעונה. הן פשוט שם, כתירוץ לקפה של אחר הצהריים, כפינוק לילדים שחוזרים מהגן, או כפתרון המושלם לרגעים שהנשמה צריכה משהו קטן ומתוק. העוגיות מסוגלות לגעת במקום הכי נוסטלגי שלנו, להזכיר בית של פעם, ועדיין להיות עדכניות, יצירתיות ופתוחות לכל פרשנות.
בניגוד לעוגות מפוארות או קינוחים מרשימים שמצריכים תכנון, מידות מדויקות ומעט אומץ, אפיית עוגיות היא מהדברים הקלים שבעולם האפייה. הן נאפות מהר, והריח שלהן ממלא את הבית, והן מוכנות עוד לפני שהספקת לחשוב אם זו הייתה החלטה טובה או עוד ניסיון להתמודד עם היום הארוך. יש בהן שילוב מופלא של פשטות וקסם: כמה חומרים בסיסיים, כמה דקות של ערבוב, ופתאום יש מגש חמים שממש קשה לחכות עד שיתקרר.
העוגיות מאפשרות לנו להיות שוב ילדים לרגע, לתת לעצמנו חופש קטן בתוך שגרת היומיום. אז גם אם יום העוגיות הבינלאומי חוזר אליי בלו״ז בתדירות חשודה, אני מקבלת אותו בזרועות פתוחות. בסופו של דבר העולם היה יכול להשתמש בעוד כמה סיבות פשוטות לשמוח. ואם הסיבה היא עוגיות - אני לגמרי בעד.

חיתוכיות פקאן | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
חיתוכיות פקאן
מעדן שאתם מוכרחים שיהיה במקרר
לתבנית 20X20
מרכיבים
לבצק
1 כוס קמח
¼ כוס קמח שקדים
100 גרם חמאה קרה
¼ כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
2 כפות שמנת מתוקה
מעט מלח
לשכבת הפקאן
250 גרם פקאן טבעי
75 גרם חמאה בטמפרטורת החדר חתוכה לקוביות
¾ כוס סוכר חום כהה
4 כפות סירופ מייפל או דבש
½ כפית קינמון
5 כפות שמנת מתוקה
מעט מלח
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות.
2. במעבד מזון שמים את כל מרכיבי הבצק מלבד השמנת, ומעבדים בפולסים קצרים עד לקבלת תערובת פירורית.
3. מוסיפים את השמנת ומעבדים עד לקבלת בצק חלק.
4. מרפדים את התבנית בנייר אפייה, ומעבירים אליה את הבצק.
5. בידיים רטובות מהדקים לשכבה אחידה ודקה למדי (אפשר גם להיעזר בתחתית של כוס), דוקרים את הבצק במזלג ב־4־5 מקומות, ומכניסים לתנור לכ־15 דקות עד שהבצק מקבל גוון זהוב.
6. מוציאים ומניחים בצד לצינון, עד שהבצק מגיע לטמפרטורת החדר.
7. מכינים את שכבת הפקאן: קוצצים גס את הפקאנים במעבד מזון, מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב לתערובת אחידה.
8. יוצקים את התערובת על גבי הבצק האפוי, משטחים לשכבה אחידה, ומכניסים לתנור ל־10 דקות עד ששכבת הפקאן מקבלת גוון זהוב והיא מבעבעת קלות.
9. מצננים היטב, חותכים לקוביות ושומרים בקופסה אטומה במקרר.

עוגיות לימון | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
עוגיות לימון
טובות עם התה והספרים הישנים
מרכיבים
¾ כוס (150 גרם) סוכר
קליפה מגוררת משני לימונים
70 גרם חמאה מומסת ומקוררת לטמפרטורת החדר
1 כפית תמצית וניל איכותית
2 ביצים
3 כפות מיץ לימון סחוט טרי
½1 כוס (210 גרם) קמח לבן
½ כוס (50 גרם) קמח שקדים
1 כפית אבקת אפייה
מעט מלח
לציפוי
סוכר לבן
אבקת סוכר
אופן ההכנה
1. בקערת המיקסר שמים סוכר וקליפת לימון ומערבבים במשך דקה. מוסיפים וניל וחמאה וממשיכים לערבב.
2. מוסיפים את הביצים ומיץ הלימון וממשיכים לערבב עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה.
3. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים ערבוב קצר ביותר עד שהכול מתאחד לבצק אחיד. מכסים ומכניסים למקפיא לכחצי שעה.
4. מחממים תנור ל־180 מעלות, ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
5. בידיים רטובות יוצרים מהתערובת הקרה כדורים קטנים.
6. מגלגלים כל כדור בסוכר ולאחר מכן באבקת סוכר, ומניחים בתבנית במרחק של כ־5 ס"מ זה מזה.
7. אופים 8־10 דקות, עד שהעוגיות תפוחות עם סדקים בציפוי. מוציאים מהתנור, מצננים לחלוטין ורק אז מעבירים לצנצנת אטומה.

שושני קצף ופטל | צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
שושני קצף ופטל
מאמץ ששווה כל ביס
מרכיבים
לבצק
200 גרם חמאה רכה
1 כפית תמצית וניל אמיתית
1/3 כוס סוכר לבן
4 חלמונים
500 גרם קמח לבן
1 שקית אבקת אפייה
1 גביע שמנת חמוצה
מעט מלח
למילוי
4 חלבונים
1 חבילה אינסטנט פודינג וניל
1¼ כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל אמיתית
קליפה מגורדת מתפוז אחד
1 כוס פטל קפוא
אופן ההכנה
1. מכינים את הבצק: מחברים למיקסר וו גיטרה, ושמים בקערה חמאה, וניל וסוכר. מקציפים במהירות גבוהה עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה.
2. מוסיפים את החלמונים אחד־אחד עד שהם נבלעים בתערובת, מוסיפים שמנת חמוצה ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
3. מנפים פנימה קמח, ומוסיפים מלח ואבקת אפייה. מפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה ללישה קצרה, רק עד שמתקבל בצק אחיד.
4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה נקי, מקומח קלות. מרדדים למלבן, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעתיים.
5. מכינים את המילוי: במעבד מזון טוחנים את הפטל הקפוא למחית חלקה.
6. בקערת המיקסר מקציפים חלבונים, ומוסיפים סוכר לאט ובהדרגה עד שמתקבל קצף יציב ומבריק.
7. מוסיפים אינסטנט פודינג, גרידת תפוז ותמצית וניל, ומקציפים כשתי דקות נוספות.
8. מוסיפים את מחית הפטל ומערבבים קלות רק עד שנוצרים שבילים של פטל בתוך הקצף.
9. מחממים תנור לחום של 170 מעלות, מוציאים את הבצק מהמקרר ומחלקים אותו לשני חלקים.
10. מרדדים כל חלק על נייר אפייה מקומח למלבן דק בגודל של כ־20 על 35 ס"מ.
11. מורחים שכבה אחידה של מילוי על מלבני הבצק, מגלגלים בעדינות לגליל, ומכניסים למקפיא לכחצי שעה עד להתייצבות.
12. בסכין גדולה וחדה פורסים את הגלילים לפרוסות בעובי של כ־2 ס"מ, ומסדרים אותם על תבנית מרופדת בנייר אפיה, ומכניסים לתנור ל־20־25, עד שהשושנים מקבלות גוון זהוב.

