מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו ייפגש היום (חמישי) עם מקבילו הרוסי במלזיה, בזמן שמוסקבה פתחה במתקפה גדולה על אוקראינה בפעם השנייה ביומיים האחרונים. ביקורו הראשון של רוביו באסיה כמזכיר המדינה גם מתקיים בזמן שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ מגביר את מלחמת הסחר שלו, ומאיים על יותר מ-20 מדינות במכסי ענישה.
הדיפלומט האמריקני הבכיר ייפגש עם סרגיי לברוב בשולי פסגת שרי החוץ של איגוד מדינות דרום-מזרח אסיה (ASEAN) בקואלה לומפור, כך אמר גורם בכיר במחלקת המדינה.

סרגיי לברוב | צילום: EPA
בתקיפות הרוסיות על קייב הבוקר נהרגו לפחות שני בני אדם, כך מסרה ההנהלה הצבאית של העיר, לאחר אזהרה מוקדמת על טילים נכנסים ודיווח על כעשרה פצועים. עיתונאים של סוכנות הידיעות AFP בקייב שמעו הדי פיצוצים חזקים ברחבי העיר לאורך הלילה וראו הבזקים ממערכות הגנה אווירית מאירות את השמיים. עשרות מתושבי הבירה תפסו מחסה בתחנת רכבת תחתית מרכזית, כך דיווח כתב AFP, כשישנו על מחצלות, הרגיעו חיות מחמד והמתינו בסבלנות לסיום המתקפה.
הכי מעניין
התקיפה היום הגיעה לאחר מתקפת הטילים והמל"טים הגדולה ביותר של רוסיה על אוקראינה מזה יותר משלוש שנות מלחמה, ולאחר שטראמפ פתח במתקפה עתירת קללות נגד המנהיג הרוסי ולדימיר פוטין. טראמפ האשים את פוטין בכך שהוא מדבר "שטויות" על אוקראינה, ואמר שארה"ב תשלח לקייב נשק נוסף כדי להגן על עצמה.
רוביו ולברוב נפגשו לאחרונה באופן אישי בפברואר בערב הסעודית, בעקבות התקרבות בין טראמפ לפוטין. שני הדיפלומטים גם שוחחו מספר פעמים בטלפון. לאחר מלזיה, לברוב יבקר בסוף השבוע בצפון קוריאה, האחרון בסדרת ביקורים ברמה גבוהה של בכירי מוסקבה ככל ששתי המדינות מעמיקות את קשריהן הצבאיים. פיונגיאנג הפכה לאחת מבעלות הברית העיקריות של הקרמלין במהלך פלישתה לאוקראינה, ושלחה אלפי חיילים למחוז קורסק ברוסיה כדי לגרש את כוחות קייב וסיפקה לצבא הרוסי קליעי ארטילריה וטילים.

אזור בקייב שנפגע ממתקפת הטילים והכטב"מים הרוסית בשבוע שעבר | צילום: AFP
גורמים אמריקניים אמרו לפני נסיעתו של רוביו שוושינגטון "מעניקה עדיפות" למחויבותה למזרח אסיה ולדרום-מזרח אסיה. אך טראמפ גם איים על למעלה מ-20 מדינות, רבות מהן באסיה, במכסים עונשיים הנעים בין 20 ל-50 אחוזים, והכריז על מכס של 50 אחוזים על יבוא נחושת ומכס אפשרי של 200 אחוזים על תרופות.
ראש ממשלת מלזיה, אנואר איברהים, הזהיר אתמול את הדיפלומטים הבכירים באסיה מפני עידן חדש שבו מכסים הם בין "כלי התחרות הגיאופוליטית המחודדים". טראמפ אמר ביום שני שהמכסים שהושעו באפריל יחזרו – ואף ביתר שאת – ב-1 באוגוסט.
בין המדינות הממוקדות היו שותפות סחר מובילות יפן ודרום קוריאה, שכל אחת מהן מתמודדת עם מכסים של 25 אחוזים. אינדונזיה, לאוס, תאילנד, מלזיה, הפיליפינים, ברוניי ומיאנמר – כולן חברות ב-ASEAN – מתמודדות עם מכסים הנעים בין 20 ל-40 אחוזים אם לא יגיעו להסכמים עם וושינגטון עד לתאריך היעד החדש של טראמפ. הרמות לא היו רחוקות מדי מאלה שאיימו עליהן במקור באפריל, אם כי כמה שיעורים היו נמוכים יותר הפעם.

דונלד טראמפ | צילום: AFP
וייטנאם, שגם היא חברה ב-ASEAN, היא אחת משתי המדינות היחידות – בריטניה היא השנייה – שהגיעו להסכם עקרוני עם טראמפ. במלזיה, רוביו ישתתף בוועידה ובפגישה של שרי חוץ מזרח אסיה – שבה ישתתפו גם יפן, דרום קוריאה וסין. הוא גם ייפגש עם אנואר ויקיים שיחות משולשות עם הפיליפינים ויפן. מקבילו הסיני של רוביו, ואנג יי, נמצא גם הוא ב-ASEAN, אך פרטים על כל פגישה בין השניים לא פורסמו. המעצמות נותרו נעולות בשורה של מחלוקות בנושאים החל מסחר ופנטניל ועד טייוואן וטכנולוגיה מתקדמת. מבלי להזכיר את ארצות הברית, ואנג קרא ביום חמישי לסדר עולמי "הוגן וסביר יותר".