"גם חילונים נהנים מירושלים וחוזרים לכאן שוב ושוב"

ראש העיר ירושלים משה ליאון חוזה ירידה במחירי הדירות, אבל לא רוצה להפיל אותם. הוא מאמין שיצליח למשוך יותר חברות הייטק לעיר, להמשיך לדחוק את ההסתה הפלסטינית ממזרחה, ולהכפיל את מספר הנוסעים ברכבת הקלה.

משה ליאון | נעמה שטרן

משה ליאון | צילום: נעמה שטרן

תוכן השמע עדיין בהכנה...

משה ליאון

ראש עיריית ירושלים. בן 63, נשוי לסתוית, אב לארבעה וסבא, רואה חשבון, תושב ירושלים: "העיר המורכבת ביותר בעולם, עיר עם אינסוף אתגרים, שיש לה עבר, הווה ועתיד"

.

שלום משה, מה שלומך?

"בסדר גמור, ברוך השם. שמח שירושלים מתפתחת ועולה".

בשבוע הבא יתקיים יום ירושלים, ואנחנו במשפחה תמיד עולים לבקר את העיר ביום חגה. כראש העיר, מה היום הזה בשבילך?

הכי מעניין

"זה יום היסטורי לעם ישראל. היום אנחנו לא מבינים איך היה אפשר לחיות כשהעיר הייתה מחולקת לשניים, כשהיו רואים את הכותל רק מנקודה מסוימת במערב העיר. כבר התרגלנו ואנחנו לא מעריכים את גודל הנס שחיבר את ירושלים, מזרח ומערב.

"באופן אישי זה יום עמוס בטקסים. במצעד הדגלים המדהים, בכל שנה מחדש אני מתרגש לראות את המוני בני הנוער של הציונות הדתית מגיעים מרחבי הארץ לחגוג במפגן ענק של אהבה לירושלים. זה יום חג אמיתי, וכראש העיר זה יום עבודה גדול".

לפני הבחירות הראשונות שנבחרת בהן היו אוכלוסיות שלמות בירושלים שיצאו נגדך. בבחירות השניות קיבלת יותר מ־80 אחוזים מהקולות. איך זה קרה?

"לפני הבחירות היה חשש של כל מיני קבוצות, והשגתי רק מעט יותר ממחצית הקולות. כראש העיר עשיתי את מה שהבטחתי, לאחד את העיר ולאחד את התושבים, לדאוג לכולם ולא משנה אם אתה דתי, חילוני, שמאלני או ימני. אני לא רוצה לדבר בשם התושבים, אבל התנהגתי כראש העיר של כולם. חשוב לי מאוד הפיתוח המואץ של העיר".

כשמישהו לא מהמחנה שלך ולא נראה כמוך יש המון חשדנות, אבל לפעמים אין מאחורי זה כלום חוץ מדימוי ושמועות. למדת משהו מהתהליך?

"מרגע שנכנסתי לתפקידי אני ראש העיר של כולם, גם אלה שתמכו בי וגם אלה שהתנגדו לי. בסופו של דבר אתה השליח של כלל הציבור ומשימתך להיטיב לעיר ולתושבים, וזה מה שהוביל ומוביל אותי עד היום הזה. בקדנציה הזו הקמתי קואליציה מקיר לקיר. כולם נמצאים בה: ימין ושמאל, חילונים ודתיים, הציונות הדתית על כל גווניה. כולם ביחד יושבים בקואליציה.

"יש הרבה ויכוחים ומריבות, אבל לא אספר עליהם פה. העיקרון הוא שאתה לא חייב להסכים עם האחר, כי מטבע הדברים יש מגוון דעות, אבל צריכים להכיל זה את זה. העיקרון הזה מוביל אותי ואת הקואליציה שלי ואנחנו עושים הכול כדי שנהיה מאוחדים".

נהוג לומר על ירושלים שהיא מיקרוקוסמוס של המדינה, גם מבחינת ההתחרדות והערבים ואולי גם מבחינת הנהגה. אתה מדבר על קואליציה רחבה, על ויכוחים והסכמות ועל צעידה קדימה. מה אפשר ללמוד מזה על ניהול המדינה?

"חייבים לשאוף לאחדות, וזה לשני הכיוונים. גם השמאל צריך לאחר הבחירות להתאחד עם הימין, וכולם צריכים לחשוב על תושבי המדינה והעתיד שלה. לנו חשוב עתידה של ירושלים, בזה אני עוסק מבוקר עד לילה ואני עושה את זה מתוך אחדות".

לצורך שיחתנו דיברתי עם כמה חברים ירושלמים, והם שאלו אם הילדים שלהם, הזוגות הצעירים, יצליחו אי פעם לקנות דירה למגורים בעיר.

"אין לי ספק שכן. בכלכלה יש חוקי ביקוש והיצע, ואני מגדיל מאוד את היצע הדירות. קצב הבנייה היום מהיר פי 3.5 משהיה בעבר, ואין לי ספק שזה ימתן את מחירי הדירות. אני לא צופה נפילה חלילה, אבל בהחלט התמתנות וירידה. אני עושה את זה למען הזוגות הצעירים שיתגוררו כאן בירושלים".

הירושלמים ששוחחתי איתם מתבאסים גם על התחבורה. הם אומרים שהיא מסובכת, פקוקה ומסורבלת. אנשים מעדיפים ללכת ברגל.

"קודם כול אני ממליץ לאנשים ללכת ברגל בירושלים, כי מזג האוויר נהדר בחורף וגם בקיץ. אנחנו סוללים הרבה שבילי הליכה ושבילי אופניים.

"מה שיותר חשוב הוא שאנחנו עוסקים בבניית הרכבת הקלה. היום היא מסיעה בסביבות 180 אלף נוסעים ביום, כשנסיים היא תסיע בין 400 ל־500 אלף נוסעים ביום, וזה מה שיוציא את ירושלים מהפקקים. אין דרך אחרת חוץ מאשר לנסוע בתחבורה ציבורית. הרכבת הקלה היא מערכת הסעת המונים שמורידה את המכוניות מהכביש".

הרכבת הקלה נוחה בשכונות שהיא עוברת בהן, אבל היא גם עמוסה מאוד.

"אני לא מכיר רכבת קלה ברחבי העולם שלא גדושה בשעות העומס. אנחנו עושים הכול כדי להגדיל את היצע הקרונות ואת תדירות הרכבות. אני מבטיח לך שבתום תקופת הבנייה נקבל רכבת אחרת. בכל פעם אנחנו פותחים חלק מקו ומאריכים אותו. לאחרונה הארכנו את הרכבת להדסה עין כרם ולנווה יעקב. יעברו כמה שנים עד שנגיע לכל העיר, אבל אנחנו מתקדמים".

הרכבת הקלה בירושלים. | פלאש 90

הרכבת הקלה בירושלים. | צילום: פלאש 90

ירושלים היא כתובת לציבור הדתי בכל מה שקשור לאירוח ותרבות. איך דואגים שהיא תהיה מקום לא רק לאוכלוסייה החרדית ולאנשים כמוני?

"לאנשים כמוך יש חלק גדול מאוד במדינת ישראל ואנחנו בונים על האוכלוסייה הזאת, שמגיעה בשבתות ובמהלך השבוע לירושלים. אני חושב שירושלים תופסת מקום הולך וגדל בתיירות הפנים לכלל אוכלוסיית המדינה. גם חילונים נהנים מירושלים.

"להסתובב בעיר העתיקה בירושלים זה יותר מעניין מלהסתובב בשווקים עתיקים ברחבי העולם, ויש פה הרבה חוויות שקשורות ליופי של ירושלים ולמגוון שהיא מציעה. אנשים חוזרים לכאן שוב ושוב. בנוסף, בקיץ אנחנו מרחיבים את היצע המופעים ומפיקים חבילות אירוח, כדי למשוך לירושלים תיירות פְּנים מגוונת".

במזרח ירושלים גרים 350 אלף ערבים, חלק נכבד מתושבי העיר. יצאו מקרבם לא מעט מחבלים בשנים האחרונות.

"רובם ככולם חפצי חיים ורוצים לחיות עם תושבי מערב העיר. הראיה לכך היא שאנחנו רואים אותם בכל מקום. ברכבת הקלה, בבתי החולים כמטפלים ומטופלים, בתיירות. אנחנו חיים איתם יחד. אני משקיע הרבה במזרח העיר כדי לספק את צורכיהם: חינוך, ניקיון וכבישים. כמו שעשיתי במערב העיר. אם יש תושבים שמחפשים אלימות או טרור, מטפלים בהם ביד קשה".

זה לא משנה אם אתה גדל בשכונת יוקרה או בשכונת עוני, בסוף משנה מה הנרטיבים, על מה גידלו אותך, למה מחנכים אותך.

"אנחנו עושים מהפכת חינוך רצינית במזרח העיר. כשנכנסתי לתפקיד היו כ־5,000 תלמידים שלמדו בשיטת הבגרות הישראלית, דרך משרד החינוך. היום יש כ־25 אלף תלמידים. אנחנו מכוונים שכל תלמידי מזרח ירושלים ילמדו את הבגרות הישראלית. היא ברמה גבוהה יותר, וההורים רוצים שהילדים שלהם ישתלבו בעבודה ולימודים גבוהים.

"חוץ מזה, בשיטת הלימוד הפלסטינית יש הסתה. במשך עשרות שנים תלמידי מזרח העיר למדו הסתה מגיל צעיר. יש לנו הצלחה ענקית בנושא הזה. עוד שנה ועוד שנה, ואנחנו מקטינים את מספר התלמידים שלומדים בשיטת הלימוד הפלסטינית".

אגב עבודה. לירושלים יש מרכז הייטק בהר חוצבים, אבל רוב ההייטק נמצא בגוש דן. אנשים מהתחום מעריכים שלא שווה להם לנסוע מירושלים לתל־אביב ובחזרה בכל יום.

"אני לא מכיר הייטקיסטים כאלה. אנחנו משקיעים הרבה מאוד בבניית מגדלי עסקים. ראי את הכניסה לעיר, באזור הזה יש רק מגדלי עסקים. בימים אלה אנחנו פותחים מחצית ממתחם עסקים ענק בשטח של 350 אלף מ"ר בגבעת רם. הוא מאוכלס כמעט במלואו. יש עסקי הייטק פרימיום. רפאל פתחה לא מזמן מרכז נוסף בירושלים.

"חברות יבואו כי התושבים רוצים לעבוד. כל חברה שמגיעה מחפשת עובדים. זה קורה לאט, אבל אנחנו מגבירים את קצב קליטתן של חברות הייטק חדשות. אפשר לומר שירושלים היא בירת ההייטק של ישראל".

אתה יודע, נהוג שחתן ביום חתונתו מברך וברכתו מתקיימת. מה תברך את תושבי העיר שלך לכבוד יום ירושלים?

"כראש העיר זה שבע שנים כמעט, אני אופטימי לגבי עתידה של ירושלים, ומתפלל שכל התוכניות והחלומות שלי ושל הסובבים אותי יתקיימו. אין ספק שירושלים היא הדבר הבא".

פעם בשנה אפשר להביט על ההיקף והגודל של ירושלים ולהיזכר שעם כל מורכבותה היא מעולם לא הייתה גדולה, בנויה ומפותחת כמו היום.