בהחלטה תקדימית שעשויה לחזק תביעות של ישראלים שנפגעו ב-7 באוקטובר בארה"ב, הכריז ממשל טראמפ כי לסוכנות אונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם) אין חסינות מתביעות בארצות הברית. מדובר בביטול חד של עמדת ממשל ביידן, שטען כי אונר"א מוגנת מפני תביעות בבתי משפט אמריקאיים.
להחלטה הדרמטית יש השלכות מיידיות על תביעת משפחתה של תמר קדם סימן טוב שנרצחה ב-7 באוקטובר עם בן זוגה וילדיהם, ומשפחות נוספות נגד אונר"א. המשפחות טוענות כי אונר"א מילאה תפקיד מרכזי בסיוע לזוועות שביצע חמאס ב-7 לאוקטובר, בין השאר בכך שעובדי אונר"א השתתפו ישירות בטבח, סייעו להסתיר חטופים ואפשרו שימוש במתקני הסוכנות לאחסון נשק ולתכנון התקפות. התביעה מאשימה את אונר"א כגורם שמשתף פעולה עם חמאס, כאשר חלק מהתובעים אף טוענים כי עובדים בסוכנות סייעו לבניית מנהרות ותשתיות צבאיות. אם הטענות יוכחו, הן עשויות להוות בסיס להאשמות בשותפות לפשעי מלחמה.

תמר קדם סימן טוב ובני משפחתה שנרצחו בניר עוז | צילום: ראומה קדם, ויקיפדיה
בעבר ביקשה אונר"א לדחות את התביעה בטענה לחסינות לפי המשפט הבינלאומי, בעמדה שנתמכה במלואה על ידי ממשל ביידן. לפי נוהג אמריקאי ארוך שנים, האו"ם וסוכנויותיו נהנו מהגנה משפטית בארה"ב מכוח אמנת הזכויות והחסינויות של האו"ם. אם עמדה זו הייתה מתקבלת על ידי בית המשפט, תביעת משפחת קדם סימן טוב והמשפחות הנוספות הייתה נדחית כבר בשלב מוקדם.
הכי מעניין
אולם, ב-24 באפריל 2025, הגיש ממשל טראמפ מסמך רשמי לבית המשפט ובו נטען כי אונר"א אינה זכאית לחסינות, משום שהיא פועלת כסוכנות ייעודית ומתפקדת באופן עצמאי. לכן, עליה להשיב לטענות התובעים בבית המשפט. אם בית המשפט יקבל את עמדת ממשל טראמפ, ייפתח שלב גילוי מסמכים בו ייחשפו עדויות ותקשורות שיעידו על עוצמת הקשר בין אונר"א לזוועות ה-7 באוקטובר.

מבנה של אונר"א בעזה. | צילום: AFP
מנגד, אם בסופו של דבר התביעה תידחה, שינוי עמדתו של הממשל האמריקאי - מהלך נדיר ובעל משמעות רבה - יספק לתובעים בסיס חזק לערעור. בכל מקרה, התערבותו של ממשל טראמפ העניקה רוח גבית חדשה לתביעה שנראתה בעבר כחלשה.
השלכות משפטיות ודיפלומטיות רחבות
להחלטת ממשל טראמפ השלכות מרחיקות לכת שחורגות מההליכים המשפטיים. למעשה מדובר בחלק ממאמץ רחב יותר להגדיר מחדש את מדיניות החוץ האמריקאית ולהטיל ספק בנורמות של המוסדות הרב-לאומיים. במישור הדיפלומטי, ההחלטה עלולה להעצים את המתיחות בין ארצות הברית לאו"ם ולחשוף גופים נוספים של האו"ם, דוגמת ארגון הבריאות העולמי, לפגיעות משפטית. מנקודת מבטה של ישראל, מדובר בפריצת דרך אפשרית המחזקת את הביקורת ארוכת השנים כלפי אונר"א באשר לתמיכתה בטרור הפלסטיני.
עבור קורבנות טרור, נוצר ערוץ חדש להשגת צדק בבתי המשפט האמריקאיים. גם אם תביעת משפחת קדם סימנטוב לא תצלח, עצם האתגר המשפטי שהציב ממשל טראמפ מול ההגנות הוותיקות של מוסדות האו"ם מהווה הישג משמעותי. ייתכן שכעת תיפתח הדרך עבור קורבנות טרור רבים להשמיע את קולם – ולהביא את סוכנויות האו"ם לדין.