פזית רבינא

כתבת חוץ

נשיא רוסיה ונשיא סין רוצים לייצר סדר עולמי חדש

פוטין, השורד הגדול שפסגת הקריירה שלו מאחוריו, פגש השבוע את מנהיג סין שמצוי בשיא עוצמתו. יחד עם השותפים בטהרן הם מבקשים לקרוא תיגר על הסדר העולמי

התפריט לא היה מבייש אף מסעדת שף. גם לא את "נומה", עד לאחרונה מסעדת השף היקרה ביותר בעולם. לפתיח הוגש מגדל פנקייקים זעירים עם ביצי שליו ופטריות כמהין. למנת ביניים הוגש סלמון נהרות סיבירי לבן, למנה העיקרית בשר צבי, ובין לבין הוגש סורבה רימונים לטיהור החך. בכל מדינה מערבית מתוקנת, התפריט הסופר־אלגנטי אך מושחת היה גורר תגובות נזעמות של פעילי איכות סביבה ולוחמי זכויות בעלי חיים. שלא לדבר על העלויות השערורייתיות של משתה מהסוג הזה.

אבל המטרה לא הייתה להפגין צניעות, להפך. מפגש הפסגה המסקרן השבוע בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ובין הנשיא הסיני שי ג'ינפינג נועד בראש ובראשונה להרשים. לשדר לעולם כולו עוצמה. להתריס. לקרוא תיגר על הסדר העולמי הקיים, שבו ארה"ב היא עדיין המעצמה מספר אחת. לא היה אף פרט מקרי בפסגה הזו. התזמון, התפאורה, סדר היום, הטקסים המרשימים – הכול תוכנן לפרטי פרטים, כדי לשדר עוצמה בהתהוות.

עבור פוטין, הפסגה נועדה להראות לעולם שהוא לא לבד. שלמרות הסנקציות והבידוד, יש לו את סין, המעצמה העולה, לצידו. ומבחינתו, גם הוצאת צו המעצר נגדו על ידי בית הדין הבינלאומי בהאג היא לא יותר מעקיצת יתוש

שי הגיע השבוע למוסקבה בעיתוי קריטי, שבו המלחמה באוקראינה עלולה להתפתח למתקפת אביב חדשה. כזו שתוריד את הכלכלה העולמית על ברכיה, עוד יותר ממה שכבר קורה. הביקור שלו נועד אולי לתת סיכוי לתוכנית שלום בת 12 הסעיפים שהסינים הציגו כבר בחודש שעבר לקראת הפסגה המתוכננת.

עבור פוטין, הפסגה נועדה להראות לעולם שהוא לא לבד. שלמרות הסנקציות הבינלאומיות והבידוד הדיפלומטי, יש לו את סין, המעצמה העולה, לצידו. ומבחינתו, גם הוצאת צו המעצר נגדו על ידי בית הדין הבינלאומי בהאג, בעיתוי פוגעני במיוחד ערב הפסגה, היא לא יותר מעקיצת יתוש. ואכן, במהלך הפסגה חתמו פוטין ושי על שורת הסכמים בילטרליים, המביאים את שיתוף הפעולה בין המדינות לשיא היסטורי. לא יהיה מוגזם לומר כי כעת מדובר בשותפות אסטרטגית מן המעלה הראשונה, אף שבינו לבין עצמו פוטין יודע היטב שרוסיה היא המדינה הזוטרה בה.

בקבלת הפנים בנמל התעופה של מוסקבה. צילום: איי.אף.פי

פוטין הגיע לפסגה על תקן השורד הגדול, אבל גם כמי שפסגת הקריירה שלו מאחוריו. שי, לעומתו, מצוי כעת בשיא עוצמתו כמנהיג. וזו עוצמה אדירה. רק לפני שבועיים הושבע שי לכהונה שלישית כנשיא סין, והוא המנהיג החזק ביותר של סין מאז מאו דזה־דונג. בחודש האחרון אף הכריז שי ניצחון על מגפת הקורונה, ולראשונה אחרי שלוש שנים פתחה סין את גבולותיה. התחושה כעת היא שהאנרגיה הכלואה הזו רק מחכה להתפרץ.

מעצמה או מדינת חסות

ואכן, שי הגיע למוסקבה כשהוא נישא על כנפי ההסכם המפתיע לחידוש היחסים בין איראן לסעודיה, בתיווכה של בייג'ינג. היו ציפיות שבמסגרת תוכנית השלום שהציגה סין לסיום המלחמה באוקראינה, שי ירים טלפון לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. זה לא קרה, אבל זה עדיין יכול לקרות. לבייג'ינג יש אינטרס מובהק לשדר לעולם שסין אינה רק מעצמה כלכלית וצבאית בנסיקה, כזו שמאיימת על הסדר העולמי הקיים, אלא גם מי שמקדמת פתרון סכסוכים ומשכינה שלום.

כדי לממש את הפוטנציאל שלה כמעצמה בזירה הבינלאומית, סין זקוקה בראש ובראשונה לסדר. ובעיניים סיניות, שי, השולט ביד חזקה על קרוב למיליארד וחצי סינים, יכול בהחלט לתפוס את עצמו כשוטר העולמי החדש או כמשכין הסדר העולמי החדש לאחר שארה"ב כשלה בתפקיד. מי שנועד להחזיר למסלולם את הסדר וההרמוניה הגלובליים, שיאפשרו לסין למקסם את הפוטנציאל הכלכלי שלה ברחבי העולם ולפרוץ הלאה לגבהים חדשים.

התרגום המעשי של התפיסה הזו הוא תוכנית 12 הנקודות של שי, שלדבריו "משקפת במידת האפשר נקודות מבט גלובליות ואת אחדות הדעות של הקהילה הבינלאומית, ומחפשת דרכים לנטרול השלכות המשבר וקידום הסדר מדיני". לבעיות מורכבות אין פתרונות פשוטים, הוסיף שי, וקרא למצוא "דרך רציונלית ליציאה מן המשבר". לדבריו, "פתרון בדרכי שלום יבטיח את היציבות של שרשרות הייצור והאספקה העולמית".

אכן, לבעיות מורכבות אין פתרונות פשוטים. והפלישה הרוסית לאוקראינה היא עניין מורכב מבחינת שי. מצד אחד היא משרתת את החתירה שלו לשינוי הסדר העולמי ועימו גם ההיררכיה של המעצמות. המלחמה באוקראינה מעסיקה את ארה"ב והאיחוד האירופי, גוזלת מהם זמן מדיני יקר ומשאבים כלכליים אדירים, בעוד סין נהנית מהסיטואציה פעמיים. לא רק שהפלישה מחלישה את המערב, היא מזרזת את הפיכתה של רוסיה למדינה וסאלית של סין, התלויה בה לשרידותה הכלכלית. אולם כמי שרוצה לא רק לשנות את ההיררכיה אלא גם להיתפס כמתווכת הוגנת בסכסוכים בינלאומיים, נמנעה עד כה סין מאספקת חימוש למחסני הנשק המידלדלים של פוטין. את המשימה הזו היא השאירה בשלב זה לטהרן, הצלע השלישית במשולש האסטרטגי ההולך ומתהווה וקורא תיגר על הסדר העולמי.

מה שנדון בחדרים ספוני השיש של הקרמלין, לא נעצר בתחומי אוקראינה. התפריט היה גלובלי לחלוטין. ובמה שקשור לאזורנו, בהצהרה המשותפת שפרסמו שי ופוטין נאמר כי השניים הסכימו "להעמיק את המגעים סביב ענייני ביטחון במפרץ הפרסי", ובד בבד קראו לארה"ב "להפסיק לחתור תחת היציבות האסטרטגית העולמית". אלה לא רק מילים. בשבוע שעבר, ערב הפסגה במוסקבה, קיימו סין, איראן ורוסיה תרגיל צבאי משותף במפרץ עומאן, שנועד לחזק את שיתוף הפעולה הצבאי בין המדינות. במשרד ההגנה הסיני סיכמו את התרגיל באמירה כי היחסים בין מוסקבה לבייג'ינג הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר אי־פעם, לצד דגש על כך שהם אינם מכוונים נגד שום מדינה. באותה נשימה נכתב כי רוסיה מברכת על חידוש היחסים הדיפלומטיים בין איראן לסעודיה, שהושג בתיווכה של סין.

טלפון מקאסם סולימאני

זוהי הזדמנות לשוב ולבחון את התפקיד שמשחקת סין באזורנו. מי שמספק באופן מפתיע חלון הצצה מסקרן במיוחד לאנטומיה של החשיבה האסטרטגית הסינית הוא ראש ממשלת עיראק לשעבר, עאדל עבד אל־מהדי. החרך שפותח מהדי מראה שאצל הסינים אין שליפות מהמותן. הכול נעשה באופן איטי, מושכל ומחושב, תוך הסתכלות לטווח ארוך.

מהדי הוא פוליטיקאי עיראקי ותיק, שהחל את הקריירה שלו עוד בשנות השבעים, כקומוניסט שרוף תחת שלטונו של סדאם חוסיין. אולם בשנים האחרונות עבר מהדי טרנספורמציה, כמו קומוניסטים עיראקים אחרים, וחזר לשורשיו השיעיים, הפעם כסוג של אסלאמיסט פרו־איראני. לאחר שנים של דשדוש, כאשר נדמה היה שהקריירה שלו כפוליטיקאי נמוגה, לפני חמש שנים הוא שב וזינק, באופן בלתי צפוי לחלוטין, בחזרה למרכז הזירה הפוליטית, והפעם כראש ממשלה. זאת לאחר שהושתל – אין מילה אחרת לתאר זאת – כמועמד פשרה בין תומכי איראן למתנגדיה בבגדד הבירה.

קאסם סולימאני. צילום: איי.אף.פי

האיש אשר לו חייב מהדי את פסגת הקריירה שלו כראש ממשלה, אומר ד"ר רונן זיידל, חוקר עיראק במרכז דיין באוניברסיטת תל־אביב, הוא לא אחר מקאסם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, שהיה אז בשיא עוצמתו ובחש מתחת לפני השטח בכל רחבי המזרח התיכון ומעבר לו.

ומהדי לא נשאר כפוי טובה. בראיונות שפיזר מאז החתימה על הסכם חידוש היחסים בין איראן לסעודיה, הציג מהדי את סולימאני כאיש שהשיק את התהליך. "בספטמבר 2019", שחזר מהדי, "הייתי בעיצומו של ביקור רשמי בבייג'ינג כראש ממשלה. קיבלתי אז טלפון מהגנרל סולימאני, שרצה לשאול אם אוכל לבקר בממלכה הסעודית ולשמש מתווך בין סעודיה לאיראן. העניין דחוף, אמר סולימאני. השבתי לו כי אצא לביקור בריאד מיד לאחר שאשוב לבגדד".

בעודו בבייג'ינג, המשיך וסיפר מהדי, הוא עדכן את מארחיו הסינים על שיחת הטלפון ועל הבקשה הבלתי צפויה של סולימאני. הם שמחו מאוד, תיאר מהדי את התגובה הסינית. עם שובו לבגדד הרים מהדי טלפון לריאד. הסעודים, שהופתעו בתחילה מבקשתו של מהדי, שאלו למטרת הביקור הבלתי צפוי. כאשר סיפר להם על בקשת התיווך של סולימאני, הסכימו.

בסוף ספטמבר כבר יצא מהדי לסבב שיחות בטהרן ובריאד. מי שליווה אותו בשיחות הללו היה ראש המודיעין העיראקי ובהמשך ראש ממשלת עיראק, מוסטפא אל־כאזמי, ועימו גם שר הנפט העיראקי ומזכיר הממשלה. בריאד התקבלה המשלחת לפגישה לילית בהשתתפות המלך הסעודי ויורש העצר, הנסיך מוחמד בן־סלמאן. ההתחלה הייתה מבטיחה. אבל אז התגלעו קשיים שאיימו לבלום את תהליך התיווך באיבו. תחילה ההתנקשות האמריקנית בחייו של סולימאני בינואר 2020, ובהמשך מתקפת הטילים האיראנית על מתקני הנפט של חברת הנפט הלאומית הסעודית "ארמקו", במרץ 2021, שהשביתה כמעט לחלוטין את תעשיית הנפט הסעודית.

עאדל עבד אל־מהדי. צילום: איי.פי

כאמור, הקריירה של מהדי כראש ממשלה הייתה קצרה, וחיסול פטרונו סולימאני רק זירז את התהליך. אבל המגעים החשאיים בין איראן לסעודיה נמשכו. מי שירש את מהדי בתפקיד היה ראש המודיעין מוסטפא אל־כאזמי, שהיה שותף לתהליך התיווך מראשיתו. אל־כאזמי נטל לידיו את המושכות מחדש. מאותו שלב החלה סדרה של חמישה מפגשים בין הסעודים לאיראנים. המפגשים החשאיים התקיימו באתר סודי, סמוך לשדה התעופה של בגדד. בעקבות הצלחתם אף הגיעה משלחת רשמית מטעם האיראנים לחאג' במכה. הסבב השישי בוטל לאחר פרוץ ההפגנות באיראן בעקבות מותה של מהסה אמיני. האיראנים אף ייחסו לסעודים מעורבות בליבוי המהומות.

אבל מאחור היו כל הזמן הסינים, שתמכו מרחוק בתהליך. כל זה לא היה מצליח, אומר מהדי, אלמלא סדרת תהליכים גלובליים ואזוריים שהגבירו את עוצמתה של סין ואפשרו לה לספק ערבויות לשני הצדדים. הדיונים הסופיים בבייג'ינג, גילה מהדי, נמשכו ימים ארוכים והגיעו לשיאם בחתימה על חידוש היחסים בין איראן לסעודיה ב־10 במרץ. מהדי לא גילה אילו ערבויות בדיוק נתנו הסינים לכל אחד מהצדדים.

עם האוכל בא התיאבון, ולא מן הנמנע כי התיווך הסיני המוצלח הוא רק ההתחלה. ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי הנשיא שי מתכנן לארח בבייג'ינג בהמשך השנה פסגה של נציגים בדרג גבוה מאיראן וממדינות המפרץ. על פי ההסכם שנחתם בין איראן לסעודיה, בתוך חודשיים אמורות להיפתח מחדש השגרירויות בשתי המדינות. זו תהיה התקדמות נוספת לקראת פסגה בניצוח סיני בין איראן למדינות המפרץ.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.