אחרי שני הזנים הנפוצים בעולם, מרלו וקברנה סוביניון, הגיע הזמן שנתייחס אל הזן הקדום שממנו התפתחו: קברנה פרנק (Cabernet Franc).
מקורו של הזן ככל הנראה מהאזור הבסקי של צרפת, בדרום־מערב המדינה סמוך לגבול עם ספרד. לאורך המאות האחרונות הכלאות שונות שלו עם זנים אחרים יצרו כמה מהזנים המוכרים ביותר. מלבד מרלו וקברנה סוביניון ההכלאה שלו אמונה גם על הזן המוכר פחות, קרמנר (Carmenere).
הקברנה פרנק הוא זן שמאופיין בענבים שחורים בעלי קליפה דקה שגדלים באקלים בינוני עד חמים. הוא מאופיין בגוף בינוני עד בינוני־פלוס, צבע אדום, ועם חומציות וטאנין בתחום הבינוני־גבוה. ענבים אלו נוטים להגיע להבשלה כשבוע לפני ענבי הקברנה סוביניון, זהו מאפיין ייחודי המאפשר לייננים להשתמש בהם כחיזוק לבלנדים גם באזורים קרים. הזן מאופיין בטעמים ירקרקים (אקליפטוס, אניס, פלפל ירוק ואפילו מנטה ואספרגוס), תבלינים (פלפל שחור ופלפל צ'ילי) ופרי אדום (תות שדה ופטל). יינות איכות מהזן יכולים להתיישן שנים בבקבוק ולפתח טעמים מעט בשרניים ואף נחושתיים.
אף על פי שהזן מזוהה בעיקר עם צרפת ניתן למצוא גם יינות קברנה פרנק במדינות נוספות:
איטליה – בעיקר בצפון המדינה במחוז פריולי־ונציה (Friuli־Venezia) ובמחוז טוסקנה. יינות אלו נוטים להיות כבדים יותר ועם טעמי פרי שחור (דובדבן ופטל שחורים).
ארה"ב – הזן גדל בעיקר בקליפורניה ועל אף שהוא נטוע לכל אורך המדינה, עיקר המוניטין שלו מגיע ממרגלות הרי הסיירה, שם היינות מאופיינים בטעמים עוצמתיים של תות מתוק, פטל ומנטה.
צ'ילה – מדינה שאולי תפתיע אתכם אך גם שם מיוצרים יינות איכות. יינות אלו מאופיינים בארומות של שוקולד חלב, דובדבן שחור ופלפל ירוק.
זהו זן שלרוב לא נוטים לדבר עליו ורבים לא מתחברים לטעמיו העזים ולתחושה המעט בוסרית שמגיעה מטעמי הירקרקות האופייניים לו כל כך, אך מגוון הארומות והטעמים שניתן לפגוש ביינות השונים שלו בהחלט מפצה על כך ומספק חוויה נהדרת.
היין יכול ללוות מנות בשר כבדות טוב יותר מיינות של קברנה סוביניון. הטאנין העוצמתי, החומציות הגבוהה והטעמים הירקרקים/מתובלנים יחמיאו יותר לבשר שומני מאשר יין פירותי.
בארץ אפשר למצוא דוגמאות טובות ליין, בחרנו כמה מובחרות.
1. יקב ויתקין – קברנה פרנק
לאחר התסיסה היין מתיישן כ־15 חודשים בחביות עץ אלון בגדלים שונים לגיוון היישון. היין מאופיין בצבע אדום בהיר יחסית, גוף בינוני־גבוה וחומציות וטאנין בינוניים־גבוהים. באף נישאות ארומות של פלפל ירוק, אקליפטוס, פלפל שחור, דובדבן צעיר, נסורת ונחושת, עם סיומת ארוכה במיוחד וטעמים של בשר צלי ובשר מיושן שמתפתחים בכוס.
אדום יבש, כ–120 ₪
2. יקב 1848, דור חמישי – קברנה פרנק
הדור החמישי מתייחס לסדרה של היקב שאליה משתייך היין ומספר על דורות יצרני היין של המשפחה שהקימה את היקב. היין מתיישן 14 חודשים בחביות עץ אלון, הוא בצבע אדום עמוק, עם אף עוצמתי וגוף כמעט מלא. בין הארומות אפשר לזהות שזיף שחור, דובדבן שחור, נחושת, אדמה, פלפל לבן ועץ. בפה אפשר לטעום חומציות וטאנין גבוהים שמלווים בטעמים של פרי שחור בשל ומנטה. הסיומת ארוכה ופירותית.
אדום יבש, 90 ₪
3. יקב גוש עציון, האלון הבודד – קברנה פרנק
את הענבים ליין מגדלים בכרם יחיד שבגוש עציון, באדמה טרשית ועם רוח קרה ללא הפסקה. לאחר התסיסה היין מתיישן כ־20 חודשים בחביות אלון צרפתי. בכוס מתגלה יין אדום – כמעט שחור בצבעו, עם ניחוחות של מנטה, אספרגוס, שזיף, בשר ופלפל שחור. הגוף מלא, הטאנין עוצמתי, החומציות גבוהה והפה מתמלא בטעמים של פרי שחור טרי, פלפל ירוק ואפילו טעמי בשר. הסיומת ארוכה אך נעימה.
אדום יבש, 110 ₪