את המאבק בנגיף הקורונה ההיסטוריה תזכור לא רק כהתמודדות עולמית עם מגיפה, אלא כמלחמה עולמית בפייק ניוז. בעידן בו הרשתות החברתיות הגדולות חוסמות את מנהיג העולם החופשי, דונלד טראמפ, מחשש להפצת מידע כוזב, ישנה הבנה עמוקה שדברים לא נשארים ברשת אלא פורצים מהר מאוד לחיים האמיתיים.
בחברה החרדית התהליכים קרו בבת אחת ובקצב מואץ. בסביבות חודש אוגוסט 2020 פרסם מכון "אסקריא" המתמחה במגזר החרדי, כי בעקבות מגפת הקורונה חל זינוק של כ-40 אחוזים בצריכת האינטרנט במגזר החרדי. היו שהשוו את כניסת האינטרנט למגזר לכניסת הרדיו לבתים החרדיים בתקופת מלחמת המפרץ. מהפכה שהייתה אמורה לקרות בתהליך מתמשך של כעשור או שניים, קרתה באבחה אחת בחודשים ספורים.
ככל שמתארכת תקופת המגפה ניתן לומר, כי גם אלו שהתחברו באופן זמני לאינטרנט ככל הנראה לא יתנתקו כשהחיים יחזרו למסלולם. החיבור לאינטרנט מכיל חיבור לרשתות חברתיות וצריכת מידע עקבי ואינטנסיבי דרכן. בעוד שהרשתות המסורתיות והמוכרות לכולנו כמו פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר ועוד חסומות במכשירים מסוננים, הרשתות החברתיות החרדיות התפתחו במרחבי הוואטצאפ והג'ימייל. שתי אפליקציות אלו קיימות בכל מכשיר חכם, גם כזה שאין בו דפדפן. חברות השיווק הגדולות יודעות לעבוד עם אושיות רשת מהמגזר, וסטטוס שיווקי בוואטסאפ שווה היום הרבה כסף כשהוא מועלה על ידי מובילת או מוביל דעת קהל.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
פורים, קורונה ויצירתיות: התחפושות הכי הכי
איסור והיתר: חרצובות הלשון של העיתונות החרדית
סמוטריץ' רוצה להפחית את תשלומי החינוך, האם זה מציאותי?
בעוד על הרשתות החברתיות מופעלים עוד ועוד כוחות משטור ופיקוח במלחמה על תכנים בלתי הולמים או מידע כוזב, הרשתות החברתיות החרדיות פרוצות לחלוטין, לאף אחד אין שליטה עליהן. באופן אבסורדי, דווקא במכשירים חכמים בעלי סינון גבוה, ההגבלה על התוכן לא קיימת. הסינון, עליו משלמים בעלי המכשירים לעיתים מחיר גבוה, מסנן בעיקר תכנים מיניים, אך טקסטים, תמונות וסרטונים הנשלחים דרך הוואטצאפ יכולים להיכנס לכל מקום. רשתות אלו נותרות ללא פיקוח כלל, הן לא עטופות במידע משלים וכך מידע חלקי מאוד במקרה הטוב, או מידע קונספירטיבי ושקרי במקרה הפחות טוב, ממשיכים להיות מופצים באין מפריע.
מידע כוזב אודות סכנת החיסונים מופץ במהירות. רבנים, שבעולם האמיתי אין להם כוח משמעותי, מדברים נגד החיסונים והופכים לפופולאריים בזכות הרשתות החברתיות. במהלך מבצע החיסונים הכללי התפרסם מכתב "גילוי דעת" של מספר רבנים בעלי השפעה נמוכה מאוד עד בלתי קיימת. המכתב קרא להתנגדות למתן החיסונים עם דעה קונספירטיבית כי החיסון פוגע פגיעה מכוונת בפריון כדי לצמצם ילודה במגזר החרדי, בין היתר נכתב בו שאין להשתדך עם מי שקיבל חיסון מחשש לעקרות. בעוד העיתונות החרדית הכתובה מונעת כניסה של מידע הרסני זה, הרשתות החברתיות פרוצות, ומכתב מעין זה הופך לפופולארי ומרתיע אנשים מלגשת לחיסון, גם אם אינם מאמינים בכל מה שנאמר בו.
מותר להשוות
גם מידע שאינו שקרי לחלוטין יכול ליצור תמונה מעוותת והשפעה הרסנית לא פחות. כך למשל קרה עם השוואת הלוויות הענק להפגנות ההמוניות נגד ראש הממשלה והמדיניות הממשלתית. ההשוואה הזו היא דוגמא מעולה ליצירת עיוות וקושי להילחם במגפה: הקורונה דורשת מכולנו לנהל סיכונים, להכריע בין בריאות אישית וציבורית לבין בריאות הנפש, פרנסה וחינוך. המוסר משתנה בקצב מהיר, ולגיטימציה להפרת החוק ניתנת וניטלת לסירוגין. בעוד ישנה לגיטימציה, או לפחות הבנה לפתיחת עסקים או לחינוך, עריכת לוויה וחתונה פסולים לחלוטין וזוכים לגינויים. אך הסימטריה בין הפגנה להלוויה אותה מקדמות גם הרשתות החברתיות החרדיות שוב ושוב, לא לגמרי לא נכונה. היא מצביעה על תיעדוף אחר וסולם ערכים שונה, ומנסה לטעון שזהו ההבדל היחיד. אך יחד עם זאת יש הבדל. יש הבדל גם בטענה וגם בהפצת המידע. ההבדל הוא המרחב בו מתקיימות העמדות האלו, וכאן נכנס התפקיד של הרשתות החברתיות החרדיות. כל עוד הרשת פתוחה ניתן להיתקל בעמדות סותרות, גם אם אנחנו בוחרים להקיף את עצמנו במידע אחיד ולא מגוון, אך כשהרשת מסוננת וחוסמת את חופש המידע וכל המידע המתקבל מגיע מרשתות חברתיות בלבד, התמונה המתקבלת היא קיצונית ומעוותת. כשהשוואה כזו עומדת בפני עצמה, ללא הקשר, ללא הסתייגות וללא קולות נוספים, הדרך להתבוננות פנימית נאטמת, והדרך לתיקון ואיחוי מתרחקת.
העניין הרב סביב חיבור החרדים לרשת האינטרנט נובע מסוגיית הבדלנות. החברה החרדית במשך שנים טיפחה קהילה אוטונומית המקיימת קשרים חוץ קהילתיים באמצעות עסקנים מתווכים. מאז "נאום השבטים" של הנשיא ריבלין בשנת 2015 נושא ההשתלבות הפך להיות עניין מהותי. לא עוד מיעוט מתבדל, אלא מיעוט גדל, בעל כוח פוליטי משמעותי, המוציא עצמו מהכלל. עלייה בנתוני צריכת האינטרנט במגזר החרדי הביאה לתקווה חדשה. מהפכת המידע שהביא איתו האינטרנט לציבור הכללי מידפקת כעת על דלתות המגזר, ונענית. האינטרנט, לפני כל שימושיו, הוא רשת תקשורת פתוחה ובלתי מצונזרת. כל המידע שנעצר על ידי שומרי הסף במערכת העיתונות הכתובה, פורץ עכשיו באופן בלתי מבוקר ויזרז את תהליכי ההשתלבות.
דברים משמעותיים אכן קרו. קורסים וירטואליים ללימודי אנגלית ומתמטיקה לבנים חרדיים התמלאו בקצב מהיר מאוד, ובאופן כללי יותר ויותר אופציות אינטרנטיות נפתחו ונפתחות כל הזמן. יחד עם זאת "המערב הפרוע" של הרשתות החברתיות לא מדובר ולא נלקח בחשבון. במקום הזה אין וואקום, אם אין הסברה של משרד הבריאות או של לפ"מ, הקונספירציות תופסות. ישנו כר נרחב שמשפיע בצורה מהותית על התנהגותם של כמיליון בני אדם, הרבנים מודעים אליו, מתריעים מפניו בכל מה שקשור להתמכרות ולתכנים לא הולמים, אך הפצת המידע הכוזב נותרה לגיטימית, והיא אינה מקבלת תשובה הולמת מאף גורם רלוונטי.
הכותבת היא עמיתה במכון שחרית ופעילה חברתית חרדית