דייג זורק דגים? מוצא טעים לבקבוק היין הלבן ששוכב בבית

דייג זרק על שי אילן בחוף קרית ים ג'ריקן סרטנים במחיר מציאה, והנה יש מה לעשות עם בקבוק היין הלבן שמחכה במזווה

שי אילן | 11/11/2010 15:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"אכפת לך להמשיך לקרית ים ונלך לקנות גומי לנעליים של הילדה"? שאלה אותי זוגתי התושייתית עת אנו מהלכים על החוף בפרובינציה הצפונית שלנו. השעה שבע וחצי בבוקר, זקנים בטנגה מותחים זרועות שידעו ימים חינניים יותר ונשים בבלונד פלטינה וסניקרס צועדות נמרצות לעבר חיפה העשנה.

רטנתי משהו על לחזור אחר כך באוטובוס, הילדה במנשא נראתה נינוחה למדי ואני כבר הספדתי את שעות השינה היקרות מפז שיכולתי להשלים. אבל אז לפתע צדה עיני חבורת שחפים בריאים למראה חגים בצפיפות סביב משהו. מקרוב המשהו הזה התברר כרשת דייגים שהוצאה זמן מה לפני כן מהמים, בלוויית דייג ושוליה צעיר.

על החוף לצידם היו כמה ארגזים, מלאים סרדינים ושאר דגים קטני מידה. שאלתי, אמרו שהם מוכרים, עשרים שקל קילו. לפתע הטיול לרכישת מוצרי סדקית נראה פחות מייאש והרעיון של סרדינים כבושים במלח מעניין יותר מעוד שעת שינה. אבל אז, הו אז, הצצתי בטנדר. "רגע, סרטנים אתה גם מוכר"? שאלתי בזוכרי את בקבוק היין הלבן המיותם שבמזווה, שפתאום נדמה מלחש אליי: "ביסק, עשה ממני ביסק". לא ידעתי מה אני שואל. "קח ארגז" הוא ענה, והחל להשחיל את השריונאים הבועטים לתוך ג'ריקן חתוך. "לא צריך ארגז שלם" ניסיתי להגיד בקול רפה אבל הוא לא שעה. כעבור זמן לא רב נמצאתי סוחב שבעה קילו סרטנים חיים הביתה, ועוד שקית של אנשובי וסרדינים ועל כל הדבר הזה כמעט קיבלנו עודף ממאה. מסתבר, כפי שפורסם כאן במקום אחר, שהסרטנים בשפע והמחירים בקרקעית.

צילום: ענת אלזם
בבית בקריה. כך מצאתי את עצמי סוחב 7 קילו סרטנים חיים הביתה צילום: ענת אלזם

פתאום נראה כאילו הקריה המפויחת אינה סתם חצר אחורית של חצר אחורית, אלא עיירת דייגים עם פוטנציאל קולינרי. התאווה לביסק הצליחה להחזיק אותי בדרך המפרכת הביתה. סאגת הניקוי והבישול היא לא עניין לרכי לבב, אבל התוצאה שווה את זה, ובכלל, רובנו ירכשו את הסרטנים

כחולי הצבתות כשהם כבר נקיים. היין בו השתמשתי, אגב, הוא "יסמין לבן" של רקנאטי, שמתאים יופי למתכון, גם במחירו המתון וגם בהיותו קצת אוף-דריי, כלומר יבש עם נטייה לחצי יבש, מה שמחמיא לסרטן המתקתק. והרי המתכון בלווית צילומיה המלבבים של ענת.

צילום: ענת אלזם
סרטנים. עדיף לקנות אותם נקיים צילום: ענת אלזם
מתכון לציר:

1.5 קילו סרטנים טריים, שטופים ומנוקים מקרביים (שייט כחול, כך קוראים להם, נאמר לי)
1. בקבוק יין לבן יבש
2.5 ליטר מים
1/4 כוס שמן זית
1 כפית טימין יבש
4 עלי דפנה שבורים
1 כף פלפל אנגלי שלם
1 כפית גרגרי פלפל שחור שלמים
2 בצלים גדולים, חתוכים לשמיניות
2 גזרים גדולים, חתוכים ברוחב של כ-3 סנטימטר
4 גבעולי סלרי אמריקאי
מלח

הכנה:
1. צקו כרבע כוס שמן זית לסיר גדול בעל תחתית כבדה. הוסיפו את הבצל, הגזר, הסלרי והתבלינים וטגנו בשמן על אש בינונית כ-7-8 דקות.
2. הוסיפו את תכולת בקבוק היין השלם ושני ליטר מים. הביאו לרתיחה. כשהנוזלים רותחים, הוסיפו את הסרטנים ובשלו על אש גבוהה כחצי שעה. הנמיכו את האש לבינונית. ניתן להוסיף נוזלים אם נראה לכם שהכמות יורדת מתחת לשני ליטר. הניחו לטעמי הציר להעמיק, עוד כחצי שעה. סננו וצננו.
3. חלצו את הבשר ממחצית מהסרטנים המבושלים בעזרת מזלג סרטנים, או כלי דומה (מהבטן זה ממש קל. מהצבתות כדאי להיעזר במפצח אגוזים מהסוג הישן כדי לשבור את השריון).

כשהציר מוכן, יש לכם, למעשה, ביסק נפלא בפוטנציה. מכאן אפשר ללכת על כל מיני וריאציות. אנחנו בישלנו מתכון ביתי מאולתר, כך שאם הוא לא מזכיר לכם בתוצאה את הביסק הנפלא שאכלתם בסתיו בבוסטון, זאת ממילא לא הכוונה. אני מבטיח שזה בכל מקרה בושם ימי מופלא. אפשר בכל מקרה לשחק עם כמויות ומרקמים – יותר בשמל ייתן מרק יותר סמיך, וכך גם יותר שמנת. אפשר לטחון את בשר הסרטנים עם המרק, וכך זה יזכיר יותר ביסק קלאסי.

צילום: ענת אלזם
ביסק ביתי. הכוונה היא לא להזכיר לכם את הביסק הנפלא שאכלתם בסתיו בבוסטון צילום: ענת אלזם
מתכון למרק סרטנים:

חומרים:

1 בצל חתוך לקוביות קטנות
100 גרם חמאה
2-3 כפות קמח
2 שיני שום כתושות
קמצוץ זעפרן (10-15 חוטים)
חצי כפית טימין יבש
4-5 גרגרי פלפל אנגלי
1.5 ליטר ציר סרטנים
3 כוסות מים
בשר סרטנים, כ-200 גר' (הכמות שחולצה מהציר)
3-4 כפות ברנדי מאיכות טובה
250cc שמנת מתוקה 38 אחוז
מלח
פלפל שחור גרוס

הוראות:

1. ממיסים את החמאה בסיר על אש בינונית-נמוכה. מוסיפים את הבצל ומאדים עד שהוא שקוף, לא יותר. מוסיפים את השום הכתוש ומערבבים. מוסיפים את הקמח, מערבבים היטב וממשיכים עד שהוא כמעט משחים. זהו בשמל, אגב, למי שחשב שהוא סתם מערבב קמח עם חמאה.

3. מוסיפים מעט מהציר תוך בחישה נמרצת, למניעת גושים. ממשיכים להוסיף בהדרגה עד שהקמח והנוזל מתאחדים, ואז אפשר להוסיף את שארית הציר בבת אחת. מוסיפים את המים. מוסיפים את בשר הסרטנים, זעפרן, טימין, פלפל אנגלי ומלח. מבשלים יחד בבעבוע קל בערך רבע שעה-עשרים דקות. מוסיפים את הברנדי ומעט פלפל שחור גרוס, ומכבים את האש.

4. מקציפים את השמנת המתוקה לקצפת רכה. יוצקים את המרק לקעריות. מערבבים פנימה 2-3 כפות של השמנת ומגישים חם. מי שרוצה מרק יותר עשיר יכול להוסיף פחות מים, ובסוף הבישול להוסיף שמנת מתוקה באותו יחס. אפשר גם להניח סרטן שלוק, מאלה שנשארו מבישול הציר, על הצלחת כדי לעשות את חוויית אכילת המרק להרפתקת פיצוח.

צילום: ענת אלזם
ביסק סרטנים. בפנים מסתתרים שמנת וברנדי צילום: ענת אלזם
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שותה העיר

צילום פרטי

את הסטאז' בתחום האלכוהול שי אילן עשה בכל מקום שהסכים למזוג לו משקה. משקאות חביבים: יינות קוט רוטי והרמיטאז' מצפון עמק הרון, בירה "ביטר" וויסקי סינגל מאלט מעושן כדבעי

לכל הכתבות של שותה העיר

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/food/ -->