פינת הפסיכולוגית: בת 5, סרבנית שינה
מה עושים עם ילדה שמסרבת ללכת לישון וקוראת שיביאו לה משהו בכל רגע נתון?
"יכולות להיות סיבות רבות לקושי ללכת לישון: רצון להיות שותף לפעילויות הבית הנמשכות, כולל צפייה בתוכניות טלוויזיה, או רצון לפגוש הורה שהגיע מאוחר מהעבודה. לעתים אחד ההורים שחוזר מאוחר מעביר לילד שדר שזה לא נורא אם יבלו יחד, צורך בתשומת לב של ההורים, פחדים שמונעים רצון לשכב לישון, רצון להרגיש גדול ועוד", מפרטת ד"ר עדנה כצנלסון, פסיכולוגית קלינית, חינוכית והתפתחותית.

מסרבת ללכת לישון. צילום: mollypop, BY CC
נסו לבדוק עם עצמכם אלו הסברים עומדים מאחורי ההתנהגות של בתכם. כדי להגדיל את הסיכוי להפסיק את הדיאלוג הבעייתי כל ערב נסו "לסגור" את המטבח לאחר ארוחת הערב (לא להגיש יותר מזון), ולשים כוס מים ליד המיטה כדי למנוע התקף צמא פתאומי.
"לאחר ההשכבה, כדאי להיות עקביים ולא לנהל משא ומתן או להיענות לשיחה. הימנעות מתשובה עדיפה על צעקות. אם הילדה נשארת ערה כדי לפגוש את אחד ההורים שמאחר להגיע, בדקו אם אפשר להגיע הביתה לשעה אחר הצהריים ולחזור לעבודה או לעבוד לאחר ההשכבה, כדי לתת לבתכם זמן הורי שאולי חסר לה.
"אם היא פוחדת להירדם, נסו לטפל בבעיית הפחדים, למשל, תוך היעזרות בספרות ילדים הדנה בנושא זה. לעתים, שינה עם אח או עם אחות ממתנת פחדי לילה. עשו מאמץ ליצור אווירת שקט בבית, כדי לתת הרגשה של סוף יום ולא של פעילות אינטנסיבית: פחות תאורה ויותר שקט. העקרונות המנחים הם עקביות ושיתוף פעולה של שני ההורים בשימת גבולות, ובמקביל, ניסיון לתת מענה ממוקד למה שגורם לילדה לסרב ללכת לישון".