תוספת סיכון: על רפואת שיניים ואלרגיות

מהן הסכנות שמחכות לכם במקום העבודה. והשבוע: רופאי שיניים, אסיסטנטיות, והאלרגיות שמתפתחות ללטקס ולחומרים דנטאליים

nrg מעריב | 19/10/2009 15:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ד''ר עקיבא טרטנר, מנהל שירות עור אמבולטורי במחלקת עור בבילינסון: רופאי שיניים, אסיסטנטיות ושאר בעלי מקצוע העוסקים בתחום רפואת השיניים מתמודדים עם אלרגיות שונות לחומרים שאיתם הם באים במגע במסגרת עבודתם.

טיפול שיניים.
טיפול שיניים. צילום: hj barraza, CC BY
במחקר שנערך בשוודיה ופורסם בירחון המדעי Dermatitis נבדקו 174 עובדים במרפאות שיניים (רופאי שיניים ואסיסטנטיות). ממצאי המחקר הראו כי כ-60 אחוז סבלו מדלקת עור ממגע בידיים, כ-40 אחוז מתוכם על רקע אלרגי.

בנוסף, 40 אחוז היו אלרגיים לחומרים דנטאליים, כ-20 אחוז למטא-אקרילטים (חומרים שמהם מרכיבים תותבות וכתרים), וכ-10 אחוז היו אלרגיים ללטקס.

רופאי שיניים עלולים לסבול מאלרגיות למתכות שונות, כגון זהב, פלדיום וניקל. רגישות לניקל, למשל, היא האלרגיה הנפוצה ביותר בקרב הציבור הכללי, המקבלת ביטוי גם בקרב רופאי השיניים, שעובדים עם מכשירים וציוד העשויים מניקל. ההתמודדות במקרה זה היא פשוטה - יש ללבוש כפפות בזמן עבודה עם המכשירים המתכתיים וסתימות מזהב או מתכות אחרות.
רגישות צולבת

האלרגיה הבעייתית ביותר עבור רופאי שיניים היא רגישות למטא-אקרילטים. רגישות זו אינה שכיחה, אך מאוד מגבילה את הסובלים ממנה, עד למצב שבו רופאי שיניים הרגישים לחומר נאלצים להפסיק לעסוק במקצוע. רגישות לחומר זה מתבטאת בדלקת עור ממגע (תגובה לא מיידית ברגע המגע עם החומר), שמתחילה בדרך כלל בידיים.

האלרגיה מקבלת ביטוי גם במגע עם האבקה של החומר, שנמצאת באוויר בסביבת העבודה ואז עלולה להופיע גם באזורים חשופים נוספים, כגון הפנים, העורף או הצוואר. הימנעות ממגע עם החומר היא בעייתית מאד כיוון שמטא-אקרילטים חודרים

את כל סוגי הכפפות.

לרוב, אדם שסובל מאלרגיה זו אינו יכול לעבוד במקצועות בתחום רפואת השיניים. בנוסף, קיימת בעיה של רגישות צולבת - רופאות שיניים או אסיסטנטיות המגלות רגישות למטא-אקרילטים אינן יכולות להשתמש בציפורניים מלאכותיות, המכילות חומר זה.

רגישות נוספת שממנה סובלים רופאי שיניים, בדומה לעוסקים בכל מקצועות הבריאות, היא אלרגיה ללטקס (גומי טבעי המופק מעץ ועובר עיבוד בשיטות שונות לצורתו המוגמרת). לטקס מצוי בכפפות הגומי שבהן משתמשים רופאי השיניים, במחסומים ששמים בפה המטופל בזמן הטיפול ועוד.

אלרגיה שכיחה

רגישות ללטקס היא אלרגיה שכיחה, בעיקר במקצועות הבריאות שבהם באים במגע עם החומר באופן שוטף. הפתרון במקרה זה הוא שימוש בכפפות מחומרים אחרים, כגון ניטריל או ניילון (תלוי בסוג העבודה ובעוצמת האלרגיה). אנשים המפתחים רגישות חריפה, יגיבו גם במגע עם אבקה מהכפפות של אדם אחר בחדר או מהאבק באוויר, המכיל טלק מהכפפות.

מה עושים? חשוב מאד להגן על העור בכל מגע עם מטא-אקרילטים. אם ישנה אפשרות, מומלץ ללבוש שני זוגות כפפות. אין לעשות שימוש חוזר בכפפה שבאה במגע עם מטא-אקרילטים. אם אדם מפתח סימנים של רגישות מיידית ללטקס, חשוב לערוך בירור רפואי ולטפל בזמן על מנת לא לסכן את חייו.

אדם שרגיש ללטקס ועובד במרפאת שיניים צריך לוודא שאינו נחשף לחומר בכל איזור העבודה. כלומר, יש לבקש משאר אנשי הצוות (שאינם רגישים) להשתמש בכפפות שאינן מכילות לטקס.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

תוספת סיכון

כל מה שצריך לדעת על הסכנות והאתגרים הגופניים והנפשים שמחכים לכם במקום העבודה

לכל הכתבות של תוספת סיכון

עוד ב''תוספת סיכון''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים