תוספת סיכון: על מחלות עור של ספרים
אילו סכנות מחכות לכם במקום העבודה. והשבוע: מעצבי שיער ובעיות עור

צילום: sxc
לעוסקים במה שמכונה "עבודות לחות", ביניהם מעצבי שיער, קיים סיכון מוגבר לפתח דלקות עור. ספרים הם בין חמשת המקצועות השכיחים ביותר לפתח דלקת עור ממגע, לצד עקרות בית, עובדי בניין, עובדי מתכות ובעלי מקצועות רפואה.
ההערכה היא שבין 16 ל-30 אחוז ממעצבי השיער יפתחו דלקת עור ממגע. "דרמטיטיס ממגע" היא דלקת עור נפוצה העלולה לפגוע בכל אחד בכל זמן, והיא נגרמת ממגע של חומרים בעור והיא יכולה להיווצר כתוצאה מגירוי ראשוני או מאלרגיה. בדלקת עור על רקע גירוי ראשוני מדובר בנזק מתמשך בגלל מגע עם החומרים הפוגעים בו. העור מצדו משחרר חומרים שתפקידם להתריע על הפגיעה, וכתוצאה מכך נוצרת דלקת. בדלקת עור על רקע אלרגי מדובר במעין אזעקת שווא של המערכת החיסונית, הרואה בחומר כלשהו, אפילו בלתי מזיק, אויב, ונלחמת למגר אותו תוך שהיא יוצרת דלקת עור חזקה.
ספרים צעירים העוסקים בחפיפה ובאים במגע ממושך עם שמפו/סבון יפתחו בעיקר דלקת עור ממגע על רקע גירוי ראשוני. סבון בשימוש יומי בדרך כלל לא יגרום בעיות לרוב האוכלוסייה, אבל בשימוש מוגבר בעבודה, הסיכוי לפתח דלקת עור ממגע הוא רב ביותר. העור אינו בנוי לסוג כזה של מגע עם חומרים המסירים את שכבות השומן העליונות המגנות עליו.
אצל מעצבי שיער שאינם עוסקים בחפיפה, רואים שכיחות גבוהה של דלקת עור אלרגית ממגע. לחומרים לטיפול בשיער פוטנציאל גבוה לגרום לאלרגיה. בין החומרים הגורמים לאלרגיה בשכיחות גבוהה הוא חומר המשמש לצביעת שיער, PPD, אשר נבחר כאלרגן השנה ב-2006. חומר נוסף הוא thioglycolate המשמש לסלסול ולהחלקה תמידיים. חומרים נוספים הם חומרי ריח /בושם הנמצאים בין חמשת האלרגנים הנפוצים ביותר.
שכיחות זו נקבעה לגבי כלל האוכלוסייה, אבל למעצבי שיער הבאים במגע עם חומרי ריח בצורה אינטנסיבית סיכוי מוגבר לפתח אלרגיה.
מה עושים?
היסטוריה רפואית
אם היו בעיות עור בעבר, מומלץ לא לבחור במקצועות העוסקים בעבודה לחה, לרבות מעצבי שיער.
קרם הגנה
להשתדל לבוא במגע עם מים פחות ככל האפשר, ולהשתמש בקרם הגנה כמו קרם ידיים שמן, או קרמים המכילים סיליקון.
כפפות
שימוש בכפפות ויניל הוא מצוין, אבל גם הסביבה האטומה שמתחת לכפפות איננה מוסיפה בריאות לעור. מומלץ
לחבוש כפפות בכל עת שבאים במגע עם חומר כלשהו, אבל להשתדל לקצר את משך זמן חבישתן למינימום.
פירסינג, אאוט
מומלץ לא לעשות פירסינג. פירסינג מעלה מאוד את הסיכוי להתפתחות אלרגיה לניקל, וקשה מאוד להסתדר בעבודה עם אלרגיה כזו, כי חלק נכבד מהציוד מורכב מניקל.
היגיינה
יש לשמור על סביבת עבודה נקייה.
ייעוץ
בקליניקות המתמחות בתחום יש סדרת בדיקות למקצוע הספרות, ואם נוצרת בעיה יש לפנות למומחים.
פרופ' רוני וולף הוא מנהל היחידה למחלות עור ומין במרכז הרפואי קפלן