היאבקות

היסטוריה: היאבקות היא ספורט המדמה קרב פנים אל פנים בין שני יריבים לא חמושים. ההיאבקות מבוססת על תפיסת גופו של היריב, לפיתות ותנועות משיכה והדיפה. המתאבקים חייבים ללבוש בגד גוף צמוד, כך שאי אפשר לתפוס את הבגד של היריב במהלך ההתגוששות (בניגוד לג'ודו). גם בעיטות, סטירות והפעלת אגרופים אסורות, זהו למעשה ההבדל העיקרי בין היאבקות לבין ענפי ספורט אחרים המדמים קרבות.

הקרב נערך בין שני יריבים, בזירה עגולה, לעיני שופט. ניצחון מיידי בקרב מושג על ידי
פריס כריסטיאן מול יורי קובאל
פריס כריסטיאן מול יורי קובאל צילום איי -פי
ריתוק הכתפיים והשכמות של היריב למזרן למשך מספר שניות ברציפות. אם הסתיים הקרב ללא הכרעה, נקבע המנצח לפי מספר הנקודות המוענקות על ביצוע תרגילים ועל שליטה בקרב.


קיימים שני סוגים עיקריים של היאבקות במסגרת האולימפית. היאבקות יוונית רומית, שבאופן מפתיע מקורה דווקא בצרפת של המאה ה-19, והיאבקות חופשית. משך הקרב הוא שש דקות בשני סיבובים (שלוש דקות, הפסקה של חצי דקה, ועוד שלוש דקות).

הניצחון בקרב מושג באחת משלוש דרכים. ריתוק היריב כך ששתי הכתפיים והשכמות נוגעות במזרן בצורה מלאה, למשך שלוש שניות לפחות (לפי התרשמות השופט), כשהיריב נמצא בתוך תחום הזירה. השגת פער של יותר מעשר נקודות מול היריב. הובלה בניקוד בתום הזמן שהוקצה לקרב, ובלבד שהמוביל צבר שלוש נקודות לפחות.

במצב של תיקו, או היעדר הכרעה לפי הכללים הנ"ל, מאריכים את הקרב עד להכרעה. ההכרעה במצב כזה מושגת בשיטה המכונה "מוות פתאומי" (sudden death) - המנצח הוא המתאבק הראשון שהצליח להשיג נקודות בזמן ההארכה.

ההבדל בין שני הסגנונות הוא שבהיאבקות החופשית מותר ללפות רגליים, ולהשתמש ברגליים במהלך הקרב לצורך ריתוק ובשל מידת החופש הנובעת משימוש ברגליים מגוון התרגילים וההטלות גדול יותר.

ענף אולימפי החל מ: 1904.

ספורטאים בולטים: המתאבק הטוב בכל הזמנים הוא אלכסנדר קרלין הרוסי, שזכה בשלוש מדליות זהב רצופות בין 1988 ל-1996. בארון שלו ניתן למצוא עוד 21 מדליות זהב מאליפויות עולם ואירופה, והוא חתום על שיא מדהים של 13 שנים ללא הפסד.

לונדון 2012

תאריכים: 5-12.8.
מיקום: אולם אקסל בלונדון.
מספר משתתפים כללי (גברים, נשים): 344 (248 גברים ו-96 נשים).
מספר תחרויות הגברים: 14, בכל משקל נערכות תחרויות בשני

הסגנונות - חופשי ויווני-רומי.
מספר תחרויות הנשים: ארבע, כולן בסגנון חופשי.

וידאו

וידאו: אליס שלזינגר, אולימפיאדה  צילום: חאמד אלמקאת עריכה: גלעד לוסטיג

הרגע האולימפי של אליס שלזינגר

twitter