עושים סדר: שיטת דירוג ה-ATP בטניס

איך קובעים מי מספר 1 בעולם? מה משמעות הדירוג המוגן? ואיזו השפעה יש לטורנירים הגדולים על הניקוד המצטבר? nrg מעריב מביא בפניכם את ההיגיון שמאחורי שיטת דירוג הטניס. הכינו מחשבונים

אלמוג שריד | 15/4/2009 13:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מיהו שחקן הטניס הטוב ביותר בעולם כיום? ומי השחקנית האיכותית ביותר? איזה טניסאי עשה בשנה האחרונה את הפריצה הגדולה ביותר? ואיפה עומד הטניס הישראלי ביחס לשאר העולם? קשה היה לענות על השאלות הללו אלמלא היה קיים דירוג כלשהו, שימיין את השחקנים לפי הישגיהם בתקופה האחרונה.
פדרר, נאדאל, מארי ודיוקוביץ'. מי מס' 1?
פדרר, נאדאל, מארי ודיוקוביץ'. מי מס' 1? צילום: גטי אימג'ס


אז כולם יודעים שרפאל נאדאל כבר מספר 1 בעולם (אבל למה לקח כל כך הרבה זמן לעקוף את פדרר?), וששחר פאר הפסידה מספיק משחקים כדי לרדת עד אזור ה-50 (אבל כמה ניצחונות היא צריכה בשביל לחזור למעלה?). לכל מיקום יש משמעות, לפעמים מכריעה, ומאחורי כל דירוג ישנם חישובים המנסים להבטיח את אמינותו. איך זה עובד? הכינו מחשבונים.

עד השנה היו בטניס העולמי שני דירוגים; הדירוג הרגיל שנקרא הדירוג המצטבר, והדירוג השנתי, שמורכב מנקודות דירוג שעשו השחקנים מתחילת השנה הנוכחית וששימש רק לדירוג הקובע את הכניסה למאסטרס קאפ בסוף השנה (אליו מעפילים שמונת הראשונים). השנה אמנם בוטל הדירוג השנתי, אך גם הדירוג המצטבר אינו כל כך פשוט להבנה, ומומלץ להתרכז.
שש דרגות של טורנירים

בסבב ישנן מספר דרגות של טורנירים, כאשר בדרגה הגבוהה ביותר נמצאים כמובן ארבעת טורנירי הגראנד סלאם שמעניקים 2000 נקודות לזוכה. דרגה אחת למטה אפשר למצוא את תשעת טורנירי המאסטרס שמעניקים 1000 נקודות ואחריהם טורנירי ה-ATP הגדולים (500 נק'), טורנירי ה-ATP הקטנים (250 נק'), טורנירי הצ'לנג'רים לדרגותיהם (מ-150 עד 55 נק') והדרגה הנמוכה ביותר, טורנירי הפיוצ'רים (מ-24 נק' עד 12 נק'). דרגת הטורנירים נקבעת עפ"י סכום הפרסים שהוא מחלק, למשל גראנד סלאם ומאסטרס מחלק מיליוני דולרים, ואילו פיוצ'ר הנמוך ביותר כ-10,000 ד'.

מתוך 52 השבועות בהם מתקיימים

הטורנירים (בד"כ שלושה טורנירי ATP שונים, למעט המאסטרס והגראנד סלאם שהם היחידים בשבוע), הדירוג כולל רק את 18 התוצאות הטובות ביותר, וזה על מנת ליצור שיוויון וכדי ששחקנים לא ידורגו גבוה רק בגלל ששיחקו במספר רב של טורנירים.

כל שחקן בונה את הלו"ז שלו בצורה הנוחה לו ונרשם לטורנירים בהם הוא מעוניין להשתתף (ההרשמה על בסיס דירוג, ל-ATP שישה שבועות מראש ולצ'לנג'רים שלושה), למעט טורנירי גראנד סלאם ומאסטרס. הללו נחשבים לטורנירי חובה ומי שנכנס אליהם חייב להופיע, ובמידה וייעדר תירשם לו תוצאה של 0 נק', שתהיה בכל מקרה חלק מה-18 תוצאות.

ומה הקשר לארליך?

אז איך עולים ויורדים בדירוג? בכל יום שני בבוקר מחשבי ה-ATP מוסיפים לכל שחקן את הניקוד שצבר בשבוע האחרון, ומורידים לו במקביל את הנקודות שצבר בתאריך המקביל בשנה שעברה, כך שהדירוג הוא לאורך שנה קלנדרית. לצורך העניין, אם זכית בטורניר כלשהו ולא הצלחת לשחזר את ההישג בשנה שלאחר מכן, תאבד מספר רב של נקודות ותנצח בדירוג.

לא יאבד נקודות. יוני ארליך.
לא יאבד נקודות. יוני ארליך. צילום: אלן שיבר
מטרת השיטה היא שהשחקנים יוכיחו יציבות, ורק בדרך זאת יוכלו להתקדם. כלומר, שחקן שעשה תוצאה אחת טובה אמנם יתקדם בדירוג אבל לא לאורך זמן, והוא ישמור על דירוג גבוה רק אם יוכיח המשכיות ויעשה תוצאות טובות נוספות, כי אם לא יצנח חזרה.

עם זאת, בגלל שהסבב מאוד תובעני ולפעמים שחקנים עשויים להיפצע לתקופות ארוכות ולאבד בעצם את כל נקודות הדירוג שלהם, ישנה הגנה על הדירוג שלהם, שנקראת "דירוג מוגן". דירוג זה נועד לשחקנים שנעדרים מהסבב למעלה מחצי שנה בגלל פציעה ובעקבות זאת הידרדרו בדירוג (למשל יוני ארליך), ומאפשר להם להיכנס לשמונה טורנירים לאחר מכן עם הדירוג שלהם מלפני הפציעה, כדי שיקבלו הזדמנות הוגנת לחזור.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עושים סדר בכאוס

צילום ארכיון: לע''מ

פסח הוא הזדמנות מצוינת לערוך סדר בכמה מהמבוכים המסובכים של החיים. לא מבטיחים אבק ופאנלים – אבל ננסה לארגן חלק מהבלגן

לכל הכתבות של עושים סדר בכאוס

עוד ב''עושים סדר בכאוס''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים