גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


לא לתוספת תקציבית למשרד החינוך

משרד האוצר מסרב במשך שנים להקצאת כספים נוספים למערכת החינוך ומעודד תשלומי הורים. בתי הספר מבקשים תרומות. אי שוויון חינוכי, חלק ג'

ניב חכלילי | 11/3/2008 14:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על הנייר מקיימת מדינת ישראל חינוך חינם. בפועל, מוסדות החינוך עוקפים או פשוט מפרים את החוק וגובים אלפי שקלים מההורים. משרד החינוך לא מפעיל שום מערכת מעקב או אכיפה, משרד האוצר מתנגד לביטול תשלומי ההורים ולהוספת תקציב לחינוך, והפערים בין בתי הספר רק גדלים והולכים. אי שוויון חינוכי, חלק ג'.
 
מחקרי מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא תשלומי ההורים למערכת החינוך, שהתפרסמו בשנים האחרונות, מהווים חומר קריאה מרתק. הם מלמדים על אופן פעולת המערכת ומציגים את ההסכמה שבשתיקה בנוגע לתשלומי הורים בניגוד לחוק.

חלקו הראשון של המסמך שהוגש בדצמבר 2006 לוועדת החינוך ונקרא "תשלומי הורים במערכת החינוך, חלק א", עוסק בפערים בין הנחיות משרד החינוך ובין המתרחש בפועל.

כותבי המחקר מפרטים את התהליך שעבר על מערכת החינוך בנושא התשלומים ובוחנים את הבדיקות שנעשו ואת ההמלצות שניתנו לנבחרי הציבור כדי לנסות ולשנות את המצב.

כבר לפני שבע עשרה שנה, בשנת 1991, מינה שר החינוך דאז זבולון אורלב, בהמלצת ועדת החינוך, מועצה ציבורית שתייעץ בנושא תשלומי ההורים. היא נקראה ועדת לנגרמן.

"בין חברי הוועדה", נכתב במסמך מחלקת המחקר, "היו נציגי משרד החינוך, ארגוני מורים ומנהלים, מרכז השלטון המקומי ורשויות מקומיות, נציגי ההורים, המועצה לשלום הילד, הרשות להגנת הצרכן ומועצת הצרכנות ואנשי חינוך ומחקר".

"נציג משרד האוצר הפסיק את השתתפותו בדיוני הוועדה מאחר שלא נענתה דרישתו לקבל התחייבות לכך שהמלצות הוועדה לא יחייבו הקצאת כספים נוספת לתקציב החינוך. בדוח שהגישה הוועדה במאי 1992 לשר החינוך היא המליצה לבטל את תשלומי ההורים".

לוועדה היה ברור כי העומס הכספי על ההורים הופך למשמעותי ואין שום בחינה אמיתית בנוגע ליכולתם של הורים רבים לעמוד בתשלומים הנוספים הנדרשים ע"י בתי הספר. הוועדה גם ציינה את העובדה שההורים סבורים, בצדק, שהכספים הנגבים מהם אמורים להיות חלק מהשירותים שמסופקים חינם ע"י הרשויות ומשרד החינוך.

מסמך מחלקת המחקר של הכנסת מדגיש ש"הוועדה מצאה גם כי אף שנקבעו נהלים לאכיפת ההנחיות בדבר תשלומי החובה והרשות והחזר ההוצאות שההורים הסכימו עליהן, מתברר שבתי הספר ועמותות ההורים נזקקים לדרכי אכיפה הפוגעות שלא לצורך בילדי הורים סרבנים, ומנגד קורה שאין אוכפים את העמידה בתשלומים, והנטל הנוסף מתחלק בין ההורים המשלמים".
ענת זכאי
הפגנת מרצים מול משרד האוצר ענת זכאי
שורה של ועדות

במסקנות הוועדה נרשם "בהעדר 'סל שירותים' מוגדר המחייב את הרשויות להעניק לכל תלמיד מינימום של שירותים, ובהעדר תוכנית שעות מינימום לכיתות השונות, ייתכן שצרכים חיוניים אינם מסופקים לבתי הספר, וצורכי הלימוד המינימליים של כיתות מסוימות אינם נענים".

המועצה גם גיבשה כמה המלצות, מתוך מסקנה כי אין לחייב את ההורים בכל התשלומים. היא הציעה להוסיף תוספת לארנונה המקומית. או להוסיף היטל חינוך שייגבה מטעם הרשות המקומית או משרד האוצר, או תוספת לתשלומי הביטוח הלאומי.

הוועדה המליצה כי את ההכרעה בדבר דרך המימון המועדפת תקבל הממשלה, וכי לאחר יישום ההמלצות לא יוכלו בתי הספר והרשויות

המקומיות לגבות כספים מההורים, פרט לתשלום בעבור תל"ן, בהתאם לכפוף בחוק.

דבר לא קרה כמובן עם המלצות הוועדה, ומסמך המחקר של הכנסת מונה את שורת הוועדות הנוספות שהוקמו כדי לבחון ולהמליץ למשרד החינוך בנושא זה. "בשנת 2004 מינתה מנכ"לית המשרד דאז ועדה לבחינת תשלומי ההורים, בראשות הגב' לאה רוזנברג, סמנכ"לית המשרד ומנהלת המינהל הפדגוגי", מספרים כותבי המחקר.

הוועדה המליצה ליישם את המלצות ועדת לנגרמן, להטיל את תשלומי ההורים על כלל האוכלוסייה ולגבותם באמצעות תוספת של כ-1 פרומיל לדמי הביטוח הלאומי, באופן הדרגתי ולפי קריטריונים חברתיים כלכליים. משרד האוצר לא קיבל המלצה זו".

ענת זכאי
ועדת החינוך עם שרת החינוך ושר האוצר ענת זכאי
משרד האוצר מתנגד

"משרד האוצר מתנגד לביטול מוחלט של תשלומי ההורים. בעבר הבהיר למשרד החינוך כי לא תהיה תוספת תקציבית שתחליף את תשלומי ההורים, וכי כל שינוי במתווה תשלומי ההורים חייב להיעשות במסגרת התקציב הנתונה.

"שני הניסיונות האחרונים לכנס צוות בין-משרדי לנושא תשלומי הורים נכשלו, אחד מהם לפחות נכשל בשל התנגדות משרד האוצר לקרוא לדיון בשם 'ביטול תשלומי הורים'".

מחלקת המחקר פנתה למשרד האוצר ושאלה אותו על עמדתו בנוגע להמלצות הועדה, "משרד האוצר מתנגד ליישום המלצות ועדת לנגרמן להעלאת דמי הביטוח הלאומי", כתבה היועצת המשפטית של מנהל הכנסות המדינה.

"עמדת מינהל הכנסות המדינה היא כי הקצאת משאבים צריכה להיעשות מתוך ראייה כוללת של הצרכים ושל סדר העדיפויות הלאומי, ולא בהקצאה קבועה בחוק לעניין ספציפי בלא שקילת הנושא מחדש מדי שנה בעת גיבוש התקציב".

אז מה עושים בתי הספר כדי לקבל תשלומים נוספים? נעזרים בתרומות. לבתי ספר אסור לפנות בבקשה לתרומה, אבל הורים רשאים לפנות אל בית הספר ולהציע לו כסף.

עורכי מסמך המחקר של הכנסת כותבים כי "בבדיקה אקראית של חוזר תשלומים שנשלח מהנהלת בית-ספר יסודי בירושלים אל ההורים בפתיחת שנת הלימודים הנוכחית נמצא כי במסגרת התשלומים בעבור "רכישה מרצון", מתבקשים הורי כל תלמיד לשלם  115 שקל תרומה".

תלונה שהתקבלה אצל נציב תלונות הציבור עסקה בילד שהועבר מהכיתה בגלל שהוריו לא שילמו עבור התל"ן. בבירור נמצא כי בית הספר הנהיג שיעורי תל"ן בשעות הלימודים הרגילות, בניגוד להוראות משרד החינוך. בית הספר החליט להעניש תלמיד שהוריו לא שילמו בעבור התוכנית הנוספת והעביר אותו לכיתה אחרת.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מספר היום

המהלכים הפוליטיים והכלכלים שקודמו בשבוע החולף בכנסת

לכל הכתבות של מספר היום
  • עוד ב''מספר היום''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים