חיים בסרט: הטלוויזיה לא צריכה לממן את הקולנוע

ליאור אברבך משוכנע שהמדינה צריכה להבין כי התמיכה בקולנוע היא הזכות שלה ולא העונש לזכייניות המדשדשות

לי-אור אברבך | 9/8/2009 12:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כבר למעלה מ-60 שנה ניטשת בכל העולם מלחמה אכזרית בין הקולנוע לטלוויזיה. מאז פרצה לחיינו, הלכה ותפסה היצירה הטלוויזיונית הנגישה, החינמית ונטולת היומרות מקום של כבוד בחיי התרבות שלנו ודחקה את רגליו של המדיום הוותיק. הזמן עבר, הגיע הצבע, אחריו התקציבים הגדולים ובאחרונה נוספה למשוואה טכנולגיית הצפייה החדה ומסכי הענק. הקהל מצא יותר ויותר סיבות להישאר בבית. תעשיית הקולנוע מבחינתה ממשיכה לנסות להחזיר לאולמות את הציבור שגם כך שוקע בתוך עולם ההורדות הלא חוקיות.

היריבות הטבעית הזו הפכה את הטלוויזיה שלנו להישגית ומרשימה יותר תוך משיכה של כוחות הוליוודיים מהשורה הראשונה. הקולנוע מצדו לא נשאר גם הוא מאחור. יוצרי הסרטים נאלצו לספק חומרים בתקציבים שלא יכולים להידחס למסך הקטן ובעלי האולמות הפכו את חוויית הצפייה לאירוע משוכלל ובלתי נשכח. בפסטיבל קאן האחרון לפרסום הוצג אולם קולנוע המפיץ ריחות, שהמסך בו חש את תנועות הצופים, שפס הקול מתקיף אותך מכל כיוון והצפייה בתלת המימד היא חלק בלתי נפרד מהסרט.

גם בישראל מַפרה הטלוויזיה את הקולנוע. בארצות הברית, למשל, זו התחרות שמפרה את שתי התעשיות, בישראל פשוטו כמשמעו – הטלוויזיה מממנת את הקולנוע. על פי תקנות הרשות השנייה, חייבות כל אחת מזכייניות הטלוויזיה המסחרית - ישראל 10, קשת ורשת - להשקיע 4 מיליון שקלים בשנה בקולנוע הישראלי וממש להפיק סרטים. זאת בעוד הן עצמן בקושי רב מקיימות
את ימי השידור שלהן. בימים אלו, נושא התמיכה בקולנוע הפך לסוגיה מרכזית באשר להצלתו של ערוץ 10, לאור סירובו לעמוד בתקנה.

מדובר במודל אירופי, צרפתי בעיקרו, שממבט על ההתפתחות הטבעית בעולם הבידור כבר ברור שהוא פשט את הרגל. המטרה היא כביכול לשמר את התרבות במדינה. אם כך, מדוע שלא תשלם קשת כמה מיליונים בשנה גם לרשת סטימצקי למשל ואולי ישראל 10 צריכה להעביר כמה אחוזים מהכנסותיה לתיאטרון "הבימה"?

שתי התעשיות בארץ, גם הקולנוע וגם הטלוויזיה, הן עניות ולא מהוות לפי שעה איום משמעותי זו על זו. הקהל הישראלי קטן וגם כשהוא הולך לראות סרטים לא יותר מדי אנשים רואים מזה ולו שקל. מהסרטים המצליחים ביותר זכייניות הטלוויזיה יכולות להרוויח אולי כמה עשרות אלפי שקלים. מעל לכל, זה כבר ברור, שהתחרות המתבקשת מחכה מעבר לפינה והיא תתחדד כשישראל תעבור לשיטת הרשיונות וכשהסרטים הישראלים באמת יתחילו להיות טובים. למעשה, הטלוויזיה כפי שהיא כאן היום מאכילה בכפית את המפלצת שעלולה עוד כמה שנים לחסל אותה.

אין ספק, הקולנוע יהיה טוב יותר אם יושקע בו עוד כסף. אבל הוא לא יתקדם אם הכסף הזה יגיע ממי שאמור להיות המתחרה שלו. ההשקעה בקולנוע צריכה להגיע באמצעות הטבות מס מפליגות למשקיעים, גם זרים, בעזרת תקציבים ממשלתיים ועל ידי הכשרה חינמית של יוצרים בתחום. המדינה צריכה להבין כי התמיכה בקולנוע היא הזכות שלה ולא העונש לזכייניות המדשדשות.




כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לי-אור אברבך

צילום פרטי

לי-אור אברבך הוא כתב התקשורת של מעריב ו-nrg

לכל הטורים של לי-אור אברבך

עוד ב''לי-אור אברבך''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים