צה"ל מבטל סופית את "נוהל שכן"
הרמטכ"ל חלוץ החליט אחרי התייעצות עם הפרקליט הצבאי הראשי שצה"ל ימלא את פסיקת בג"ץ כלשונה ולא יערער עליה. קצין בכיר: "זה לא יקרה בין לילה – צריך שיטת פעולה חדשה"
בג"ץ קבע סופית: השימוש ב"נוהל שכן" פסול
בימין תקפו ההחלטה: בג"ץ קושר את ידי צה"ל
נוהל שכן: ממבצע חומת מגן ועד פסיקת בג"ץ
קצינים בצה"ל: החלטת בג"ץ מסכנת חיילים
בסיום התייעצות שקיים אתמול בערב רב-אלוף דן חלוץ עם הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדלבליט, הוא החליט שלא לערער על החלטת בג"ץ בנושא "נוהל שכן" ולאמץ אותה במלואה.
הרמטכ"ל הנחה את המפקדים לבטל את נוהל "האזהרה המוקדמת" באופן סופי ואף הדגיש כי במידה וקיים אצל גורם כלשהו מידע שמצביע על חריגה מנהלים, מפקודות או מהחוק הוא מצפה כי זה יועבר בזמן למפקדים. "כל מקרה ייבדק ויטופל במלוא החומרה", ציין.
עם זאת, קצינים בפיקוד מרכז אומרים כי עדיין לא "ירדו לשטח" הנחיות חדשות מאגף המבצעים במטה הכללי לגבי דרכי הפעולה, במקרה בו יהיה חשד להימצאות מבוקשים בבית פלשתיני.
"מדובר בסוגיה מורכבת שצה"ל יצטרך להיערך לה בהיבט המבצעי לאורך זמן", אמר אחד הקצינים ל-NRG מעריב. "לא מדובר בהערכות של רגע אלא בחשיבה מורכבת". הקצין הוסיף כי בכל מקרה, ברור לכולם שהנהלים החדשים לא יבואו על חשבון ביטחונם של חיילי צה"ל".
מארגון "שוברים שתיקה" נמסר בתגובה להודעת הרמטכ"ל: "אנו, שהיינו בצבא כאשר בג"ץ הורה לראשונה להפסיק את השימוש בנוהל, וראינו כיצד אין להחלטה משמעות כלל בשטח, מקווים כי היום
החלטת בג"ץ והרמטכ"ל יחלחלו לאורך שדרת הפיקוד אל השטח".
הארגון קורא למערכת המשפטית והחברה הישראלית בכלל לפקוח עיניים ולבחון את ההשלכות המוסריות וחברתיות של פעילות צה"ל בשטחים. "השימוש במגן אנושי מהווה דוגמא אחת בלבד בקשת רחבה של נהלים והוראות הנהוגות בשטחים, אשר צריכות להעלות סימני שאלה מוסריים ומשפטיים לכולנו".
בג"ץ: הנוהל מנוגד לחוק
אתמול בבוקר קבעושופטי בג"ץ כי צה"ל לא יוכל להמשיך ולהשתמש בפלשתינים כמגן אנושי וקיבל את העתירה של ארגוני זכויות אדם שביקשו לפסול את הנוהל שזכה לכינוי "נוהל שכן".
בהחלטתם, ביטלו שופטי בג"ץ את הנוהל "אזהרה מוקדמת", שמפעיל צה"ל בעת מעצר מבוקשים. לפי הנוהל, ייגש אזרח פלשתיני, שייתן הסמכתו לכך, לבית המבוקש, ידפוק על הדלת ויבקש ממנו לצאת. בג"ץ קבע כי נוהל זה מנוגד לחוק הבינלאומי. ארגוני זכויות האדם טענו מנגד שנוהל "אזהרה מוקדמת" ו"נוהל שכן" אחד הם.
"עיקרון בסיסי העובר כחוט השני בדיוני התפיסה הלוחמנית הוא האיסור על
שימוש בתושבים מוגנים כחלק מהמאמץ המלחמתי של הצבא התופס", קבע נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, בפסק דינו.
פסיקת בג"ץ באה שלוש שנים לאחר הגשת העתירה בנושא. במאי 2002 עתרו שבעה ארגוני זכויות אדם לבג"ץ נגד השימוש של צה"ל בנוהל שזכה לשם "נוהל שכן". שבעת הארגונים ביקשו מבג"ץ לפסול את השימוש שעושה צה"ל באוכלוסייה אזרחית פלשתינית.
עד הגשת העתירה נהגו חיילי צה"ל להגיע לביתו של מבוקש כשהם מוליכים לפניהם אזרח פלשתיני על מנת שלא יפתחו לעברם באש. לעיתים נהגו אף לשלוח אזרחים לדפוק על דלתו של מבוקש.
בהכנת הידיעה השתתף איתי בונה
עדכון אחרון : 7/10/2005 0:24